‘Werken op de zorgboerderij geeft mensen een doel voor de dag’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Zorgboerderij BeemsterBeleving

Heel wat jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren, was Hetty Uitentuis-Knip op bezoek bij een zorgboerderij. Dit, zo bedacht ze toentertijd, zou ze zodra de kinderen wat groter waren, zelf ook wel willen. En zo geschiedde. De veehouderij van de familie Uitentuis, gestart in 1978, kreeg er in het jaar 2000 een functie bij; een gastvrije plek waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne werkdag kunnen beleven.

Het agrarische bedrijf in Middenbeemster is eigenlijk veel meer dan een boerderij. De Beemster Beleving, zoals de boerderij heet, is niet alleen een veehouderij, maar ook een kaasproductiebedrijfje en een plek waar je heen kunt gaan om een leuk dagje uit kunnen beleven. Zo is het mogelijk om bij de familie Uitentuis kleiduif te schieten of een kaasworkshop te volgen.

Idee nam vorm aan

Het idee kwam van Hetty om van de Beemster Beleving ook een zorgboerderij te maken. Door met verschillende mensen te praten, nam het plan vorm aan. Hetty richtte, samen met voormalig bestuurder/directeur Jaap Hoek Spaans, Stichting Landzijde op; een organisatie waar inmiddels 117 Noord-Hollandse zorgboerderijen bij zijn aangesloten. “Er komt natuurlijk heel wat kijken bij het runnen van een zorgboerderij”, legt Hetty uit. Allemaal zijn we aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg, er is scholing om zodoende goede zorg te bieden en alle zorgboerderijen hebben te maken met een keurmerk.”

Gemêleerd gezelschap

De Beemster Beleving wordt gerund door Hetty, haar echtgenoot Jan, zoon Jan jr. en dochter Rona. Sinds het jaar 2000 komen psychiatrische deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt de familie Uitentuis helpen met de werkzaamheden op de boerderij. ’s Morgens vroeg, al om 07.15 uur, stapt een van de leden van familie de bus in om de mensen op te halen. Hetty: “De meesten komen uit Amsterdam en kunnen niet zelfstandig reizen. Het is een gezellig gemêleerd gezelschap in de leeftijd van 30 tot 70 jaar.”

Genoeg te doen

Met zo’n 50 koeien, 25 jongvee, 6 katten, 4 schapen, fruitbomen en de kaasmakerij is er genoeg te doen. “De hulp die we van de groep krijgen is dan ook meer dan welkom. Trekkers moeten worden onderhouden en gesmeerd, stallen uitgemest, kalfjes gevoerd en geborsteld”, zo vertelt Hetty. “Buiten het feit dat er op het land en in de tuin werk te doen is, zijn de mensen ook verantwoordelijk voor het maken van de lunch. De door hun zelfgemaakte kaas wordt gebruikt als broodbeleg, een glas appelsap – gemaakt van onze eigen appels – wordt daarbij gedronken. We zijn blij met de extra handen, maar het belangrijkste is dat we zien dat de mensen, vaak ex-verslaafden, het naar hun zin hebben in deze groene omgeving. Een dag op de boerderij geeft ritme en brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Ik heb mensen echt zien opknappen en een enkeling stroomt zelfs uit naar betaald werk.”

Bijkomstig voordeel

Hetty is de zorgboerderij begonnen om sociaaleconomische redenen. Hoe heeft deze beslissing haar leven veranderd? “Ik haal natuurlijk veel voldoening uit mijn werk. Wanneer ik de mensen blij naar huis zie gaan, dan word ik daar zelf ook gelukkig van. Maar er is nog een fijne bijkomstigheid: ik heb altijd gedacht dat al mijn kinderen elders zouden gaan werken. Dat is dus niet zo; eentje is uitgevlogen, maar Jan jr. en Rona werken mee in de BeemsterBeleving en zullen het familiebedrijf voortzetten. Dat vinden mijn man en ik natuurlijk erg fijn”, sluit Hetty af.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Wat is een contra-expert en wanneer schakel je deze in?

Bij een complexe schade kan een contra-expert van grote waarde zijn. Deze deskundige staat aan jouw kant, helpt om de schade juist vast te stellen, en adviseert je over de beste vervolgstappen. Wil je weten wanneer het slim is om een contra-expert in te schakelen en hoe je dit regelt? Lees dan onze blog en ontdek hoe je grip houdt op complexe schadesituaties.

Het belang van een verzuimverzekering

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? In onze blog legt adviseur Carlo Veerman het een en ander uit.

Is huisverkoop de enige oplossing bij arbeidsongeschiktheid?

Denk niet te simpel over wat jij doet als je arbeidsongeschikt raakt. Gewoon je huis verkopen? Je hebt wel iets anders aan je hoofd. En vind maar eens een andere woning. Je Univé-hypotheekadviseur schenkt daarom specifiek aandacht aan inkomensrisico’s, ook van jou als ondernemer.

Hoe verzeker je schade door zonnepanelendeeltjes?

Zonnepanelendeeltjes die na een brand in het milieu terechtkomen, kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. De deeltjes kunnen vee en gewassen beschadigen. Snel opruimen dus, die deeltjes. Maar daar komen hoge kosten bij kijken. Het goede nieuws: dit is te verzekeren.

Aangemeld voor LBV

Heel wat agrariërs hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Als je in aanmerking komt voor deze stoppers-subsidie gaat er de aankomende jaren veel veranderen binnen je bedrijf. Hierdoor veranderen ook je risico’s en dan is het belangrijk dat je verzekeringen hierop blijven aansluiten. In deze blog vertellen we je waar je zoal aan moet denken.