Zzp’er in coronatijd: van het podium naar de bouw

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Foto: Koolmees Photography

Als site-producer op evenementen is Chris Dorresteijn wel gewend om problemen op te lossen. Van bands die te laat op een festival komen schrikt de zzp’er dan ook niet zo snel. Maar wat doe je als er de hele zomer lang geen enkele artiest meer te zien is? En wat betekent dat voor een freelancer?

Begin maart 2020: Chris is al druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe festivalseizoen. Lowlands, Down The Rabbit Hole, de Zwarte Cross, Chris kent ze allemaal. Vanuit de regiekamer, waar hij als centralist werkt. Nog voordat er een bezoeker is, bij het opbouwen. Of na afloop als hij de vertrekkende bezoekers in goede banen leidt.

Maar toen kwamen de onheilspellende berichten langzaam binnen. Steeds meer sectoren gingen op slot en ook de popsector ontkomt er niet aan. Even lijkt het er nog op dat Paaspop het festivalseizoen mag aftrappen, maar helaas. Alle grote evenementen zijn voorlopig afgelast.

Alle gêne aan de kant

Voor Chris breekt er als 27-jarige freelancer in de evenementenbranche een onzekere tijd aan. Maar daar legt hij zich niet zomaar bij neer. “Eigenlijk ben ik na twee dagen al rond gaan bellen,” vertelt de nuchtere Achterhoeker. “Alle schaamte aan de kant en gewoon zeggen dat je werk zoekt en alles aan wilt pakken.”

Het is een mentaliteit die in zijn dagelijkse werk onmisbaar is en nu goed van pas komt. “Via een vriend kon ik snel aan de slag bij een bouwbedrijf,” legt Chris uit. “Dat was in het begin even wennen, maar al snel ontdekte ik dat een bouwplaats eigenlijk niet veel anders is dan een festivalterrein. Je bent samen iets aan het aan bouwen, alleen de werktijden zijn wat regelmatiger.”

Wie denkt er dan nog aan een AOV?

Bij zo’n omschakeling zijn verzekeringen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Chris: “Nou, toevallig was ik me al aan het oriënteren op een AOV toen ik nog m’n andere werk deed. Ik besefte al snel dat ik op de bouw nog iets meer risico loop, dus het was logisch om er nu vaart achter te zetten. Daarnaast had ik er nu simpelweg ook meer tijd voor dan wanneer ik volop in het festivalseizoen had gezeten.”

Chris laat zich adviseren door een Univé adviseur. “Klanten die zó pro-actief doorpakken als Chris zijn er niet veel. De meesten redden zich ook nog wel, ondanks de impact van corona. Tegelijkertijd worden er meer AOV’s afgesloten. Mensen zijn zich toch meer bewust van bepaalde risico’s, zo lijkt het.”

Een flexibele verzekeraar denkt mee

Mocht je als ondernemer dan toch ander werk gaan doen, dan is het belangrijk nog eens naar je verzekeringen te kijken. Als je ander werk gaat doen, kan het zijn dat je andere risico’s loopt. Misschien zijn je bestaande verzekeringen dan niet meer voldoende. Je loopt dan het risico dat je niet goed verzekerd bent. Zonde, want die arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je juist voor dat stukje zekerheid wanneer je door een ongeval niet meer kunt werken.

De flexibiliteit die ondernemers hebben, zit ook in een verzekering als de AOV. Het zijn uitdagende tijden voor ondernemers, het kan financieel even tegenzitten en dan denken we als verzekeraar absoluut mee. Er zijn altijd mogelijkheden om die ruimte op te zoeken. Ga dus gewoon in gesprek met je adviseur, al is het alleen maar om te kijken wat er allemaal mogelijk is.

Ondertussen werkt Chris lekker door, al mist hij de evenementenbranche wel. “Het komt zoals het komt, ik red me wel,” lacht Chris. “Dit is weer eens wat anders en ook hartstikke leuk. Dat is ook het mooie van zzp’er zijn, je kunt doen wat je wilt. Maar als we morgen weer met festivals kunnen beginnen, sta ik gelijk vooraan.”

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Phishing - zakelijk

Twijfel je over de echtheid van een bericht? Neem dan altijd contact op met de betreffende instantie. Of bel de Univé Cyberhulp. Zo bescherm je je bedrijf tegen cybercrime, zoals phishing. Lees in ons blog meer over phishing en hoe jij jouw online veiligheid kan verbeteren.

Entobreed: kleine beestjes, vol eiwitten

Wouter Simons, eigenaar van het bedrijf EntoBreed, is vooruitstrevend: binnen tien jaar elk huishouden in Nederland voorzien van op zijn minst één maaltijd per week met ingrediënten gewonnen uit meelwormen. En geen zorgen: er komt geen schepje meelwormen op je bord, de beestjes worden immers onherkenbaar verwerkt in voeding 😊.

Adviseur aan het woord - Jos en Paul

Onze adviseurs Jos en Paul staan samen garant voor zo’n 60 jaar kennis en kunde in het verzekeren van agrarische bedrijven. Zij weten wat er speelt bij agrariërs en ze zetten met plezier een stapje extra voor hun klanten. Lees verder en maak kennis met Jos en Paul.

KTO Zakelijk 2021

Volgens het klanttevredenheidsonderzoek 2021 van Verbond van Verzekeraars is Univé één van de best gewaardeerde verzekeraars in de zakelijke markt. Onze coöperatie is zelfs koploper op het gebied van focus voor klant en maatschappij. Johan Van den Neste: 'Een geweldige pluim voor onze mensen en een bevestiging van onze waarde als coöperatie!'

Adviseur aan het woord - Roy Berkhout

Hoe groot of klein je als ondernemer ook bent, er zijn altijd risico’s waar je rekening mee moet houden. En omdat iedere ondernemer andere wensen, mogelijkheden en ideeën heeft, is persoonlijk advies écht van toegevoegde waarde. Roy Berkhout vindt dat het leukste aan zijn werk. Hij puzzelt dagelijks naar de beste oplossing voor ondernemers.