‘Vaak gaat het om simpele zaken die voorkomen hadden kunnen worden’

Schade Expert Xander Tempelmans Plat over brandpreventie

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra 

Als je je ergens veilig zou moeten voelen, dan is het wel in je eigen huis. Daarom bevestigen we immers sloten op onze ramen en deuren. Wat we echter vaak vergeten is dat we ook preventiemaatregelen moeten nemen tegen brand. Aan het woord Xander Tempelmans Plat, Schade Expert Brandverzekering bij Univé.

Xander werkt sinds 2008 als Schade Expert Brandverzekering bij Univé. Ook is hij ingeschreven bij Nivre, het Nederlands Instituut Van Register Experts. Met zijn veertien jaren kennis en ervaring en een werkgebied van Texel tot Breukelen, kunnen we Xander gerust een expert op het gebied van brandpreventie noemen.

Vlam in pan

En deze inspecteur ziet nogal eens iets fout gaan. “Vaak gaat het om simpele zaken die voorkomen hadden kunnen worden. Denk aan een pannetje vet op het gasfornuis. Ga je frituren, gooi je patat en andere zaken dan in de speciaal daarvoor bestemde frituurpan. Heb je die niet in huis, zorg dan in ieder geval dat je een deksel in de buurt hebt. En, het belangrijkste bij de welbekende vlam in de pan, vergeet water! Gooi je namelijk water in de pan met brandende vet, dan wordt water direct omgezet in stoom en voordat je het weet blaast het brandende vet ophoog waardoor binnen een mum van tijd de hele keuken in lichte laaien staat. Nog een tip: laat je niet afleiden als je aan het koken bent en blijf er met je koppie bij.”

Lithium batterijen

Nog een gratis tip van Xander. “Een hot item, de oplaadbare goederen met lithium batterijen. Denk aan telefoons, tablets en de oplaadbare fietsen. Mijn advies: laad deze goederen altijd op waar je bij bent en trek ze uit het stopcontact als je je huis verlaat. Een ongeluk met batterijen kan je niet altijd voorkomen, maar weet dat het fout kan gaan. Leg bijvoorbeeld niet je fietsbatterij in de keuken, maar laad hem bij voorkeur op in de schuur. Liever die schuur in brand, dan je huis, toch? Laad je vaak iets op in je schuur, voorzie deze dan ook van een rookmelder. Zo word je op tijd gewaarschuwd en beperk je de schade. Als zo’n accu brandt, dan is hij namelijk ook lastig te blussen. Leg dus ook je telefoon of iPad tijdens het opladen niet op de bank of in je bed, maar op een onbrandbare ondergrond.”

Barbecue

Misschien een inkopper, maar Xander ziet het in de zomermaanden ook vaak fout gaan tijdens het barbecueën. “Mensen die uitgegeten zijn legen hun barbecue vaak te vroeg in de plastic vuilnisbak. Die kooltjes smeulen nog een hele tijd na. De afvalbak staat vaak naast een schutting of in de schuur, met alle gevolgen van dien. Laat die barbecue dus gewoon lekker een nachtje met rust en gooi de kooltjes de volgende dag pas weg.”

Foute boel

Allemaal handige tips die eigenlijk ieder mens zou moeten weten. Jammer genoeg ontstaan er ook branden die niet voorkomen hadden kunnen worden. Xander heeft het dan ook meerdere malen fout zien gaan. Wat hem uit zijn carrière is bijgebleven? “Ik herinner me een verhaal van een brand in een woning van jongeren. Om zichzelf te redden, moesten ze vanaf driehoog het raam uitspringen. Ze waren gewond en getraumatiseerd. De boosdoener van de brand bleek na onderzoek een defecte ledlamp die op de salontafel stond. Gelukkig waren de jongens verzekerd. Ze werden op kosten van Univé ergens anders ondergebracht en de schade aan de inboedel werd geïnventariseerd. Ik heb ze laatst nog gesproken; het gaat goed met ze. Ze waren blij dat, ondanks alle ellende, de schade naar tevredenheid was afgehandeld. Een brand meemaken is al erg genoeg.”

Of je nu een vraag hebt over het claimen van (brand)schade of over je woonverzekering zelf – wij zijn er voor je. Onze adviseurs in onze winkels staan voor je klaar, net als onze collega’s aan de telefoon. Zo is er altijd iemand voor je beschikbaar die je kan helpen met je vragen.

Gratis Verzekeringscheck

Ben je benieuwd of je verzekering nog bij je persoonlijke situatie past? Dan helpen we je graag door middel van een gratis Verzekeringscheck. Tijdens deze check komen we erachter of de verzekering nog past bij je situatie. Is dat niet het geval, hoor je dat direct van ons!

Laatste blogs

Hoe een klein vonkje een grote brand veroorzaakt

Een van de stallen van kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek was toe aan onderhoud. De spijlen van de afscheidingshekken lieten los en moesten gelast worden. Toen begin september de stal leeg stond, was dat een goed moment om de klus te klaren. Maar dat ging vreselijk fout.

‘De duofiets is een perfecte oplossing en geeft ons veel vrijheid’

Het Rekerhuis ligt in het groen en op slechts acht minuten fietsen van de Alkmaarse binnenstad. “Daarom wilde ik ook graag een duofiets”, vertelt Ellis. “Fietsen geeft je vrijheid en iedereen hier houdt ervan. Niet alle bewoners zijn in staat om op een driewieler of tandem te fietsen, dus een duofiets leek me een hele mooie oplossing. Eentje waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar die hadden we dus niet…”

'Door de donatie zijn we nu alle vijf goed zichtbaar’

Jan Grootenboer is vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Heiloo. Hij gaat bij scholen langs, neemt verkeersexamens af, controleert fietsverlichting en vertelt over de gevaren van de dode hoek. “Zichtbaarheid is een belangrijk thema in het verkeer. Met onze nieuwe jassen, gedoneerd door het Univé Ledenfonds, zijn wij als vrijwilligers zelf nu ook beter zichtbaar.”

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.