AOV voor zware beroepen: meer mogelijk dan je denkt

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De zelfstandige aannemer die elke dag bikkelt op de bouw. De ondernemende boer die voor dag en dauw al in de weer is. Vakmensen in hart en nieren, die hun werk vooropzetten. Met de nodige risico’s, want het werk is zwaar en veeleisend. En een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zit niet standaard tussen het gereedschap. Logisch, of een gemiste kans?

Die vraag legden we voor aan Ludwina Bisschop, Propositiemanager AOV. Ze weet alles van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar kent ook de doelgroep door en door.

Waarom heb je eigenlijk een AOV nodig?

Met die vraag vallen we bij Ludwina gelijk met de deur in huis. En in plaats van direct alle voordelen op te sommen, stelt ze een vraag terug: “Als je niet meer kunt werken, kun je dan nog leven zoals je nu doet? In je huis blijven wonen, je kinderen laten studeren en je gezin onderhouden?”

“Dat klinkt misschien wat dramatisch,” gaat Ludwina verder. “Maar het is wel de vraag die je jezelf als ondernemer moet stellen. Misschien heb je het antwoord erop al zelf geregeld. Omdat je genoeg spaargeld hebt bijvoorbeeld, of een partner op wiens inkomen je kunt terugvallen. Maar als dat niet zo is, kan de arbeidsongeschiktheidsverzekering het antwoord zijn.”

Meer dan alleen een vergoeding

Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering denk je vooral aan de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Maar een AOV biedt vaak nog veel meer, iets dat ondernemers vaak niet weten. “Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid is ook een belangrijk onderdeel van de AOV,” vertelt Ludwina enthousiast. “Daar hebben wij als verzekeraar natuurlijk belang bij, maar de ondernemer ook. Die is ook gewoon liever aan het werk.”

“Zo krijg je een preventiebudget,” licht ze toe. “Dat kun je besteden aan diensten die je helpen om gezond te blijven. Zoals bijvoorbeeld een expert die bij jou op de werkplek kijkt of je bepaalde handelingen beter of veiliger kunt doen. Of een gezondheidscheck, om te controleren hoe fit je bent. En natuurlijk met tips hoe je nog fitter kunt worden.”

Meer risico, dus een duurdere AOV?

“Het is zeker zo dat je als stratenmaker, melkveehouder, aannemer of in een ander zwaar beroep meer risico loopt,” maakt Ludwina duidelijk. “Je verricht zware, fysieke arbeid en dat vraagt wat van je lichaam. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan nóg belangrijker.”

Uit onderzoek blijkt echter dat veel ondernemers ten onrechte denken dat een AOV heel duur is. Het gevolg is dat je als bouwvakker vaak niet eens overweegt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Kijken naar wat er wel kan

“Dat is écht een gemiste kans,” zegt Ludwina. “Onze adviseurs kijken juist naar je persoonlijke situatie en zoeken daar een maatoplossing voor. Daarbij is een zwaar beroep niet direct reden voor een hogere premie. Als aannemer kun je bijvoorbeeld elke dag zelf op de steiger staan, of leiding geven aan een team. Dat is natuurlijk wel een verschil.”

“Ook zijn er mogelijkheden om de premie van de AOV betaalbaar te houden,” vervolgt Ludwina. “Heb je wat spaargeld waar je even op kunt leven? Dan kun je ervoor kiezen om een wachttijd aan je AOV te koppelen. Je krijgt dan pas na een bepaalde tijd uitgekeerd, waardoor je premie lager wordt. Bovendien is de premie van een AOV ook nog eens aftrekbaar van de belasting.”

Ontdek wat er in jouw situatie kan

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus veel meer dan een verzekering voor inkomen. Het is een heel persoonlijk product, dat voor iedereen anders is. Dat geeft natuurlijk iets om over na te denken. Je Univé-adviseur denkt graag met je mee. Neem contact op voor een afspraak en ontdek hoe je voortaan met een gerust hart aan het werk kunt.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Robotisering in de agrarische wereld

Digitale ontwikkelingen gaan snel, ook bij agrariërs. Adviseur Paul Jong vertelt over de mogelijkheden. Lees zijn verhaal.

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s.