Van thuis op de bank naar je weer thuis voelen in de zaak

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Linda heeft een mooie, moderne kapperszaak in een middelgrote plaats. De extra stoelen die ze heeft, verhuurt ze aan andere kappers die als zzp’er werken. De zaak is een mooie ontmoetingsplek. Linda houdt van haar werk vanwege het persoonlijke contact met haar vele vaste klanten. Ook zorgt ze met een geknipt kapsel voor een goed gevoel bij haar klanten.

Als Linda zwanger is van haar eerste kind, krijgt ze last van bekkeninstabiliteit. Omdat ze niet lang kan blijven staan, is werken onmogelijk. De laatste 2 maanden voor het zwangerschapsverlof is zij daarom volledig arbeidsongeschikt. Maar ook na de bevalling heeft Linda een zware tijd. Ze kampt nog steeds met fysieke klachten en kan nauwelijks een trap op- of afgaan. Door die beperking vergt de verzorging van haar kind veel van haar. Bovendien vraagt de revalidatie veel tijd door onder andere fysio-bezoeken. Als de baby dan ook nog korte tijd ziek wordt, maakt dat de zorg nog zwaarder en staat haar hoofd even niet naar de kapperszaak.  

Wanneer en hoe weer aan het werk?

Normaal is Linda een doorzetter die altijd gas geeft. Maar door haar fysieke problemen en de zorgen over haar kind, vindt ze het lastig om weer te starten met knippen. Ze heeft een heel persoonlijke band met haar klanten, maar de grens tussen privé en zakelijk is daardoor wel vervaagd. Ze verwacht daarom dat klanten gaan vragen naar haar gezondheid en die van haar baby. Daar ziet ze tegenop. Ze is bang om emotioneel te worden in het bijzijn van haar klanten.  

De kapperszaak kan gelukkig blijven draaien, omdat Linda daarover afspraken heeft gemaakt met de zzp’ers die stoelen van haar huren. Toch verlangt Linda ernaar zelf opnieuw de leiding te nemen, de oude situatie te herstellen en weer te genieten van haar werk. Maar hoe?  

Linda geeft haar eigen toekomst vorm

Omdat Linda een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, gaat Linda hierover in gesprek met een arbeidsdeskundige van Univé. Samen bespreken ze wat zij nodig heeft om weer in balans te komen. Dat resulteert in een maatwerkschema waarmee Linda stap voor stap, én onder begeleiding van de arbeidsdeskundige, de weg naar herstel kan vinden. Het begint eenvoudig met af en toe een uurtje naar de kapperszaak gaan, even koffie drinken en haar klanten weer onder ogen komen. Waar heeft ze moeite mee en wat gaat er goed? 

De arbeidsdeskundige coacht haar in het omgaan met lastige situaties. Bijvoorbeeld als vragen te persoonlijk worden. Linda krijgt meer zelfvertrouwen en voelt zich sterker worden. Omdat ze ook fysiek opknapt, durft ze het op een gegeven moment aan om haar kapperswerk weer op te pakken. Ze hervindt haar plezier in het werk. 

Financieel geen zorgen met de AOV op maat

Financieel heeft haar arbeidsongeschiktheid bijna geen gevolgen voor Linda. Tijdens haar zwangerschapsverlof krijgt zij een ZEZ-uitkering van de overheid. Daarnaast ontvangt zij na de afgesproken wachttijd van 1 maand een AOV-uitkering van Univé. Die loopt door tot zij vier maanden na de geboorte van haar kind weer volledig aan het werk is. De uitkering wordt geleidelijk aan afgebouwd naarmate Linda meer uren gaat werken en dus minder arbeidsongeschikt is.

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

Algemene voorwaarden

Tot hoe ver kun je algemene voorwaarden dichttimmeren?

Taaie kost, die algemene voorwaarden. Maar als ondernemer is het verstandig om algemene voorwaarden te hebben voor je bedrijf.
Schade Beverkoop

Schaderegelaar Alexander over brandschade

Zeer grote brand en explosie op bedrijventerrein Beverkoog in Alkmaar”, kopten de regionale kranten in december 2019. Schade-expert Alexander vertelt.

Welke verzekeringen heb je als ZZP'er nodig?

Er komt veel op je af wanneer je voor jezelf begint. Vergeet je ook niet de nodige verzekeringen te regelen? Lees hier alle tips.

Je klant annuleert de opdracht, kan dat zomaar?

Je hebt de opdracht binnengehaald! Maar net voor je aan de slag gaat, wordt 'ie geannuleerd. Sta je met lege handen?

Column: het leven van een ZZP'er in coronatijd

In tijden van corona denk ik vaak aan mijn opa Vegter. Hij wist hoe hij mij als tiener kon motiveren bij tegenslag. “Een ‘Vegter’ geeft nooit op”.