Kan ik mijn auto zomaar uitlenen?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

‘Ja hoor, pak mijn auto maar. Ik ben toch goed verzekerd.’ Je leent misschien je auto wel eens uit en denkt dit dan ook. Maar vindt je verzekering het ook een goed idee? En wat zijn de gevolgen bij schade? ‘Het lijkt onschuldig, maar het kan vervelend uitpakken’, Emiel Hess Winkelcoördinator en Verzekeringsadviseur bij Univé Zwolle vertelt.

Kinderen op wintersport

‘We krijgen regelmatig vragen over de autoverzekering. Met name over het uitlenen van auto’s en de gevolgen bij schade. Ja, je mag je auto uitlenen. Maar bij schade kunnen er vervelende situaties ontstaan’, vertelt Emiel Hess. Met vijftien dienstjaren bij Univé heeft hij al veel meegemaakt. ‘Laatst vertelde een klant trots dat zijn kinderen binnenkort op wintersport gaan met zijn auto. Natuurlijk vond ik het een mooi gebaar dat hij zijn auto beschikbaar stelt. Maar ik vroeg hem ook of hij zich bewust was van de gevolgen mocht er schade ontstaan. Het kan namelijk zijn dat dan je maandelijkse premie fors omhoog gaat. En als je alleen een WA-verzekering hebt, valt er bij schade door eigen schuld niets te claimen bij de verzekering. Dat kan dan oplopen tot duizenden euro’s. Hij had zich dit niet gerealiseerd en was blij met ons gesprek. Hij gaat nog eens overwegen of het uitlenen van zijn auto een verstandige keuze is.’

Wanneer mag je je auto uitlenen?

Als eigenaar van jouw auto mag je zelf bepalen aan wie je je auto wilt uitlenen. Vanzelfsprekend moet diegene in het bezig zijn van een geldig rijbewijs en zich houden aan de verkeersregels. Emiel: ‘Op zich is dit natuurlijk niet heel spannend. Eigenlijk meer dan logisch. Bij misbruik van de situatie is dit een ander verhaal.’

Emiel vervolgt: ‘Voor jongeren tot en met 27 jaar geldt over het algemeen een hogere premie. Dit heeft te maken met de beperkte rijervaring en het feit dat er meer (grotere) schades worden veroorzaakt door beginnende bestuurders. En vaak zijn er weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd. Vanwege deze hoge premie, komt het wel eens voor dat de autoverzekering op naam van de ouders wordt afgesloten. Dat kan honderden euro’s premie per jaar verschil maken. Op papier wordt er dan niet eerlijk antwoord gegeven op de vraag wie de eigenaar van de auto is of wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Komt de verzekeraar daar bij een schade achter, dan kunnen daar consequenties aan zitten. Deze constructie is ook onverstandig omdat er dan door het kind geen schadevrije jaren worden opgebouwd.

Let op bij regelmatig uitlenen!

Leent iemand, bijvoorbeeld je kind of buurvrouw, zo vaak je auto dat hij of zij in feite de regelmatige bestuurder is en niet jij? Dan moet je dit doorgeven aan je verzekeraar. Die bepaalt vervolgens of dit wel kan. Als je dit niet doet en bij een ongeval of andere schade door de autolener, blijkt dat hij of zij diegene is die het meest in de auto rijdt, wordt er misbruik gemaakt van de verzekering. En dat kan gevolgen hebben voor een uitkering bij schade. Dat is een situatie die je wilt voorkomen.’

Maak afspraken

Emiel: ‘Het uitlenen van je auto lijkt heel onschuldig. En zonder schade is dat natuurlijk ook zo. Maar het is wel verstandig om samen na te denken over de consequenties als er wel iets gebeurt. Denk aan het betalen van boetes, de kans op verhoging van maandelijkse premie bij schade en wat te doen bij schade door eigen schuld bij alleen een WA-verzekering. Allemaal zaken die de moeite waard zijn om vooraf te bespreken. Dat kan een hoop ellende besparen.’

Voor advies of vragen ben je van harte welkom in onze Univé winkels of telefonisch via: 0592 349 340.

Of je nu een vraag hebt over het uitlenen van je auto, het claimen van een schade of over je autoverzekering zelf – wij zijn er voor je. Onze adviseurs in onze winkels staan voor je klaar, net als onze collega’s aan de telefoon. Zo is er altijd iemand voor je beschikbaar die je kan helpen met je vragen. 

Gratis Verzekeringscheck

Ben je benieuwd of je autoverzekering nog bij je persoonlijke situatie past? Misschien omdat je minder kilometers bent gaan rijden, of omdat je auto inmiddels is verouderd. Dan helpen we je graag door middel van een gratis Verzekeringscheck. Tijdens deze check komen we erachter of de verzekering nog past bij je situatie. Is dat niet het geval, hoor je dat direct van ons!

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.