Kan ik mijn auto zomaar uitlenen?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

‘Ja hoor, pak mijn auto maar. Ik ben toch goed verzekerd.’ Je leent misschien je auto wel eens uit en denkt dit dan ook. Maar vindt je verzekering het ook een goed idee? En wat zijn de gevolgen bij schade? ‘Het lijkt onschuldig, maar het kan vervelend uitpakken’, Emiel Hess Winkelcoördinator en Verzekeringsadviseur bij Univé Zwolle vertelt.

Kinderen op wintersport

‘We krijgen regelmatig vragen over de autoverzekering. Met name over het uitlenen van auto’s en de gevolgen bij schade. Ja, je mag je auto uitlenen. Maar bij schade kunnen er vervelende situaties ontstaan’, vertelt Emiel Hess. Met vijftien dienstjaren bij Univé heeft hij al veel meegemaakt. ‘Laatst vertelde een klant trots dat zijn kinderen binnenkort op wintersport gaan met zijn auto. Natuurlijk vond ik het een mooi gebaar dat hij zijn auto beschikbaar stelt. Maar ik vroeg hem ook of hij zich bewust was van de gevolgen mocht er schade ontstaan. Het kan namelijk zijn dat dan je maandelijkse premie fors omhoog gaat. En als je alleen een WA-verzekering hebt, valt er bij schade door eigen schuld niets te claimen bij de verzekering. Dat kan dan oplopen tot duizenden euro’s. Hij had zich dit niet gerealiseerd en was blij met ons gesprek. Hij gaat nog eens overwegen of het uitlenen van zijn auto een verstandige keuze is.’

Wanneer mag je je auto uitlenen?

Als eigenaar van jouw auto mag je zelf bepalen aan wie je je auto wilt uitlenen. Vanzelfsprekend moet diegene in het bezig zijn van een geldig rijbewijs en zich houden aan de verkeersregels. Emiel: ‘Op zich is dit natuurlijk niet heel spannend. Eigenlijk meer dan logisch. Bij misbruik van de situatie is dit een ander verhaal.’

Emiel vervolgt: ‘Voor jongeren tot en met 27 jaar geldt over het algemeen een hogere premie. Dit heeft te maken met de beperkte rijervaring en het feit dat er meer (grotere) schades worden veroorzaakt door beginnende bestuurders. En vaak zijn er weinig of geen schadevrije jaren opgebouwd. Vanwege deze hoge premie, komt het wel eens voor dat de autoverzekering op naam van de ouders wordt afgesloten. Dat kan honderden euro’s premie per jaar verschil maken. Op papier wordt er dan niet eerlijk antwoord gegeven op de vraag wie de eigenaar van de auto is of wie de regelmatige bestuurder is van de auto. Komt de verzekeraar daar bij een schade achter, dan kunnen daar consequenties aan zitten. Deze constructie is ook onverstandig omdat er dan door het kind geen schadevrije jaren worden opgebouwd.

Let op bij regelmatig uitlenen!

Leent iemand, bijvoorbeeld je kind of buurvrouw, zo vaak je auto dat hij of zij in feite de regelmatige bestuurder is en niet jij? Dan moet je dit doorgeven aan je verzekeraar. Die bepaalt vervolgens of dit wel kan. Als je dit niet doet en bij een ongeval of andere schade door de autolener, blijkt dat hij of zij diegene is die het meest in de auto rijdt, wordt er misbruik gemaakt van de verzekering. En dat kan gevolgen hebben voor een uitkering bij schade. Dat is een situatie die je wilt voorkomen.’

Maak afspraken

Emiel: ‘Het uitlenen van je auto lijkt heel onschuldig. En zonder schade is dat natuurlijk ook zo. Maar het is wel verstandig om samen na te denken over de consequenties als er wel iets gebeurt. Denk aan het betalen van boetes, de kans op verhoging van maandelijkse premie bij schade en wat te doen bij schade door eigen schuld bij alleen een WA-verzekering. Allemaal zaken die de moeite waard zijn om vooraf te bespreken. Dat kan een hoop ellende besparen.’

Voor advies of vragen ben je van harte welkom in onze Univé winkels of telefonisch via: 0592 349 340.

Of je nu een vraag hebt over het uitlenen van je auto, het claimen van een schade of over je autoverzekering zelf – wij zijn er voor je. Onze adviseurs in onze winkels staan voor je klaar, net als onze collega’s aan de telefoon. Zo is er altijd iemand voor je beschikbaar die je kan helpen met je vragen. 

Gratis Verzekeringscheck

Ben je benieuwd of je autoverzekering nog bij je persoonlijke situatie past? Misschien omdat je minder kilometers bent gaan rijden, of omdat je auto inmiddels is verouderd. Dan helpen we je graag door middel van een gratis Verzekeringscheck. Tijdens deze check komen we erachter of de verzekering nog past bij je situatie. Is dat niet het geval, hoor je dat direct van ons!

Laatste blogs

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.