Met overwaarde in je huis je kind helpen

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. Dat komt doordat starters niet kunnen profiteren van een overwaarde in een te verkopen huis. Met jouw overwaarde kun je jouw kind op weg helpen in deze moeilijke tijd voor starters. Het mooie is, je kunt de overwaarde in je huis gebruiken zonder zelf te verkopen.

Bij normale marktomstandigheden is de boodschap voor starters op de huizenmarkt: “bouw een spaarvermogen op!”. Dit is nog steeds een wijze raad, maar het is helaas niet de oplossing. Met een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen met meer dan 10% gedurende vijf jaren, is het sparen alleen niet genoeg. Starters met ouders met een eigen woning kunnen geluk hebben.

Hoe kunnen ouders de overwaarde inzetten voor de kinderen?

Met een grote overwaarde in de woning is het mogelijk om een extra hypotheek op het huis te nemen. Geldverstrekkers werken hier aan mee voor een deel van de overwaarde. Er is bijvoorbeeld een overwaarde van €200.000, waarvan je €100.000 wilt gebruiken voor de woondroom van je kinderen. Je hebt in 2022 de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. De schenkingsvrijstelling bedraagt eenmalig €106.671 (ook wel jubelton genoemd) per ontvanger.

De belangrijkste voorwaarden voor de verhoogde vrijstelling bij het kopen van een huis:

  • De ontvanger is tussen 18 en 40 jaar oud
  • Het geld wordt gebruikt voor het kopen of verbouwen van een eigen woning, voor het aflossen of voor erfpacht
  • Het is achteraf aantoonbaar gebruikt voor de eigen woning
  • De ontvanger heeft de vrijstelling niet eerder gebruikt

De schenkingsvrijstelling wordt in 2023 versoberd

Dit jaar is de schenkingsvrijstelling nog ruim één ton, maar volgend jaar een stuk minder. De vrijstelling wordt namelijk €27.231. Nog steeds een flink bedrag, maar het verschil is groot. Per 2024 verdwijnt de ruimere vrijstelling speciaal voor het kopen van een huis helemaal. De politiek heeft hiertoe besloten om de ongelijkheid tussen rijk en arm te verkleinen.

Het opnemen van de overwaarde heeft niet alleen maar voordelen

Een deel van de overwaarde opnemen lijkt voordelig, maar het heeft ook een keerzijde. Er komen namelijk vaak wel weer vaste lasten voor terug. De geldverstrekker rekent namelijk vanaf dat moment hypotheekrente over de extra opname. En houd er rekening mee dat je maar een deel van de overwaarde uit het huis kunt halen.

Voorbeeld

Joost (35 jaar) is starter op de huizenmarkt met een jaarinkomen van €40.000. Hij heeft geen schulden. Toch lukt het hem niet om met zijn inkomen een huis te kopen. Hij heeft voldoende spaargeld voor het betalen van de bijkomende kosten. Op zijn inkomen kan hij een hypotheek krijgen van €180.000. Hij kan een huis kopen voor een bedrag van €240.000. Zijn ouders zijn bereid om Joost te helpen. Ze benutten een deel van de overwaarde in hun huis en schenken Joost €60.000.

Je kunt jouw kinderen ook op andere manieren helpen met de overwaarde

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het schenken. Vooral als je meerdere kinderen hebt, is het schenken van een groot bedrag niet de oplossing. Je wilt jouw andere kinderen namelijk niet tekort doen. Met een familiehypotheek kun je ook geld lenen aan je kinderen voor het kopen van een huis.

Deze optie heeft ook een extra voordeel. Als ouder kun je een goed rendement maken over je vermogen en je kind kan de betaalde hypotheekrente onder voorwaarden weer in mindering brengen op het inkomen. De ouder maakt dus rendement en het kind heeft fiscaal voordeel over de betaalde rentelasten.

Onze hypotheekadviseurs vertellen jou hier graag meer over. Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze hypotheekadviseurs en krijg inzicht in jouw mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.