Met overwaarde in je huis je kind helpen

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. Dat komt doordat starters niet kunnen profiteren van een overwaarde in een te verkopen huis. Met jouw overwaarde kun je jouw kind op weg helpen in deze moeilijke tijd voor starters. Het mooie is, je kunt de overwaarde in je huis gebruiken zonder zelf te verkopen.

Bij normale marktomstandigheden is de boodschap voor starters op de huizenmarkt: “bouw een spaarvermogen op!”. Dit is nog steeds een wijze raad, maar het is helaas niet de oplossing. Met een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen met meer dan 10% gedurende vijf jaren, is het sparen alleen niet genoeg. Starters met ouders met een eigen woning kunnen geluk hebben.

Hoe kunnen ouders de overwaarde inzetten voor de kinderen?

Per 1 januari 2024 is de schenkingsvrijstelling voor een eigen woning vervallen. Toch kunnen ouders hun kinderen nog steeds financieel helpen bij het kopen van een huis. Zo kunnen ze eenmalig € 31.813 euro schenken (kind tussen 18 en 40 jaar) óf jaarlijks € 6.633. Beide vrijstellingen gebruiken in één jaar, mag niet.

Het opnemen van de overwaarde heeft niet alleen maar voordelen

Een deel van de overwaarde opnemen lijkt voordelig, maar het heeft ook een keerzijde. Er komen namelijk vaak wel weer vaste lasten voor terug. De geldverstrekker rekent namelijk vanaf dat moment hypotheekrente over de extra opname. En houd er rekening mee dat je maar een deel van de overwaarde uit het huis kunt halen.

Voorbeeld

Joost (35 jaar) is starter op de huizenmarkt met een jaarinkomen van €40.000. Hij heeft geen schulden. Toch lukt het hem niet om met zijn inkomen een huis te kopen. Hij heeft voldoende spaargeld voor het betalen van de bijkomende kosten. Op zijn inkomen kan hij een hypotheek krijgen van €180.000. Hij kan een huis kopen voor een bedrag van €210.000. Zijn ouders zijn bereid om Joost te helpen. Ze benutten een deel van de overwaarde in hun huis en schenken Joost €30.000.

Je kunt jouw kinderen ook op andere manieren helpen met de overwaarde

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het schenken. Vooral als je meerdere kinderen hebt, is het schenken van een groot bedrag niet de oplossing. Je wilt jouw andere kinderen namelijk niet tekort doen. Met een familiehypotheek kun je ook geld lenen aan je kinderen voor het kopen van een huis.

Deze optie heeft ook een extra voordeel. Als ouder kun je een goed rendement maken over je vermogen en je kind kan de betaalde hypotheekrente onder voorwaarden weer in mindering brengen op het inkomen. De ouder maakt dus rendement en het kind heeft fiscaal voordeel over de betaalde rentelasten.

Onze hypotheekadviseurs vertellen jou hier graag meer over. Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze hypotheekadviseurs en krijg inzicht in jouw mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.