‘Door Univé Noord-Holland Ledenfonds ligt de wereld aan onze voeten’

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

fietslabyrint

In de woonkamer van September Stompetoren, onderdeel van Wonen bij September, wordt druk gefietst. “Het is fris buiten, maar dankzij Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds kunnen onze bewoners vanuit de warme huiskamer toch een straatje om.”

In het kleine dorp Stompetoren, onder de rook van Alkmaar, is de oude Villa Wittenburg verbouwd tot een prachtig nieuw woonhuis. Een veilig thuis met 24 appartementen voor ouderen met een geheugenproblematiek. Dag en nacht staan de zorgprofessionals voor de bewoners klaar. Zo ook Bea Bok. “In dit oude herenhuis staan liefde, aandacht en betrokkenheid centraal. De bewoners hebben allemaal hun eigen appartement, maar er wordt ook veel tijd doorgebracht in de grote leefkeuken/woonkamer. Hier maken we het met elkaar gezellig. We kijken er tv, koken met elkaar en voeren gesprekken.”

Fietslabyrint

Voor de leefkeuken/woonkamer had Bea een wens. “Zo’n 15 jaar geleden las ik een stukje over Fietslabyrint. Dit is een systeem, een soort hometrainer zonder zadel maar met groot scherm, waarmee mensen interactieve fietstochten door steden of natuur kunnen maken. Met 600 routes uit de hele wereld. Ik werkte toen in een wooncentrum in Oudorp. Omdat we zo’n aanschaf nooit konden bekostigen, heb ik destijds Univé Noord-Holland Ledenfonds aangeschreven. En wat denk je? Univé sponsorde Fietslabyrint. De bewoners waren er ontzettend blij mee en de fiets zorgde ervoor dat de bewoners lekker in beweging waren. Dit gunde ik onze mensen in September Stompetoren ook. Dus opnieuw klom ik in de pen…”

Opnieuw brief naar Univé Noord-Holland Ledenfonds

Ook dit keer kreeg Bea een positieve mail terug van Univé. “Wat was ik verbaasd!”, vertelt Bea enthousiast. “Voor het overgrote deel sponsorde Univé de fiets. Stichting Heren van Oudorp en wijzelf legden de rest bij. De fiets werd aangeschaft en op 5 januari, tijdens de nieuwjaarsreceptie, hebben we Fietslabyrint aan de bewoners cadeau gedaan. Vanaf het moment dat hij bij ons in de woonkamer staat, wordt er druk getrapt. Vanochtend nog fietste een bewoner 25 minuten door Scheveningen. En een dame die in Anna Paulowna heeft gewoond, trapte net nog door haar eigen straat. Voor haar hele herkenbare punten. Dat maakte het fietstochtje én de gesprekken daarna, nog leuker. En een bewoonster die vroeger een eigen winkel in Purmerend had, zag vandaag haar zaak weer terug. Het leukste van alles is dat de mensen zelf kunnen kiezen of ze rechts- of linksaf slaan. Ga je vandaag naar de kerk of rij je de Dorpsstraat in? Dat maakt het allemaal nog echter.”

Nog een kleine wens over

Voor twee verschillende huizen zijn de wensen voor Bea in vervulling gegaan. Valt er nog iets te wensen voor het huis? “Met de fiets zijn we ontzettend blij. In de zomer pakken we de duofiets, in de winter Fietslabyrint. We blijven dus lekker in beweging. Maar eigenlijk zijn we nog op zoek naar een tweedehands hometrainer. Dat hoeft helemaal geen super de luxe exemplaar te zijn hoor, dus als iemand er nog eentje ongebruikt op zolder heeft staan… Met een hometrainer naast Fietslabyrint kunnen we samen een blokje om. Dat maakt het allemaal nog net een beetje gezelliger.” 

In 2014 is Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht. Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.


Kent u een project of initiatief dat in aanmerking komt voor een donatie vanuit het Ledenfonds? Dien dan een aanvraag in!

Laatste blogs

‘Ik ben niet zomaar een kalenderfan, het moet wel een Univé exemplaar zijn’

Elke dag, gelijk na het wakker worden, kijkt mevrouw Bakker op de kalender; een Univé kalender. Het is een vast ritueel. “Ik loop naar de keuken, maak een kopje thee en kijk wat er voor de dag op het programma staat. En dat doe ik al 58 jaar.”

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?