Zo maak je GPS-systemen onaantrekkelijk voor diefstal

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

GPS-systemen in tractoren zijn de laatste jaren erg populair bij criminelen. In 2020 werd er voor zeker 1,7 miljoen euro aan apparatuur gestolen, zo berekende brancheorganisatie Cumela. De daadwerkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger, omdat niet alle loonbedrijven zijn aangesloten bij Cumela.

Verzeker je GPS via de werkmaterieelverzekering

Het lastige is dat diefstal van GPS-systemen en de GPS-opbouw moeilijk te voorkomen is. Omdat een GPS-systeem vaak langere tijd achter elkaar gebruikt wordt, laten de meeste agrariërs het systeem op de tractor zitten. Wanneer de schuur waarin de tractor staat goed wordt afgesloten, is dat ook geen probleem. Je bent dan gewoon verzekerd via de werkmaterieelverzekering, als het GPS-systeem vooraf is aangemeld. Maar een schuurdeur die op slot is, houdt de bendes die GPS-systemen stelen vaak niet tegen. Diefstal voorkomen is dus lastig, maar er zijn wel diverse dingen die je kunt doen om jouw GPS-apparatuur minder aantrekkelijk te maken en de schade na afloop te verkleinen.

Geef veranderingen en nieuwe GPS-apparatuur door aan je adviseur

Allereerst is het belangrijk om bij de vervanging van een apparaat of de aanschaf van een nieuw GPS-systeem contact op te nemen met je adviseur. Zo kunnen we het nieuwe systeem en de opbouw toevoegen aan je polis of een nieuwe polis maken. Zo kunnen we de aanpassingen doorvoeren in je verzekeringspakket en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Als de GPS-apparatuur dan gestolen wordt, ben je in ieder geval goed verzekerd.

Registreer je apparatuur via de Stop Heling-app

De Stop Heling-app is een handige app van de overheid om spullen te registreren, door een foto te maken en het serienummer in te vullen. Als je GPS-apparatuur gestolen wordt en later wordt terug gevonden, weet de politie dat deze apparatuur van jou is. Geregistreerde apparatuur is voor criminelen ook moeilijker door te verkopen.

GPS eruit, slot erop!

Als agrarisch bedrijf beschik je vaak over open schuren, waardoor diefstal-gevaar ontstaat. Daarom is het van belang dat om zelf een aantal maatregelen te nemen.

  1. Zet de tractor in een afgesloten en vergrendelde schuur of ruimte die voorzien is van deugdelijk hang- en sluitwerk. Zet de tractor op slot en laat de sleutel er niet in zitten.
  2. Veel GPS modules kun je loskoppelen. Haal de GPS-module uit de tractor en leg hem binnen neer. Ook als je de tractor op het land laat staan. Kortom: GPS eruit, slot erop!
  3. Plaats een detectiealarm op het erf
  4. Sla regelmatig alle data van de GPS extern op. Als de GPS gestolen wordt, ben je niet alle data kwijt.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Cybercriminelen zijn ook tijdens vakantie online

Als ondernemer ben je vaak 24/7 bezig met je zaak. Tijdens vakanties zal dit minder zijn, maar check je vast nog weleens je e-mail en ben je beschikbaar bij eventuele problemen. Cybercriminelen hebben geen vakantie. Zij zijn steeds op zoek naar een digitale poort die vaak ongemerkt openstaat, om zo in te breken. Wees daarom extra alert en bescherm je apparatuur en gegevens.

Laat je bedrijfsauto veilig achter

Ga je met je bedrijfsauto op vakantie? Of laat je deze thuis of bij je bedrijf? In onze blog geven we je een aantal tips om jouw auto veilig achter te laten óf juist mee op reis te nemen. En je leest waar je aan moet denken als je na je vakantie je spullen en onderdelen weer 24/7 in je bestelauto bewaart.

Brandrisico zonnepanelen

'Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van branden met zonnepanelen.' Om ondernemers meer zekerheid te geven verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars haar dekkingen voor inkomende milieuschade als gevolg van brand aan een zonnedak.

Adviseur aan het woord: Marjorie Zonneveld

“Ze hebben vertrouwen in me en vinden het fijn dat ik met ze meedenk”. Marjorie Zonneveld werkt al meer dan 28 jaar als agrarisch buitendienstadviseur bij Univé. Door haar jarenlange ervaring, haar kennis van de polder, maar ook door haar jeugd op de boerderij, kan ze haar klanten goed adviseren. Lees verder voor haar verhaal.

AOV - Weer thuis voelen in de zaak

Tijdens haar zwangerschap krijgt Linda fysieke klachten waardoor ze tijdelijk niet kan werken. Ze heeft haar hoofd even niet bij haar zaak en richt zich op haar herstel. Gelukkig heeft zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Benieuwd of Linda volledig hersteld is en haar plezier in het knippen weer teruggevonden heeft? Lees hier haar hele verhaal.