Wil je overbieden op een huis? Neem dan eerst deze tips door.

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Overbieden op een huis is tegenwoordig heel ‘normaal’. Het huizenaanbod is schaars en het aantal potentiële kopers is groot. De meeste huizen worden aangeboden met een bieden vanaf prijs. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Want hoe kun je verantwoord bieden en ook nog kans maken op jouw droomhuis? In dit artikel lees je handige tips en weetjes om rekening mee te houden.

1. Een goede voorbereiding

Ook als je nog geen droomhuis op het oog hebt, is het handig om te weten wat je financiële positie is. Je weet dan hoeveel je kunt lenen en hebt een inschatting van je maandlasten. Dan heb je een uitgangspunt voor als je je droomhuis hebt gevonden. Een financieel adviseur kan jou helpen om een hypotheekberekening te maken. Meld je gerust aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

2. Houd rekening met een lagere taxatiewaarde

Een lening voor een woning is nooit meer dan 100 procent van de taxatiewaarde. Heeft een woningwaarde een taxatiewaarde van bijvoorbeeld € 250.000,-? En jij wilt een bod doen van € 275.000,-? Houd er dan rekening mee dat je die € 25.000,- dus uit eigen middelen moet bekostigen. Bijvoorbeeld van je spaargeld. Dit geldt overigens ook voor andere bijkomende kosten zoals kosten koper. Onder kosten koper verstaan we de overdrachtsbelasting van 2% van de aankoopprijs van de woning (voor kopers van 35 jaar of ouder) en de notariskosten. Daarnaast heb je te maken met kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling en taxatiekosten.

3. Benut overwaarde van je eigen woning

Als je je huidige woning gaat verkopen met overwaarde, kun je dat bedrag inzetten om de overbieding van te bekostigen.

4. Huizenprijzen kunnen ook dalen

Stel je hebt het huis van jouw dromen gevonden en je besluit om een stevig bod te doen. Je weet dat er veel concurrentie is en dat je snel moet handelen anders maak je minder kans. Realiseer je dan ook dat de prijzen weer kunnen dalen. Als je dan besluit om je huis weer te verkopen, kun je te maken krijgen met een restschuld. Je huis staat onder water.

5. Welke voorwaarden stel je?

Naast het onderhandelen over prijs, kun je ook onderhandelen over voorwaarden. Denk hierbij aan de datum van de sleuteloverdracht. Als de verkoper nog geen ander huis op het oog heeft, kan dit erg handig zijn. Ook kun je denken aan de overname van spullen of het opruimen daarvan.

6. Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je je kansen vergroten? Dan kun je samenwerken met een aankoopmakelaar. Zij zijn vaak als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo weet jij als eerste wanneer een geschikt woning te koop staat. Aankoopmakelaars hebben veel kennis en ervaring,  beschikken vaak over informatie die je als koper niet hebt en zijn niet emotioneel betrokken bij het proces. Zij kunnen dus objectief een mening geven en jou helpen om een passend (openings)bod te bepalen.

7. Houd spaargeld achter de hand

Het is altijd handig om een spaarpotje achter de hand te houden voor onverwachte en verwachte uitgaves zoals een verbouwing of de aanschaf van nieuwe meubels. Op www.nibud.nl vind je richtlijnen en tips voor de hoogte van het spaarpotje.

8. Maak een begroting van je verwachte vaste lasten

Het is handig om een begroting te maken van je maandelijkse vaste lasten. Ga je groter wonen? Dan zijn je kosten voor gas, elektriciteit en verzekeringen wellicht hoger. Denk ook aan gemeentelijke belastingen zoals de WOZ-waarde.

9. Kijk ook naar de gemeentelijke taxatiewaarde

Via www.wozwaardeloket.nl is het mogelijk om de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. WOZ-waarde wordt ook wel gemeentelijke taxatiewaarde genoemd.

10. Houd je emoties in toom

Hoe mooi een huis ook is, probeer je emoties in toom te houden. Handel niet enkel uit emotie maar kijk ook echt wat verantwoord is. Probeer niet allerlei creatieve constructies te bedenken om maar een enorm hoog bod neer te leggen. Bijvoorbeeld door het lenen van geld bij vrienden of familie. Het moet allemaal weer terugbetaald worden en daar heb je dan nog jaren ‘last’ van. Als je vooraf bepaald wat je maximaal wilt uitgeven dan vraagt het soms doorzettingsvermogen om daaraan te houden. Maar uiteindelijk geeft het je wel financiële rust.

Een huis kopen kan heel stressvol zijn. Je ziet je droomhuis en wilt het graag hebben. Toch adviseren wij om goed te blijven nadenken. Staar je niet blind op dat ene huis. Als jouw bod niet hoog genoeg is, ga niet bij de pakken neerzetten. Maar houd moed voor een volgende ronde. Uiteindelijk is er ook voor jou een mooi droomhuis, passend bij jouw financiële situatie. Succes!

Laatste blogs

Door de pilot duurhuur toch een huis kopen?

Huurders die in staat zijn om maandelijks een hoge huur te betalen, kunnen mogelijk beter een huis kopen. Toch lukt dit vaak niet door strenge hypotheeknormen. Door de pilot Duurhuur, gestart in 2022, is het voor ervaren huurders met een hoge huur onder voorwaarden mogelijk om toch te kopen.

Klantinterview over de financiering bij het bouwen van een huis

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”. Toen zagen ze mogelijkheden waarvan ze vooraf niets wisten.

Wil je overbieden op een huis? Neem dan eerst deze tips door.

Overbieden op een huis is tegenwoordig heel ‘normaal’. De meeste huizen worden aangeboden met een bieden vanaf prijs. Maar hoe kun je verantwoord bieden en ook nog kans maken op jouw droomhuis? In dit artikel lees je handige tips en weetjes om rekening mee te houden.

Hypotheken op maat: ook voor ondernemers

Met bijna twee miljoen bedrijven in Nederland kunnen we stellen dat er veel ondernemers in ons land wonen. Ondernemers hebben een wisselend inkomen. Veelal wordt gezegd dat hierdoor de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperkt zijn. Hypotheekadviseur Berry Achthoven licht toe dat dit een misverstand is en vertelt dat er juist wél mogelijkheden zijn voor ondernemers.