Wil je overbieden op een huis? Neem dan eerst deze tips door.

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Overbieden op een huis is tegenwoordig heel ‘normaal’. Het huizenaanbod is schaars en het aantal potentiële kopers is groot. De meeste huizen worden aangeboden met een bieden vanaf prijs. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Want hoe kun je verantwoord bieden en ook nog kans maken op jouw droomhuis? In dit artikel lees je handige tips en weetjes om rekening mee te houden.

1. Een goede voorbereiding

Ook als je nog geen droomhuis op het oog hebt, is het handig om te weten wat je financiële positie is. Je weet dan hoeveel je kunt lenen en hebt een inschatting van je maandlasten. Dan heb je een uitgangspunt voor als je je droomhuis hebt gevonden. Een financieel adviseur kan jou helpen om een hypotheekberekening te maken. Meld je gerust aan voor een gratis vrijblijvend oriëntatiegesprek.

2. Houd rekening met een lagere taxatiewaarde

Een lening voor een woning is nooit meer dan 100 procent van de taxatiewaarde. Heeft een woningwaarde een taxatiewaarde van bijvoorbeeld € 250.000,-? En jij wilt een bod doen van € 275.000,-? Houd er dan rekening mee dat je die € 25.000,- dus uit eigen middelen moet bekostigen. Bijvoorbeeld van je spaargeld. Dit geldt overigens ook voor andere bijkomende kosten zoals kosten koper. Onder kosten koper verstaan we de overdrachtsbelasting van 2% van de aankoopprijs van de woning (voor kopers van 35 jaar of ouder) en de notariskosten. Daarnaast heb je te maken met kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling en taxatiekosten.

3. Benut overwaarde van je eigen woning

Als je je huidige woning gaat verkopen met overwaarde, kun je dat bedrag inzetten om de overbieding van te bekostigen.

4. Huizenprijzen kunnen ook dalen

Stel je hebt het huis van jouw dromen gevonden en je besluit om een stevig bod te doen. Je weet dat er veel concurrentie is en dat je snel moet handelen anders maak je minder kans. Realiseer je dan ook dat de prijzen weer kunnen dalen. Als je dan besluit om je huis weer te verkopen, kun je te maken krijgen met een restschuld. Je huis staat onder water.

5. Welke voorwaarden stel je?

Naast het onderhandelen over prijs, kun je ook onderhandelen over voorwaarden. Denk hierbij aan de datum van de sleuteloverdracht. Als de verkoper nog geen ander huis op het oog heeft, kan dit erg handig zijn. Ook kun je denken aan de overname van spullen of het opruimen daarvan.

6. Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je je kansen vergroten? Dan kun je samenwerken met een aankoopmakelaar. Zij zijn vaak als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Zo weet jij als eerste wanneer een geschikt woning te koop staat. Aankoopmakelaars hebben veel kennis en ervaring,  beschikken vaak over informatie die je als koper niet hebt en zijn niet emotioneel betrokken bij het proces. Zij kunnen dus objectief een mening geven en jou helpen om een passend (openings)bod te bepalen.

7. Houd spaargeld achter de hand

Het is altijd handig om een spaarpotje achter de hand te houden voor onverwachte en verwachte uitgaves zoals een verbouwing of de aanschaf van nieuwe meubels. Op www.nibud.nl vind je richtlijnen en tips voor de hoogte van het spaarpotje.

8. Maak een begroting van je verwachte vaste lasten

Het is handig om een begroting te maken van je maandelijkse vaste lasten. Ga je groter wonen? Dan zijn je kosten voor gas, elektriciteit en verzekeringen wellicht hoger. Denk ook aan gemeentelijke belastingen zoals de WOZ-waarde.

9. Kijk ook naar de gemeentelijke taxatiewaarde

Via www.wozwaardeloket.nl is het mogelijk om de WOZ-waarde van woningen te raadplegen. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. WOZ-waarde wordt ook wel gemeentelijke taxatiewaarde genoemd.

10. Houd je emoties in toom

Hoe mooi een huis ook is, probeer je emoties in toom te houden. Handel niet enkel uit emotie maar kijk ook echt wat verantwoord is. Probeer niet allerlei creatieve constructies te bedenken om maar een enorm hoog bod neer te leggen. Bijvoorbeeld door het lenen van geld bij vrienden of familie. Het moet allemaal weer terugbetaald worden en daar heb je dan nog jaren ‘last’ van. Als je vooraf bepaald wat je maximaal wilt uitgeven dan vraagt het soms doorzettingsvermogen om daaraan te houden. Maar uiteindelijk geeft het je wel financiële rust.

Een huis kopen kan heel stressvol zijn. Je ziet je droomhuis en wilt het graag hebben. Toch adviseren wij om goed te blijven nadenken. Staar je niet blind op dat ene huis. Als jouw bod niet hoog genoeg is, ga niet bij de pakken neerzetten. Maar houd moed voor een volgende ronde. Uiteindelijk is er ook voor jou een mooi droomhuis, passend bij jouw financiële situatie. Succes!

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.