Zo maak je GPS-systemen onaantrekkelijk voor diefstal

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

GPS-systemen in tractoren zijn de laatste jaren erg populair bij criminelen. In 2020 werd er voor zeker 1,7 miljoen euro aan apparatuur gestolen, zo berekende brancheorganisatie Cumela. De daadwerkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger, omdat niet alle loonbedrijven zijn aangesloten bij Cumela.

Verzeker je GPS via de werkmaterieelverzekering

Het lastige is dat diefstal van GPS-systemen en de GPS-opbouw moeilijk te voorkomen is. Omdat een GPS-systeem vaak langere tijd achter elkaar gebruikt wordt, laten de meeste agrariërs het systeem op de tractor zitten. Wanneer de schuur waarin de tractor staat goed wordt afgesloten, is dat ook geen probleem. Je bent dan gewoon verzekerd via de werkmaterieelverzekering, als het GPS-systeem vooraf is aangemeld. Maar een schuurdeur die op slot is, houdt de bendes die GPS-systemen stelen vaak niet tegen. Diefstal voorkomen is dus lastig, maar er zijn wel diverse dingen die je kunt doen om jouw GPS-apparatuur minder aantrekkelijk te maken en de schade na afloop te verkleinen.

Geef veranderingen en nieuwe GPS-apparatuur door aan je adviseur

Allereerst is het belangrijk om bij de vervanging van een apparaat of de aanschaf van een nieuw GPS-systeem contact op te nemen met je adviseur. Zo kunnen we het nieuwe systeem en de opbouw toevoegen aan je polis of een nieuwe polis maken. Zo kunnen we de aanpassingen doorvoeren in je verzekeringspakket en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Als de GPS-apparatuur dan gestolen wordt, ben je in ieder geval goed verzekerd.

Registreer je apparatuur via de Stop Heling-app

De Stop Heling-app is een handige app van de overheid om spullen te registreren, door een foto te maken en het serienummer in te vullen. Als je GPS-apparatuur gestolen wordt en later wordt terug gevonden, weet de politie dat deze apparatuur van jou is. Geregistreerde apparatuur is voor criminelen ook moeilijker door te verkopen.

GPS eruit, slot erop!

Als agrarisch bedrijf beschik je vaak over open schuren, waardoor diefstal-gevaar ontstaat. Daarom is het van belang dat om zelf een aantal maatregelen te nemen.

  1. Zet de tractor in een afgesloten en vergrendelde schuur of ruimte die voorzien is van deugdelijk hang- en sluitwerk. Zet de tractor op slot en laat de sleutel er niet in zitten.
  2. Veel GPS modules kun je loskoppelen. Haal de GPS-module uit de tractor en leg hem binnen neer. Ook als je de tractor op het land laat staan. Kortom: GPS eruit, slot erop!
  3. Plaats een detectiealarm op het erf
  4. Sla regelmatig alle data van de GPS extern op. Als de GPS gestolen wordt, ben je niet alle data kwijt.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

De juridische kant van de Wkb

Het belangrijkste doel van de Wkb is dat de kwaliteit van bouwprojecten verbetert en risico’s en faalkosten verminderen. De Wkb regelt dat je (net als nu) niet alleen goed werk levert, maar dat je dit ook kunt aantonen.
Wkb

Wkb: wat verandert er voor jou?

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. In dit artikel leggen we in hoofdlijnen uit wat er verandert en hoe je hier als ondernemer mee te maken krijgt.