De kracht van de bevolking komt samen in De Cultuurschuur in Wieringerwerf

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Cultuurschuur is culturele hart van Wieringermeer

Al sinds september 2014 is De Cultuurschuur hét culturele hart van de Wieringermeer. Het biedt bedrijven, stichtingen en verenigingen mogelijkheden om hun activiteiten verder te ontplooien en uit te voeren. Naast de vele permanent verhuurde ruimtes biedt deze geweldige locatie een breed scala aan zalen die per dagdeel gehuurd kunnen worden: vergaderruimten, activiteitenzalen, het atelier, het filmhuis en een theater met tweehonderd zitplaatsen. ‘De kracht van de bevolking komt samen in dit schitterende historische pand. Het verbindt inwoners en de betrokkenheid is dan ook heel groot. Het is heel leuk om hierbij betrokken te zijn’, vertelt voorzitter Ted Moelker.

Hart van de stichting

Ruim honderd vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in De Cultuurschuur. Ted Moelker: ‘De vrijwilligers zijn het hart van onze stichting. Zonder hen is het niet mogelijk om te doen wat we nu doen. Iedereen is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel. Denk hierbij aan het onderhoud van het pand, de samenstelling van het (theater)programma en het contact met huurders en externen.’ De Cultuurschuur heeft een belangrijke functie binnen de gemeenschap. Niet alleen voor de gebruikers en bezoekers maar ook voor de vrijwilligers. Ted vervolgt: ‘Langzaamaan kunnen we weer activiteiten oppakken. Goed getimed was onze deelname aan NL DOET. Ruim dertig vrijwilligers hielpen om De Cultuurschuur weer op te poetsen. Dan merk je eigenlijk pas wat iedereen de afgelopen tijd gemist heeft. De schouders werden er letterlijk ondergezet en er werd weer gelachen met elkaar. Dat deed iedereen goed!’

Divers aanbod

Ted vertelt: ‘De diversiteit in ons aanbod is heel belangrijk. Voor dit jaar is onze agenda alweer redelijk gevuld. Wij proberen jong tot oud te bereiken. Daarvoor worden veel activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld: film- en theatervoorstellingen en exposities. Dit doen wij veelal in samenwerking met scholen, de Historische Vereniging, de muziekschool, de fanfare, de fotoclub en de kunstkring. De met veel zorg samengestelde maandelijkse exposities in de hal zijn zeer welkom bij alle bezoekers. Vaak zijn ze aangenaam verrast.’

Onderhoud

De Cultuurschuur wordt gebruikt door ongeveer 35 huurders. Ted: ‘De huurders zorgen voor vaste inkomsten. Van deze inkomsten kunnen wij het reguliere onderhoud van het gebouw bekostigen. Op onze ‘wensenlijst’ staan nog grote investeringen zoals isoleren en de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Om dit financieel mogelijk te maken, zoeken we continu naar fondsen om mee samen te werken. Nog deze maand kunnen we een nieuw ventilatiesysteem in gebruik nemen. Deze investering is in korte tijd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van verschillende bedrijven zoals het Univé Ledenfonds en de inzet van vrijwilligers. Volgend seizoen vinden alle voorstellingen plaats in een zeer goed geventileerde theaterzaal.’

Persoonlijk

Omdat er veel gebruikers zijn en het echt een dorpsfunctie heeft, is het voor De Cultuurschuur heel belangrijk om laagdrempelig te zijn en een sociale functie te vervullen in de lokale gemeenschap. Ted: ‘Van oorsprong heeft De Cultuurschuur gediend als gemeentehuis. De historie van het pand uit 1955 willen wij graag behouden. Zo hebben wij bijvoorbeeld oude vloeren en meubels terug laten komen. En ook het persoonlijk contact staat hoog in ons vaandel; iedere bezoeker verdient een warm welkom. Onze balie wordt dan ook altijd bemand door een vrijwilliger. Dit wordt heel positief ontvangen. Een beter visitekaartje is er niet!’

Kijk voor meer informatie op: www.decultuurschuur.nl

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een duofiets, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Cybercriminelen zijn ook tijdens vakantie online

Als ondernemer ben je vaak 24/7 bezig met je zaak. Tijdens vakanties zal dit minder zijn, maar check je vast nog weleens je e-mail en ben je beschikbaar bij eventuele problemen. Cybercriminelen hebben geen vakantie. Zij zijn steeds op zoek naar een digitale poort die vaak ongemerkt openstaat, om zo in te breken. Wees daarom extra alert en bescherm je apparatuur en gegevens.

Laat je bedrijfsauto veilig achter

Ga je met je bedrijfsauto op vakantie? Of laat je deze thuis of bij je bedrijf? In onze blog geven we je een aantal tips om jouw auto veilig achter te laten óf juist mee op reis te nemen. En je leest waar je aan moet denken als je na je vakantie je spullen en onderdelen weer 24/7 in je bestelauto bewaart.

Brandrisico zonnepanelen

'Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van branden met zonnepanelen.' Om ondernemers meer zekerheid te geven verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars haar dekkingen voor inkomende milieuschade als gevolg van brand aan een zonnedak.

Adviseur aan het woord: Marjorie Zonneveld

“Ze hebben vertrouwen in me en vinden het fijn dat ik met ze meedenk”. Marjorie Zonneveld werkt al meer dan 28 jaar als agrarisch buitendienstadviseur bij Univé. Door haar jarenlange ervaring, haar kennis van de polder, maar ook door haar jeugd op de boerderij, kan ze haar klanten goed adviseren. Lees verder voor haar verhaal.

AOV - Weer thuis voelen in de zaak

Tijdens haar zwangerschap krijgt Linda fysieke klachten waardoor ze tijdelijk niet kan werken. Ze heeft haar hoofd even niet bij haar zaak en richt zich op haar herstel. Gelukkig heeft zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Benieuwd of Linda volledig hersteld is en haar plezier in het knippen weer teruggevonden heeft? Lees hier haar hele verhaal.