De kracht van de bevolking komt samen in De Cultuurschuur in Wieringerwerf

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Cultuurschuur is culturele hart van Wieringermeer

Al sinds september 2014 is De Cultuurschuur hét culturele hart van de Wieringermeer. Het biedt bedrijven, stichtingen en verenigingen mogelijkheden om hun activiteiten verder te ontplooien en uit te voeren. Naast de vele permanent verhuurde ruimtes biedt deze geweldige locatie een breed scala aan zalen die per dagdeel gehuurd kunnen worden: vergaderruimten, activiteitenzalen, het atelier, het filmhuis en een theater met tweehonderd zitplaatsen. ‘De kracht van de bevolking komt samen in dit schitterende historische pand. Het verbindt inwoners en de betrokkenheid is dan ook heel groot. Het is heel leuk om hierbij betrokken te zijn’, vertelt voorzitter Ted Moelker.

Hart van de stichting

Ruim honderd vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in De Cultuurschuur. Ted Moelker: ‘De vrijwilligers zijn het hart van onze stichting. Zonder hen is het niet mogelijk om te doen wat we nu doen. Iedereen is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel. Denk hierbij aan het onderhoud van het pand, de samenstelling van het (theater)programma en het contact met huurders en externen.’ De Cultuurschuur heeft een belangrijke functie binnen de gemeenschap. Niet alleen voor de gebruikers en bezoekers maar ook voor de vrijwilligers. Ted vervolgt: ‘Langzaamaan kunnen we weer activiteiten oppakken. Goed getimed was onze deelname aan NL DOET. Ruim dertig vrijwilligers hielpen om De Cultuurschuur weer op te poetsen. Dan merk je eigenlijk pas wat iedereen de afgelopen tijd gemist heeft. De schouders werden er letterlijk ondergezet en er werd weer gelachen met elkaar. Dat deed iedereen goed!’

Divers aanbod

Ted vertelt: ‘De diversiteit in ons aanbod is heel belangrijk. Voor dit jaar is onze agenda alweer redelijk gevuld. Wij proberen jong tot oud te bereiken. Daarvoor worden veel activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld: film- en theatervoorstellingen en exposities. Dit doen wij veelal in samenwerking met scholen, de Historische Vereniging, de muziekschool, de fanfare, de fotoclub en de kunstkring. De met veel zorg samengestelde maandelijkse exposities in de hal zijn zeer welkom bij alle bezoekers. Vaak zijn ze aangenaam verrast.’

Onderhoud

De Cultuurschuur wordt gebruikt door ongeveer 35 huurders. Ted: ‘De huurders zorgen voor vaste inkomsten. Van deze inkomsten kunnen wij het reguliere onderhoud van het gebouw bekostigen. Op onze ‘wensenlijst’ staan nog grote investeringen zoals isoleren en de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Om dit financieel mogelijk te maken, zoeken we continu naar fondsen om mee samen te werken. Nog deze maand kunnen we een nieuw ventilatiesysteem in gebruik nemen. Deze investering is in korte tijd mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van verschillende bedrijven zoals het Univé Ledenfonds en de inzet van vrijwilligers. Volgend seizoen vinden alle voorstellingen plaats in een zeer goed geventileerde theaterzaal.’

Persoonlijk

Omdat er veel gebruikers zijn en het echt een dorpsfunctie heeft, is het voor De Cultuurschuur heel belangrijk om laagdrempelig te zijn en een sociale functie te vervullen in de lokale gemeenschap. Ted: ‘Van oorsprong heeft De Cultuurschuur gediend als gemeentehuis. De historie van het pand uit 1955 willen wij graag behouden. Zo hebben wij bijvoorbeeld oude vloeren en meubels terug laten komen. En ook het persoonlijk contact staat hoog in ons vaandel; iedere bezoeker verdient een warm welkom. Onze balie wordt dan ook altijd bemand door een vrijwilliger. Dit wordt heel positief ontvangen. Een beter visitekaartje is er niet!’

Kijk voor meer informatie op: www.decultuurschuur.nl

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een duofiets, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”