‘Groot denken, dat zat er van jongs af aan al in’

14 juni 2024

Bij sommige mensen zit het ondernemen in het bloed. Zo ook bij Antoon Vreeker. “Als kleine jongen deed ik niets liever dan mijn vader helpen met zijn bedrijf. Ik wist al vroeg: dat ondernemen, dat wil ik later ook.”

Even terug in de tijd. In 1997 richt Jan Vreeker, de vader van de 42-jarige Antoon, in het Noord-Hollandse Hem, Vreeker Begraafplaatsservice op. Een eenmansbedrijf dat zich onder andere richt op het onderhouden, renoveren en uitbreiden van begraafplaatsen. Antoon is 20 jaar oud als hij bij zijn vader in de zaak stapt. Antoon: “Ik heb wel uitgesproken dat ik brede ambities had. Ik wilde groot denken en groot groeien. Daar gaven ze me gelukkig alle ruimte in.”

Klantgericht

In 1999 zet Antoon, samen met zijn vader en naast Vreeker Begraafplaatsservice, het hoveniersbedrijf Vreeker Bestrating en Groen op. “Deze stap hebben we genomen om de begraafplaatsservice mee uit te breiden. We zagen dat er in Nederland kansen lagen en dat de kwaliteit vaak te wensen overliet”, blikt Antoon terug. “Wij wilden het nog beter doen, klantgerichter ook. Als een familie iets voor hun dierbaren gedaan willen hebben op de begraafplaats, dan doen wij dat. Daarom zijn we ook het hoveniersbedrijf Vreeker Bestrating en Groen begonnen. Ook zijn we onze eigen machines en producten gaan ontwikkelen. Zo kunnen we efficiënter én beter werken en groeiden we in de begraafplaatsservice branche. We begonnen met z’n vieren, mijn vader en ik, samen met twee collega’s.”

‘Out of the box’

Vreeker Begraafplaatsservice liep nog beter dan voorheen en het hoveniersbedrijf groeide. Er werd personeel aangenomen en Vreeker Bestrating & Groen begon ook particuliere tuinen aan te leggen. Antoon: “Ons motto: als u het kunt bedenken, dan kunnen wij het maken”, vertelt Antoon. ”We werken vanuit een creatieve geest en vinden het een uitdaging om anders te denken. Zoals alle creatieve mensen, denken we graag een beetje ‘out of the box’.”

Zeven ondernemingen

Het is 2024 en het familiebedrijf, vader, moeder, Antoon en inmiddels ook broer Gerard, heeft zeven ondernemingen op de naam staan. Dat groot denken nam Antoon dus letterlijk. “Ja, we zijn lekker gegroeid en van het één kwam het ander”, lacht Antoon. “In 2004 is er een houtbouwafdeling bijgekomen om meer exclusiviteit te kunnen bieden en hoogwaardige houtproducten te kunnen verwerken in zowel tuinen als tuinhuizen. Om dezelfde reden hebben we in 2009 een natuursteenbedrijf, Jan Reek natuursteen, overgenomen. Omdat er meer machines bijkwamen en meer onderhoudswerkzaamheden waren, zijn we samen met zwager Ronald Groot in 2016 een eigen onderhouds- en metaalbedrijf begonnen; Metaal Maatwerk Groot. In 2020 kwam daar Via Nova innovation bij, een bedrijf dat gespecialiseerd is in projectontwikkeling. In 2021 en 2022 hebben we Hemelwatertechniek (HWT) en MLVV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in thuisaccu’s, opgezet.”

Moeder Aarde

Met de laatste ondernemingen wil de familie iets terug doen voor Moeder Aarde. Antoon: “Op een gegeven moment moet je over je schouder kijken. Alle ondernemingen lopen goed, we vonden het tijd om iets terug te doen. Vanuit passie voor duurzaamheid zijn we zowel MLVV als HWT begonnen. Met de Powerbox van MLVV kunnen zowel bedrijven als particulieren energie opslaan. Met HWT graven we tanks bij woningen in die regenwater opvangen en zuiveren voor binnen- en buitenshuis gebruik. Zo vangen we jaarlijks zo’n 2,3 miljoen liter water op.”

Motiveren en goed luisteren

Wat vindt Antoon zo leuk aan het ondernemerschap? “Zo’n groot bedrijf managen is onwijs lekker. We doen het ook met elkaar hè!”, zegt Antoon trots. “We hebben als familie een hele leuke club mensen om ons heen die gedreven en professioneel is. Stuk voor stuk werken ze hard, denken mee en kijken vooruit. Maar als ik wat specifieker ben, zou ik zeggen dat ik het omgaan met mensen het leukste vind. Zowel met het personeel, inmiddels 92 man plus inhuur, als met de klant. Omgaan met klanten doe je door goed te luisteren en tussen de regels door te lezen. Daardoor kan je de klant echt verrassen. Goed omgaan met je personeel doe je door talent omhoog te halen waarvan ze zelf niet wisten het te bezitten. Personeel moet je ook motiveren. Daardoor creëer je ook een positieve synergie binnen je bedrijf en blijft het personeel met plezier bij je werken.”

Vertrouwen

Natuurlijk kent Antoon ook tegenslagen. “Elke ondernemer heeft te maken met tegenslagen, dat beschouw ik als ondernemersrisico. De grootste tegenslag ondervind ik als mijn vertrouwen wordt geschaad. Dat komt hard aan. Ik wil dat er binnen het bedrijf met respect met elkaar wordt omgegaan. Dat geldt ook voor de relatie die we met klanten hebben. Wanneer mijn vertrouwen wordt geschaad, dan raakt me dat emotioneel. Dat impliceert niet dat ik het vertrouwen in de mens ben kwijtgeraakt. Ik ga nog steeds uit van het goede in de mens.”

Tip

Heeft Antoon nog tips voor jonge ondernemers? “Jazeker. Heb geduld. Veel mensen denken dat je een succesvol bedrijf zo uit de grond stampt. Dat is niet zo. Durf in lange termijnen te denken. Dan komt het meestal wel goed.”

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.