Modderseizoen: zorg voor een schone en veilige weg

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De oogstperiode is gestart. Met de regen die gaat komen, neemt de kans op modderige en gladde wegen toe. Een risico voor weggebruikers. Aan de veroorzaker de verantwoordelijkheid om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Een gladde weg kan voor alle partijen heel vervelende gevolgen hebben. Zelfs op een kleine landweg waar weinig verkeer komt.

Neem je verantwoordelijkheid

Iedereen die met trekkers en landbouwmachines de weg op gaat en daarbij mogelijk vervuiling kan veroorzaken, zou op de hoogte moeten zijn van de wet- en regelgeving. Ook moeten zij verantwoordelijkheid nemen voor een schone en veilige weg. Vooral in de natte herfstmaanden zorgt modder voor verraderlijk gladde wegen. Dit veroorzaakt jaarlijks verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop.

Als vervuiler van de weg ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de eventuele gevolgen. Ook als je in opdracht werkt voor iemand anders. Door waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg kunnen ongelukken door modder op de weg worden voorkomen. Zorg ervoor dat je er alles aan hebt gedaan. Voor de veiligheid én je eigen geweten.

Modderprotocol: stappen om de weg schoon te houden

 1. Informeer de wegbeheerder
  Is vervuilen onvermijdelijk? Informeer dan minimaal 24 uur van tevoren de wegbeheerder en geeft de tijd en locatie van je werkzaamheden door.
 2. Plaats modderborden
  Plaats de juiste modderborden circa 75 tot 100 meter voor het weggedeelte met slipgevaar. Plaats de modderborden aan de rechterkant van de weg en zorg ervoor dat deze goed zichtbaar zijn.
 3. Voorkom vervuiling door modder
  Probeer in het land zo veel mogelijk aanhangende grond kwijt te raken. Maak bijvoorbeeld de wielen met een schop schoon voordat je de weg op gaat. Overweeg bij slechte weersomstandigheden een systeem van overladen.
 4. Maak de weg schoon
  Het schoonmaken van de weg is noodzakelijk. Dit voorkomt het vastrijden van de modder. Is vegen niet genoeg? Spuit de weg dan schoon.
 5. Modderborden verwijderen
  Is de weg schoon en niet meer glad? Verwijder dan direct de modderborden.
 6. Ben je klaar? Meld het bij de wegbeheerder.
  Als de weg weer vrij is van modder, meld je dit bij de wegbeheerder.

Let op: werk je op of langs de weg? Draag dan altijd een reflecterend veiligheidsvest.

De stappen die je als ondernemer moet nemen, staan ook beschreven in modderprotocollen. Deze verschillen per provincie. De basis van de meeste protocollen is vergelijkbaar. Meer informatie vind je op de website van je provincie. Of neem contact op.  

Hoe plaats je modderborden?

Het is verplicht modderborden te plaatsen om weggebruikers te waarschuwen voor een mogelijk gladde weg. Voor het plaatsen van de borden gelden de volgende richtlijnen:

 • Plaats ze ongeveer 100 m voor en na de vervuiling, aan de rechterkant van de weg 
 • Minimale afstand tot de rijbaan: 0.6 m binnen de bebouwde kom, 1.80 m buiten de bebouwde kom 
 • Maximale afstand tot de rijbaan: 3.60 m 
 • Minimale hoogte onderzijde bord: 1.20 m buiten de bebouwde kom, 2.20 m binnen de bebouwde kom 

Modderborden bestellen met korting

Bestel uw modderborden bij onze samenwerkingspartner LTO Ledenvoordeel met korting via https://www.unive.nl/zakelijk/modderborden. De korting geldt ook als u geen lid bent van LTO Ledenvoordeel.

Als agrarisch ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Klantverhaal stolpboerderij

Eén van onze agrarische klanten is de familie Smit uit Stompetoren. In onze blog nemen zij ons mee in een stukje van hun boerenleven. Zo vertellen Vincent en Roos over hun mooie familiebedrijf, waar inmiddels generatie drie en vier gezamenlijk aan het roer staan. Ook de leuke ideeën en veranderingen die zij hebben doorgevoerd om naast het boerenbedrijf nog wat extra’s te verdienen komen aan bod. En natuurlijk de ruim 300 jaar oude stolpboerderij waar zij in wonen: “Ons pand behoort tot één van de eerste stolpboerderijen in de Schermer.”

Premie teruggave en pakketkorting; mooie meevallers

In deze dure tijden kijken we maar wat graag hoe we kunnen besparen. Wist je dat je verzekeringen onder één dak onderbrengen je een besparing kan opleveren?

Univé Noord-Holland geeft geld terug aan haar leden

Ook dit jaar werd het Zuiderzeemuseum Enkhuizen weer verblijd met het nieuws dat zij een deel van de betaalde premie terugkrijgen. Wat het museum met het mooie bedrag gaat doen, vertelt Jeroen Essen in onze blog.

Het belang van een verzuimverzekering

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? In onze blog legt adviseur Carlo Veerman het een en ander uit.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.