Modderseizoen: zorg voor een schone en veilige weg

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De oogstperiode is gestart. Met de regen die gaat komen, neemt de kans op modderige en gladde wegen toe. Een risico voor weggebruikers. Aan de veroorzaker de verantwoordelijkheid om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Een gladde weg kan voor alle partijen heel vervelende gevolgen hebben. Zelfs op een kleine landweg waar weinig verkeer komt.

Neem je verantwoordelijkheid

Iedereen die met trekkers en landbouwmachines de weg op gaat en daarbij mogelijk vervuiling kan veroorzaken, zou op de hoogte moeten zijn van de wet- en regelgeving. Ook moeten zij verantwoordelijkheid nemen voor een schone en veilige weg. Vooral in de natte herfstmaanden zorgt modder voor verraderlijk gladde wegen. Dit veroorzaakt jaarlijks verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop.

Als vervuiler van de weg ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de eventuele gevolgen. Ook als je in opdracht werkt voor iemand anders. Door waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg kunnen ongelukken door modder op de weg worden voorkomen. Zorg ervoor dat je er alles aan hebt gedaan. Voor de veiligheid én je eigen geweten.

Modderprotocol: stappen om de weg schoon te houden

 1. Informeer de wegbeheerder
  Is vervuilen onvermijdelijk? Informeer dan minimaal 24 uur van tevoren de wegbeheerder en geeft de tijd en locatie van je werkzaamheden door.
 2. Plaats modderborden
  Plaats de juiste modderborden circa 75 tot 100 meter voor het weggedeelte met slipgevaar. Plaats de modderborden aan de rechterkant van de weg en zorg ervoor dat deze goed zichtbaar zijn.
 3. Voorkom vervuiling door modder
  Probeer in het land zo veel mogelijk aanhangende grond kwijt te raken. Maak bijvoorbeeld de wielen met een schop schoon voordat je de weg op gaat. Overweeg bij slechte weersomstandigheden een systeem van overladen.
 4. Maak de weg schoon
  Het schoonmaken van de weg is noodzakelijk. Dit voorkomt het vastrijden van de modder. Is vegen niet genoeg? Spuit de weg dan schoon.
 5. Modderborden verwijderen
  Is de weg schoon en niet meer glad? Verwijder dan direct de modderborden.
 6. Ben je klaar? Meld het bij de wegbeheerder.
  Als de weg weer vrij is van modder, meld je dit bij de wegbeheerder.

Let op: werk je op of langs de weg? Draag dan altijd een reflecterend veiligheidsvest.

De stappen die je als ondernemer moet nemen, staan ook beschreven in modderprotocollen. Deze verschillen per provincie. De basis van de meeste protocollen is vergelijkbaar. Meer informatie vind je op de website van je provincie. Of neem contact op.  

Hoe plaats je modderborden?

Het is verplicht modderborden te plaatsen om weggebruikers te waarschuwen voor een mogelijk gladde weg. Voor het plaatsen van de borden gelden de volgende richtlijnen:

 • Plaats ze ongeveer 100 m voor en na de vervuiling, aan de rechterkant van de weg 
 • Minimale afstand tot de rijbaan: 0.6 m binnen de bebouwde kom, 1.80 m buiten de bebouwde kom 
 • Maximale afstand tot de rijbaan: 3.60 m 
 • Minimale hoogte onderzijde bord: 1.20 m buiten de bebouwde kom, 2.20 m binnen de bebouwde kom 

Modderborden bestellen met korting

Bestel uw modderborden bij onze samenwerkingspartner LTO Ledenvoordeel met korting via https://www.unive.nl/zakelijk/modderborden. De korting geldt ook als u geen lid bent van LTO Ledenvoordeel.

Als agrarisch ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

‘De duofiets is een perfecte oplossing en geeft ons veel vrijheid’

Het Rekerhuis ligt in het groen en op slechts acht minuten fietsen van de Alkmaarse binnenstad. “Daarom wilde ik ook graag een duofiets”, vertelt Ellis. “Fietsen geeft je vrijheid en iedereen hier houdt ervan. Niet alle bewoners zijn in staat om op een driewieler of tandem te fietsen, dus een duofiets leek me een hele mooie oplossing. Eentje waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar die hadden we dus niet…”

'Door de donatie zijn we nu alle vijf goed zichtbaar’

Jan Grootenboer is vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Heiloo. Hij gaat bij scholen langs, neemt verkeersexamens af, controleert fietsverlichting en vertelt over de gevaren van de dode hoek. “Zichtbaarheid is een belangrijk thema in het verkeer. Met onze nieuwe jassen, gedoneerd door het Univé Ledenfonds, zijn wij als vrijwilligers zelf nu ook beter zichtbaar.”

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.