Brandpreventie: Onderhoud van blusmiddelen is noodzakelijk

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Brandpreventie

Bij brand in je bedrijfspand is het essentieel dat blusapparatuur perfect functioneert en makkelijk bereikbaar is. Alleen zo reageer je adequaat op een brand. Toch heeft nog lang niet ieder bedrijf de brandblusmiddelen op een correcte manier ingesteld. Carlo Veerman, MKB-adviseur op het gebied van verzekeringen en zakelijke risico’s bij Univé, spreekt zakelijke klanten daarom regelmatig aan op de noodzaak van het goed onderhouden van blusapparatuur. Hij praat je graag bij over het nut van het onderhouden van blusmiddelen en vertelt je meer over de gratis controle van brandblussers.

Voorkom een ramp

Je bedrijf beschikt hoogstwaarschijnlijk over een brandblusser, brandslanghaspel of een droge blusleiding. Alleen controleer je deze beschikbare blusmiddelen ook periodiek? Carlo Veerman, MKB-adviseur bij Univé, is alert op brandpreventie en bezoekt daarom regelmatig klanten. Hij inventariseert het aantal blussers binnen het bedrijf, kijkt naar de functionaliteit en heeft oog voor de bereikbaarheid van het blusmiddel. “Met goedwerkende blussers stel je mensen in de gelegenheid om een ramp in de kiem te smoren. Nou, stel dat jij al een brandblusser hebt hangen. Breng het personeel op de hoogte van de aanwezigheid van de blussers en laat deze een keer oefenen met een blusser, bijvoorbeeld tijdens een BHV training”, geeft hij als advies.  

Carlo komt zelf uit Volendam en weet wat de catastrofale gevolgen waren van de bekende cafébrand in ‘t Hemeltje. Tijdens bedrijfsbezoeken is Carlo mede daarom extra gefocust op de brandveiligheid. Veel bedrijven hebben het goed geregeld, maar af en toe ziet hij opmerkelijke dingen die sommige ondernemers over het hoofd zien. Denk aan balen hooi die opgesteld staan naast een warme heftruck of acculaders die hutjemutje onder een plank liggen.

Gratis controle van je brandblusser

Elk risico uitsluiten is echter onmogelijk. Univé vindt het belangrijk dat zakelijke klanten beschikken over goedwerkende blusmiddelen en neemt om die reden de kosten voor de jaarlijkse controle over. Als verzekeraar is Univé de samenwerking aangegaan met BBA (Brandbeveiliging Alkmaar). Zij voeren als gecertificeerd bedrijf deze controle uit.

Heb jij een brandverzekering bij Univé en interesse in een jaarlijkse controle van jouw blusapparatuur? Neem contact op en wij geven je gegevens door aan BBA. Vervolgens contacteren zij je voor het plannen van een bezoek. Deze samenwerking tussen Univé en BBA is voor jou als ondernemer gunstig. Niet alleen vanwege het wegvallen van een kostenpost, maar vooral vanwege de zekerheid dat de blusapparatuur goed functioneert. “Ook staat er simpelweg keihard in de polisvoorwaarden van de brandverzekering dat een bedrijf moet zorgen voor goedgekeurde brandblussers”, legt Carlo uit.

Blijkt na de controle dat vervanging van het materiaal nodig is? Eventuele herstelkosten zijn voor eigen rekening.

Waar moet je zelf op gaan letten?

Buiten de jaarlijkse inspectie van BBA is het goed om zelf scherp te zijn. Hieronder een checklist met punten waar je zelf op moet letten bij blusmiddelen:

  1. Wees kritisch over de plek van de blusmiddelen. Hangen de blussers bijvoorbeeld op de goede plaats?
  2. Kijk of de blusmiddelen op tijd zijn gecontroleerd en goed worden onderhouden;
  3. Check de borging/verzegeling op de blusmiddelen;
  4. Controleer of de gebruiksinstructies goed zijn te lezen;
  5. Zie je beschadigingen op het blusmiddel? Dit werkt de functionaliteit tegen.

Nu weet je waar jij op moet letten bij het onderhoud van blusapparatuur. Maar op het gebied van brandpreventie verdienen meerdere aspecten de aandacht. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een MKB-adviseur van Univé. Dat kan online, via telefoonnummer 072-5024510 of e-mail bedrijven@unive.nl.

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Hidden
  • Hidden

Laatste blogs

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s.