Hoge huizenprijzen: wat nu?

De woningmarkt is oververhit. Huizenprijzen lagen in februari 2021 10,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Afgelopen februari was een gemiddelde koopwoning 59% meer waard dan in juni 2013*.

Een huis kopen: wel of niet doen?

Is een hoge huizenprijs nadelig bij het kopen van een huis? Dit is een lastige vraag en kun je niet met een simpel ja of nee beantwoorden. Voor een starter kan dit zeker een probleem zijn. Betaalbare starterswoningen zijn schaars en je moet goed voorbereid zijn voordat je gaat bieden op een huis. Je hebt spaargeld nodig om een huis te kopen of misschien kun je een schenking krijgen van je ouders.
Voor een doorstromer is een hoge huizenprijs niet altijd een probleem, want in je huidige woning zit ook veel overwaarde die je kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Hoe fijn is het als je groter kunt wonen. Voordeel is dat je als doorstromer vaak een betaalbare starterswoning achterlaat voor een starter en dat is natuurlijk fijn op de krappe huizenmarkt.

Wat de beste manier is voor je financiering, daar helpen we je natuurlijk graag mee. Behoefte aan een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Laat hier je gegevens achter.

*bron: Nationale Hypotheekbond

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.