Robotisering in de agrarische wereld

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Digitalisering in de agrarische wereld neemt steeds verder toe. Zo is de melkrobot inmiddels een algemeen begrip geworden. Grotere melkveebedrijven gingen al vanaf 1992 over op automatisch melken met de melkrobot. En de ontwikkelingen op robotisering in de agrarische sector staat zeker niet stil, deze gaan heel snel.  

Maar wat als je investeert in robotisering? Met welke risico’s krijg je dan te maken en hoe zit het met je verzekeringen? Agrarisch adviseur Paul Jong is werkzaam bij Univé Noord-Holland. In zijn werkgebied heeft hij veel te maken met agrarische ondernemers in de bollen. In deze regio vind je mooie uitgestrekte tulpenvelden, die je ook in andere delen van Nederland tegenkomt. Er wordt veel robotisering ingezet. Paul vertelt er graag over.   

Slimme apparatuur

Voor de bollenvelden hebben agrarische ondernemers personeel nodig. Arbeid wordt steeds duurder en het is tegenwoordig ook nog eens moeilijk om personeel te vinden. Werkzaamheden worden daarom steeds vaker overgenomen door slimme apparatuur. 

Ziek-zoekrobot 

Zo heeft Paul recentelijk een aanvraag gehad om een ziek-zoekrobot te verzekeren. Dit is een zelfrijdend voertuig op rupsbanden. Deze robot scant tulpen op diverse virussen. De robot rijdt over de tulpenvelden en inspecteert elke tulp. Zodra een virus ontdekt wordt spuit de robot een middel op de tulp zodat deze sterft. Het is een geavanceerd apparaat voorzien van software en rijdt op basis van GPS-coördinaten. Het werk van tien personeelsleden of meer wordt nu uitgevoerd door één robot.  

Opplantrobot 

Voordat de tulpenbollen de kas in gaan, moet de bol vast staan. Dit proces heet ‘opprikken’. Grote bedrijven laten dit werk ook door robots uitvoeren en investeren in opplantrobots. De robot plaatst de tulpenbol op een prikker, waarna de trays met opgeprikte bollen afgevoerd worden.  

Bosrobot 

De tulpen uit de kas worden geplukt, op een band gelegd en dan wordt hier een bosje van 10 tulpen van gemaakt. Wil je dit proces ook automatiseren dan kun je hier een bosrobot voor aanschaffen. Je stelt het aantal tulpen per bos in en je kunt ook de rijpheid instellen. De bosrobot zorgt er dan voor dat het bosje tulpen uit dezelfde rijpheid bestaat, zodat dezelfde kwaliteit in een bos terechtkomt.   

Eenvoudige robots 

De ziek-zoekrobot, opplantrobot en bosrobot zijn hele geavanceerde apparaten. Zo zijn er ook veel slimme apparaten die ‘simpele werkzaamheden’ uit kunnen voeren. Er zijn tractoren zonder bestuurder die een fruittuin of boomgaard maaien. Of denk bij een kleinere tuin aan de robotgrasmaaier. Of de mestrobot die automatisch mest opruimt waardoor de hygiëne in de stal ook verbeterd wordt. 

Lokale adviseur die weet wat er speelt

Paul weet goed wat er speelt binnen de agrarische sector. Hij is op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en weet wat er lokaal speelt. Zo heeft Paul periodiek afspraken met zijn klanten. Ontwikkelingen van het bedrijf worden doorgenomen en Paul neemt de risico’s door en geeft advies over het voorkomen en beperken van schade. Wil iemand investeren in nieuwe apparatuur dan stelt Paul de juiste vragen en adviseert hij over keuringen. Door het stellen van de juiste vragen, komen gelijk de risico’s naar boven. De apparatuur is vaak te verzekeren. Maar sommige risico’s zijn niet te verzekeren of je wil zelf een risico niet verzekeren. Dit bespreekt Paul met jou.

Andere risico’s

Zo komen er bij robotisering andere risico’s kijken dan bij het verzekeren van je tractor. Als je sleutels in je tractor laat zitten, dan is dit zichtbaar en weet je dat deze makkelijk gestolen kan worden. Een robot heeft hard- en software. In software kan een poort openstaan zonder dat jij dit weet. Het apparaat kan dan gehackt worden. Daarom is het goed om altijd de laatste software-updates uit te voeren, wachtwoorden met twee-factor-authenticatie in te stellen en je leverancier te vragen naar de beveiliging van het systeem.

Cyber Fit Service

Cybercrime is ook een groot bedrijfsrisico. Wil jij leren hoe je cybercrime kunt herkennen? Meld je dan aan voor Cyber Fit Service. Dit is een programma over cyberrisico’s en leer je hoe jij je bedrijf kunt beschermen. Door meer te weten over cybercrime, weet jij waar je op moet letten en trap je minder snel in cybercrime. Univé biedt dit gratis aan. Lees er meer over op onze website en meld je aan.  

Heb je vragen of wil je meer weten over robotisering en verzekeren? Plan een afspraak voor een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringscheck. Naast Paul heeft Univé in elke regio meerdere adviseurs die weten welke risico’s relevant zijn in jouw branche en ook op de hoogte zijn van wat er in jouw buurt speelt. Zij helpen je graag.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Marjorie Zonneveld

“Ze hebben vertrouwen in me en vinden het fijn dat ik met ze meedenk”. Marjorie Zonneveld werkt al meer dan 28 jaar als agrarisch buitendienstadviseur bij Univé. Door haar jarenlange ervaring, haar kennis van de polder, maar ook door haar jeugd op de boerderij, kan ze haar klanten goed adviseren. Lees verder voor haar verhaal.

AOV - Weer thuis voelen in de zaak

Tijdens haar zwangerschap krijgt Linda fysieke klachten waardoor ze tijdelijk niet kan werken. Ze heeft haar hoofd even niet bij haar zaak en richt zich op haar herstel. Gelukkig heeft zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Benieuwd of Linda volledig hersteld is en haar plezier in het knippen weer teruggevonden heeft? Lees hier haar hele verhaal.

Open polis versus vaste taxatie

Je bedrijfspand of inventaris kan je op twee manieren verzekeren; op basis van een vaste taxatie of een open polis met een geschat verzekerd bedrag. Wat zijn de voor- en nadelen van beide manieren? Cindy Schrooder, teamleider Acceptatie Brandverzekeringen bij Univé, legt de verschillen uit.

Waardestijgingen

Veel producten (voorraden), materialen en ook dieren (koeien en kalveren) stijgen in waarde. Ondernemers krijgen hoe dan ook te maken met deze waardestijgingen. MKB en Agrarisch Specialist Jan Schouten vertelt er meer over in onze blog.

Adviseur aan het woord - Ross van der Velde

Met een nuchtere niet-lullen-maar poetsen mentaliteit beheert onze adviseur Ross van der Velde zo'n 600 mkb-relaties. 'Ik vind het belangrijk om een verlengstuk van jouw bedrijf te zijn. Ik zie dan ook graag dat hardwerkende ondernemers kunnen blijven doen waar ze goed in zijn.