Rookmelder is onmisbaar in huis

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als er ’s nachts brand uitbreekt in je huis, is dat enorm gevaarlijk. Je wordt namelijk niet wakker van rooklucht. En rook bevat veel giftige gassen waardoor je al binnen enkele minuten bewusteloos kunt raken. Om toch op tijd gewaarschuwd te worden voor brand, kun je in huis het beste een aantal rookmelders ophangen. Rookmelders redden jaarlijks namelijk honderden levens.

Waar in huis rookmelders plaatsen?

Rookmelders in huis plaatsen is een kwestie van doen. Je kunt ze al vanaf € 5,- kopen en ze zijn eenvoudig te installeren.

Een rookmelder kun je het beste plaatsen aan:

  • het plafond
  • op elke verdieping van het huis
  • op minimaal 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek
  • in de gang of ruimte tussen de keuken en de woonkamer

Je kunt beter geen rookmelder plaatsen:

  • in de keuken of de badkamer
  • in de garage
  • bij een ventilator of
  • bij de verwarming
  • of op vochtige plekken.

Op deze plekken heb je meer kans op een vals alarm van de rookmelder. Of jouw rookmelder gaat kapot, doordat er teveel stof in komt.

Onderhoud rookmelder

Uit onderzoek van de brandweeracademie blijkt dat 70% van de Nederlandse huishoudens rookmelders in huis heeft hangen. Maar slechts 45% heeft werkende rookmelders in huis hangen. Om ervoor te zorgen dat de rookmelder altijd werkt, is het belangrijk hem af en toe schoon te maken. Druk regelmatig de testknop in om de werking te controleren. En vervang de batterij op tijd. Die gaat gemiddeld één jaar mee. Als de batterij van jouw rookmelder bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal.

Brandschade ondanks werkende rookmelders

Ook als je op tijd voor brand gewaarschuwd wordt, kan er schade ontstaan. Wil je de kans op brandschade en brandletsel zo klein mogelijk maken? Neem dan, naast het installeren van rookmelders, vooraf de nodige maatregelen. Univé heeft nog een aantal preventietips voor je op een rij gezet. Tips om brand te voorkomen of om kordaat te kunnen optreden als het zover is.

Gratis rookmelder bij Wooncheck

Wist je dat vanaf 1 juli 2022 rookmelders in huis verplicht zijn? Daarom krijg je nu tijdelijk een rookmelder t.w.v. 19,95 euro cadeau bij in één van Univé-winkels. Wat moet je hiervoor doen? Plan vóór 20 juni een afspraak in met een Univé-adviseur over jouw woonverzekeringen.

Maximaal één gratis rookmelder per huishouden en op=op.

Laatste blogs

Rookmelders per 1 juli in huis verplicht!

Als er ’s nachts brand uitbreekt in je huis, is dat enorm gevaarlijk. Je wordt namelijk niet wakker van rooklucht. En rook bevat veel giftige gassen waardoor je al binnen enkele minuten bewusteloos kunt raken.

Cybercriminaliteit: "al mijn wachtwoorden werden keer op keer aangepast"

Hannah werd slachtoffer van cybercriminaliteit, vermoedelijk door een te makkelijk wachtwoord van haar e-mailaccount. De criminelen hadden zo toegang tot haar Instagram, mail én Netflix.

Cybercriminaliteit: ‘ik ben echt geen digibeet, maar wat voelde ik me ontzettend dom’

Ook Marktplaats is een broedplaats voor cybercrime. Het overkwam Caroline, die tijdens een verkoop van meubilair bijna gegevens doorgaf. 'Het was niet van nep te onderscheiden'.

Cybercriminaliteit: ‘door de pandemie en de situatie in Spanje was ik even niet op mijn hoede’

Je kunt snel slachtoffer worden van cybercriminaliteit, wanneer je bijvoorbeeld een luttele seconde niet scherp bent. Het overkwam Sofia met een online bestelling.
Cybercrime - blijf op je hoede!

Cybercriminaliteit: ‘een moment niet op je hoede zijn kan je heel wat geld kosten’

Jaarlijks worden twee miljoen mensen slachtoffer van cybercriminaliteit. Wij spraken met Anne en Kees, die in een onbewaakt moment gegevens invulden omdat er een pakketje voor hen klaarlag.