Rookmelder is onmisbaar in huis

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als er ’s nachts brand uitbreekt in je huis, is dat enorm gevaarlijk. Je wordt namelijk niet wakker van rooklucht. En rook bevat veel giftige gassen waardoor je al binnen enkele minuten bewusteloos kunt raken. Om toch op tijd gewaarschuwd te worden voor brand, kun je in huis het beste een aantal rookmelders ophangen. Rookmelders redden jaarlijks namelijk honderden levens.

Waar in huis rookmelders plaatsen?

Rookmelders in huis plaatsen is een kwestie van doen. Je kunt ze al vanaf € 5,- kopen en ze zijn eenvoudig te installeren.

Een rookmelder kun je het beste plaatsen aan:

  • het plafond
  • op elke verdieping van het huis
  • op minimaal 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek
  • in de gang of ruimte tussen de keuken en de woonkamer

Je kunt beter geen rookmelder plaatsen:

  • in de keuken of de badkamer
  • in de garage
  • bij een ventilator of
  • bij de verwarming
  • of op vochtige plekken.

Op deze plekken heb je meer kans op een vals alarm van de rookmelder. Of jouw rookmelder gaat kapot, doordat er teveel stof in komt.

Onderhoud rookmelder

Uit onderzoek van de brandweeracademie blijkt dat 70% van de Nederlandse huishoudens rookmelders in huis heeft hangen. Maar slechts 45% heeft werkende rookmelders in huis hangen. Om ervoor te zorgen dat de rookmelder altijd werkt, is het belangrijk hem af en toe schoon te maken. Druk regelmatig de testknop in om de werking te controleren. En vervang de batterij op tijd. Die gaat gemiddeld één jaar mee. Als de batterij van jouw rookmelder bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal.

Brandschade ondanks werkende rookmelders

Ook als je op tijd voor brand gewaarschuwd wordt, kan er schade ontstaan. Wil je de kans op brandschade en brandletsel zo klein mogelijk maken? Neem dan, naast het installeren van rookmelders, vooraf de nodige maatregelen. Univé heeft nog een aantal preventietips voor je op een rij gezet. Tips om brand te voorkomen of om kordaat te kunnen optreden als het zover is.

Gratis rookmelder bij Wooncheck

Wist je dat vanaf 1 juli 2022 rookmelders in huis verplicht zijn? Daarom krijg je nu tijdelijk een rookmelder t.w.v. 19,95 euro cadeau bij in één van Univé-winkels. Wat moet je hiervoor doen? Plan vóór 20 juni een afspraak in met een Univé-adviseur over jouw woonverzekeringen.

Maximaal één gratis rookmelder per huishouden en op=op.

Laatste blogs

Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.