Wonen | 11 augustus 2022

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Ook niet als je nog maar een relatief korte periode aan het ondernemen bent. Samen met onze hypotheekadviseurs kun je de mogelijkheden verkennen om een huis te kopen. Er is vaak meer mogelijk dan je verwacht.

Ondernemers moeten meer moeite doen om een stabiel inkomen aan te tonen, omdat ze een fluctuerend inkomen hebben. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken. Voel dus geen obstakels voor het kopen van een huis. Een stabiel inkomen is namelijk eenvoudig aan te tonen.

Hoe toon je jouw inkomen aan?

Over de afgelopen drie jaren zullen geldverstrekkers jou vragen om jaarcijfers. Jouw cijfers kun je onderbouwen met belastingaangiftes en belastingaanslagen. Het ideaal is cijfers aanleveren over drie jaren, maar er zijn geldverstrekkers die ook een hypotheek willen verstrekken als je nog maar één jaar actief bent. Ook het inkomen over het lopende jaar zijn ze mogelijk nieuwsgierig naar. Met een onderbouwde accountantsprognose kun je aantonen wat het inkomen was over de eerste helft van dit jaar.

Geldverstrekkers kunnen aanvullende eisen stellen aan zzp’ers

De hypotheekadviseurs van Univé zijn onafhankelijk. Dat wil zeggen dat ze niet gebonden zijn aan één of enkele geldverstrekkers. Ze zoeken voor jou de best beschikbare hypotheek. Dat is van nog grotere toegevoegde waarde voor zzp’ers. Er zijn namelijk geldverstrekkers die aan zzp’ers maar 75% tot 90% van de woningwaarde willen lenen. Hier hoef je geen genoegen mee te nemen. Ook zzp’ers kunnen een eigen woning voor 100% financieren.

Welke documenten levert een ondernemer extra aan?

Nadat jouw hypotheekadviseur de best passende hypotheek heeft gevonden, vraagt de adviseur een hypotheekofferte aan die jij ondertekent voor akkoord. De volgende stap is het aanleveren van de informatie en de documenten voor de administratieve afhandeling van de aanvraag. Jouw hypotheekadviseur regelt ook dit deel. Wat je aan informatie en documenten moet aanleveren verschilt, maar hieronder zie je een opsomming van de meest gangbare documenten die ondernemers aanvullend moeten aanleveren:

  • KvK-inschrijving
  • Jaarcijfers van de afgelopen drie jaren (of korter als je nog geen drie jaar onderneemt)
  • Belastingaangiftes en aanslagen van de afgelopen drie jaren
  • Inkomensverklaring ondernemer (voor hypotheek met NHG verplicht)
  • Prognose van de accountant over het lopende jaar

Een goed onderbouwd advies is het belangrijkste

Een hypotheek is een vaste maandlast waar je mogelijk dertig jaar aan vastzit. Zorg er dus voor dat de hypotheek goed past bij jou, bij jouw budget en bij jouw toekomstplannen. Je kinderen gaan mogelijk nog studeren of de hypotheek is nog niet afbetaald op het moment dat je met pensioen gaat. Met een hypotheekadviseur van Univé kun je een hypotheek eerst goed tegen het licht houden, voordat je een hypotheek kiest.

Tip: informeer jouw accountant of boekhouder over het afsluiten van een hypotheek. Veel documenten zijn gericht op de financiële huishouding van de onderneming. De specialist weet precies hoe je financiële data moet aanleveren.

Misschien heb jij op basis van dit artikel wel vragen over jouw mogelijkheden voor een hypotheek. Vraag dan nu vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.