Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Laat je hier vooral niet door afschrikken. Ook niet als je nog maar een relatief korte periode aan het ondernemen bent. Samen met onze hypotheekadviseurs kun je de mogelijkheden verkennen om een huis te kopen. Er is vaak meer mogelijk dan je verwacht.

Ondernemers moeten meer moeite doen om een stabiel inkomen aan te tonen, omdat ze een fluctuerend inkomen hebben. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken. Voel dus geen obstakels voor het kopen van een huis. Een stabiel inkomen is namelijk eenvoudig aan te tonen.

Hoe toon je jouw inkomen aan?

Over de afgelopen drie jaren zullen geldverstrekkers jou vragen om jaarcijfers. Jouw cijfers kun je onderbouwen met belastingaangiftes en belastingaanslagen. Het ideaal is cijfers aanleveren over drie jaren, maar er zijn geldverstrekkers die ook een hypotheek willen verstrekken als je nog maar één jaar actief bent. Ook het inkomen over het lopende jaar zijn ze mogelijk nieuwsgierig naar. Met een onderbouwde accountantsprognose kun je aantonen wat het inkomen was over de eerste helft van dit jaar.

Geldverstrekkers kunnen aanvullende eisen stellen aan zzp’ers

De hypotheekadviseurs van Univé zijn onafhankelijk. Dat wil zeggen dat ze niet gebonden zijn aan één of enkele geldverstrekkers. Ze zoeken voor jou de best beschikbare hypotheek. Dat is van nog grotere toegevoegde waarde voor zzp’ers. Er zijn namelijk geldverstrekkers die aan zzp’ers maar 75% tot 90% van de woningwaarde willen lenen. Hier hoef je geen genoegen mee te nemen. Ook zzp’ers kunnen een eigen woning voor 100% financieren.

Welke documenten levert een ondernemer extra aan?

Nadat jouw hypotheekadviseur de best passende hypotheek heeft gevonden, vraagt de adviseur een hypotheekofferte aan die jij ondertekent voor akkoord. De volgende stap is het aanleveren van de informatie en de documenten voor de administratieve afhandeling van de aanvraag. Jouw hypotheekadviseur regelt ook dit deel. Wat je aan informatie en documenten moet aanleveren verschilt, maar hieronder zie je een opsomming van de meest gangbare documenten die ondernemers aanvullend moeten aanleveren:

  • KvK-inschrijving
  • Jaarcijfers van de afgelopen drie jaren (of korter als je nog geen drie jaar onderneemt)
  • Belastingaangiftes en aanslagen van de afgelopen drie jaren
  • Inkomensverklaring ondernemer (voor hypotheek met NHG verplicht)
  • Prognose van de accountant over het lopende jaar

Een goed onderbouwd advies is het belangrijkste

Een hypotheek is een vaste maandlast waar je mogelijk dertig jaar aan vastzit. Zorg er dus voor dat de hypotheek goed past bij jou, bij jouw budget en bij jouw toekomstplannen. Je kinderen gaan mogelijk nog studeren of de hypotheek is nog niet afbetaald op het moment dat je met pensioen gaat. Met een hypotheekadviseur van Univé kun je een hypotheek eerst goed tegen het licht houden, voordat je een hypotheek kiest.

Tip: informeer jouw accountant of boekhouder over het afsluiten van een hypotheek. Veel documenten zijn gericht op de financiële huishouding van de onderneming. De specialist weet precies hoe je financiële data moet aanleveren.

Misschien heb jij op basis van dit artikel wel vragen over jouw mogelijkheden voor een hypotheek. Vraag dan nu vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan met een van onze hypotheekadviseurs.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.