Caravan en veiligheid: houd zelf de regie met deze tips

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Ga je binnenkort weer met de caravan op pad? Dan is het goed om voor vertrek je caravan te controleren. Zo weet je zeker dat je veilig op reis gaat. In deze blog lees je handige tips over het goed beladen van je caravan, of je een extra groene kaart nodig hebt en hoe je diefstal kunt voorkomen.

Is de caravan technisch in orde?

Caravans staan een groot deel van het jaar in een stalling. Vaak van de herfst tot het voorjaar. In die periode kan er weleens wat stuk gaan. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding door strenge vorst of een doorgeknaagde kabel. Ook de banden verdienen wat extra aandacht na het maandenlange binnen staan.

Uitgedroogde banden

De banden van je caravan kunnen na verloop van tijd uitdrogen. Dit gebeurt geleidelijk en komt niet door het stallen. Check de banden daarom regelmatig (en zeker voordat je er de eerste keer mee op pad gaat) op droogtescheurtjes en bobbels. Vergeet hierbij de reserveband niet.

Het profiel op caravanbanden moet minimaal 2 mm zijn. Bovendien mogen de banden niet ouder zijn dan 6 jaar om goed verzekerd te zijn bij Univé.

Elke 2 jaar een onderhoudsbeurt

Je wilt veilig de weg op. Dan wil je dat de banden, de koppeling en de remmen tiptop in orde zijn. Voor een complete onderhoudsbeurt van je caravan kun je het best naar een erkend garagebedrijf gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel controleren. Om verzekerd te zijn, ben je bovendien verplicht om eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt bij een erkend bedrijf te laten uitvoeren.

Check je caravan voor vertrek

Een caravan goed beladen gaat nog vaak fout. Een goede tip is om bij het inpakken de lading zo te verdelen dat het zwaartepunt rond de as ligt. Probeer verder om zware spullen zoveel mogelijk in de auto op te bergen. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling van de totale combinatie. Op de kentekenbewijzen lees je hoe zwaar je jouw caravan mag beladen en hoeveel gewicht je auto mag trekken.

Klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check:

  • Bandenspanning. Zorg dat alle banden op spanning zijn, ook die van je auto en de reservewielen. De aanbevolen druk staat vaak aangegeven op een sticker in de deur of bij de tankdop. Als de banden van je caravan al eens vervangen zijn, bekijk dan de maximale druk op de band zelf. Deze kan afwijken van de informatie op de sticker.
  • Kogeldruk. Valt de druk op de kogel binnen de eisen? Deze staan vermeld op de trekhaak.
  • Stekkers en verlichting. Zitten de koppeling en de 12-voltstekker goed vast? Controleer ook de verlichting van de caravan.
  • Neuswiel en uitdraaisteunen. Is alles goed ingedraaid en eventueel geborgd? Je wilt niet dat onderweg het neuswiel of een uitdraaisteun losraakt.
  • Handrem. Controleer of de handrem van je caravan is ontgrendeld.
  • Alles gesloten. Heb je alle deurtjes, lades, ramen en dakluiken dichtgedaan en zit de deur van de caravan op slot?

Extra groene kaart voor je caravan nodig?

Ga je met de caravan naar het buitenland en is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Als je door Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt, heb je een tweede groene kaart nodig op het kenteken van de caravan. Zonder die kaart kun je een boete krijgen.

De groene kaart voor je caravan kun je aanvragen bij de maatschappij waar je auto verzekerd is. Heb je een autoverzekering van Univé? Dan kun je hier de groene kaart voor je caravan online aanvragen.

Inbraak en diefstal voorkomen

Niemand zit te wachten op diefstal van of een (poging tot) inbraak in je caravan. Maak de kans dan ook zo klein mogelijk:

  • Parkeer je je caravan onderweg? Doe dat dan op een plek die je goed in de gaten kunt houden.
  • Doe ramen en deuren op slot en schakel je eventuele autoalarm in.
  • Beveilig je caravan met een VbV/SCM-goedgekeurd disselslot of wielklem. Dit is noodzakelijk om bij (schade door) diefstal de schade vergoed te krijgen. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops.

Sluit een goede caravanverzekering af

Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die je spullen stelen of zelfs je hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kun je in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is daarmee ook schade aan je caravan verzekerd. Zorg voor een goede caravanverzekering en ga veilig en zorgeloos op vakantie.

Laatste blogs

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”