Caravan en veiligheid: houd zelf de regie met deze tips

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Ga je binnenkort weer met de caravan op pad? Dan is het goed om voor vertrek je caravan te controleren. Zo weet je zeker dat je veilig op reis gaat. In deze blog lees je handige tips over het goed beladen van je caravan, of je een extra groene kaart nodig hebt en hoe je diefstal kunt voorkomen.

Is de caravan technisch in orde?

Caravans staan een groot deel van het jaar in een stalling. Vaak van de herfst tot het voorjaar. In die periode kan er weleens wat stuk gaan. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding door strenge vorst of een doorgeknaagde kabel. Ook de banden verdienen wat extra aandacht na het maandenlange binnen staan.

Uitgedroogde banden

De banden van je caravan kunnen na verloop van tijd uitdrogen. Dit gebeurt geleidelijk en komt niet door het stallen. Check de banden daarom regelmatig (en zeker voordat je er de eerste keer mee op pad gaat) op droogtescheurtjes en bobbels. Vergeet hierbij de reserveband niet.

Het profiel op caravanbanden moet minimaal 2 mm zijn. Bovendien mogen de banden niet ouder zijn dan 6 jaar om goed verzekerd te zijn bij Univé.

Elke 2 jaar een onderhoudsbeurt

Je wilt veilig de weg op. Dan wil je dat de banden, de koppeling en de remmen tiptop in orde zijn. Voor een complete onderhoudsbeurt van je caravan kun je het best naar een erkend garagebedrijf gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel controleren. Om verzekerd te zijn, ben je bovendien verplicht om eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt bij een erkend bedrijf te laten uitvoeren.

Check je caravan voor vertrek

Een caravan goed beladen gaat nog vaak fout. Een goede tip is om bij het inpakken de lading zo te verdelen dat het zwaartepunt rond de as ligt. Probeer verder om zware spullen zoveel mogelijk in de auto op te bergen. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling van de totale combinatie. Op de kentekenbewijzen lees je hoe zwaar je jouw caravan mag beladen en hoeveel gewicht je auto mag trekken.

Klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check:

  • Bandenspanning. Zorg dat alle banden op spanning zijn, ook die van je auto en de reservewielen. De aanbevolen druk staat vaak aangegeven op een sticker in de deur of bij de tankdop. Als de banden van je caravan al eens vervangen zijn, bekijk dan de maximale druk op de band zelf. Deze kan afwijken van de informatie op de sticker.
  • Kogeldruk. Valt de druk op de kogel binnen de eisen? Deze staan vermeld op de trekhaak.
  • Stekkers en verlichting. Zitten de koppeling en de 12-voltstekker goed vast? Controleer ook de verlichting van de caravan.
  • Neuswiel en uitdraaisteunen. Is alles goed ingedraaid en eventueel geborgd? Je wilt niet dat onderweg het neuswiel of een uitdraaisteun losraakt.
  • Handrem. Controleer of de handrem van je caravan is ontgrendeld.
  • Alles gesloten. Heb je alle deurtjes, lades, ramen en dakluiken dichtgedaan en zit de deur van de caravan op slot?

Extra groene kaart voor je caravan nodig?

Ga je met de caravan naar het buitenland en is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Als je door Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt, heb je een tweede groene kaart nodig op het kenteken van de caravan. Zonder die kaart kun je een boete krijgen.

De groene kaart voor je caravan kun je aanvragen bij de maatschappij waar je auto verzekerd is. Heb je een autoverzekering van Univé? Dan kun je hier de groene kaart voor je caravan online aanvragen.

Inbraak en diefstal voorkomen

Niemand zit te wachten op diefstal van of een (poging tot) inbraak in je caravan. Maak de kans dan ook zo klein mogelijk:

  • Parkeer je je caravan onderweg? Doe dat dan op een plek die je goed in de gaten kunt houden.
  • Doe ramen en deuren op slot en schakel je eventuele autoalarm in.
  • Beveilig je caravan met een VbV/SCM-goedgekeurd disselslot of wielklem. Dit is noodzakelijk om bij (schade door) diefstal de schade vergoed te krijgen. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops.

Sluit een goede caravanverzekering af

Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die je spullen stelen of zelfs je hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kun je in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is daarmee ook schade aan je caravan verzekerd. Zorg voor een goede caravanverzekering en ga veilig en zorgeloos op vakantie.

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Tom Ootes

Tom Ootes, een bevlogen agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, deelt zijn passie en ervaring in een inspirerend verhaal. Na wat omzwervingen vielen alle puzzelstukjes voor Tom Ootes op hun plek. Nu voelt hij zich als een vis in het water. “Ik kom bij de mooiste bedrijven en mag de hele dag gesprekken voeren en koffiedrinken. Én ik mag ondernemers behoeden voor financiële ellende. Mooier wordt het niet!”

Voedseltuin IJplein

Aan de gedempte insteekhaven in Amsterdam-Noord kweekt een groep vrijwilligers groenten en kruiden voor de voedselbank. Buurtbewoners helpen volop mee en maken gebruik van de buitenruimte om te wandelen, spelen en zelfs barbecueën. Om de hoeveelheid groenten te vergroten schafte de vereniging - met hulp van het Univé Buurtfonds en Univé Ledenfonds - een grotere kas aan, die meerdere compartimenten heeft.

Bewoners verpleeghuis De Venser op avontuur met virtual reality-brillen

Bij verpleeghuis De Venser in Amsterdam-Zuidoost gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Binnenkort kunnen bewoners digitaal een bezoekje brengen aan hun geboorteland en andere adembenemende bestemmingen, allemaal door de komst van virtual reality-brillen. Onder leiding van Marga Baggelaar, een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser, worden deze brillen geïntroduceerd.

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.