Tien tips om dieven van je erf te houden

22 april 2024

Op het erf van een boerenbedrijf kan een kapitaal aan werktuigen te vinden zijn, zoals tractoren, heftrucks, mini-shovels en zitmaaiers. In de schuren en loodsen ligt bovendien vaak voor een flink bedrag aan elektrisch gereedschap. En veel eigendommen zijn ook nog eens uitgerust met kostbare GPS-systemen. Samen een ideale buit voor dieven. Tien tips om te voorkomen dat ze bij jou hun slag slaan.

  1. Alertheid. Let op ongebruikelijke of verdachte situaties op je terrein. Bijvoorbeeld als er mensen of auto’s die je niet kent op je erf komen. Vertrouw dan niet altijd op je hond die alarm zou moeten slaan.
  2. Goede verlichting. Een donker erf is aantrekkelijk voor dieven. Zorg daarom in ieder geval voor goede verlichting liefst in combinatie met bewegingsmelders. Je merkt het dan meteen als er ’s avonds iemand op je erf komt.
  3. Meldsystemen. Wil je nog meer beveiliging dan kun je eventueel kiezen voor een videocamera met bewegingsmelder en een inbraakalarmsysteem met doormelding naar een alarmcentrale.
  4. Toegangshek. Veel erven zijn vrij toegankelijk. Wel zo gemakkelijk om op en af te kunnen rijden. Maar ook dieven kunnen dan heel brutaal je erf opkomen. Is het een idee om de oprit af te sluiten? En kijk dan ook eens naar de toegankelijkheid aan de achterzijde van het terrein.
  5. Veilige plek. Stal werktuigen zoveel mogelijk in afgesloten ruimtes. Kostbaar gereedschap kun je bewaren in een afsluitbare kast met stevige sloten of een goed af te sluiten werkruimte.
  6. Hang- en sluitwerk. Zorg voor goed hang- en sluitwerk van alle gebouwen. Zijn er meerdere deuren die op slot moeten? Kies dan gelijksluitende cilinders. Je hebt dan maar een sleutel nodig voor alle deuren.
  7. Sleutelbeheer. Even van de tractor af voor een pauze of sanitaire stop? Zet de machine uit en neem het sleuteltje mee. Ook belangrijk omdat je bij een schadeclaim het sleuteltje moet inleveren. Leg al je sleutels op een plek die voor dieven niet goed bereikbaar is.
  8. Diefstalbeveiliging. Met een startonderbreker kan een machine niet zonder sleutel worden gestart en meegenomen. Op werktuigen met een accu kun je een massaslot monteren. Daarmee sluit je met een druk op de knop de stroom van de accu af. Ook een goede keuze met het oog op brandveiligheid. Een gps-zender aan voertuig of gereedschap maakt het mogelijk het gestolen voertuig of gereedschap terug te vinden.
  9. Gps-apparatuur. Waardevolle gps-systemen in landbouwvoertuigen zijn in trek bij het dievengilde en rondtrekkende bendes. Verwijder demontabele gps-apparatuur na gebruik van je werktuig en bewaar de apparatuur op een goed afgesloten plaats. En markeer de apparatuur zodat het teruggebracht kan worden als het gevonden wordt.
  10. Melden. Meld diefstal direct bij de politie.

Met goede preventieve maatregelen kun je de kans op inbraak en diefstal sterk beperken. Maar helemaal uitsluiten kan niet. Vraag daarom je adviseur bij Univé hoe je voertuigen, gereedschap en losse GPS-systemen zo goed mogelijk verzekert.

Tekst: Univé

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als agrariër zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze agrarische adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.