Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt. 

Vooral met een zeer energie onzuinig huis ben je de klos met de huidige energieprijzen. Met een beetje geluk heb je nog een langlopend contract tegen een laag tarief bij je energieleverancier. Ook dan moet je er aandacht voor hebben. Zodra jouw contract afloopt, stijgen ook jouw energielasten. Wat is er mogelijk in een hypotheek voor het financieren van een ‘groener’ huis?

Hoe maak je jouw huis energiezuiniger?

Door het inschakelen van een energie-expert kun je uit laten zoeken waar je het beste in kunt investeren. Je wilt namelijk het hoogst mogelijke rendement op iedere geïnvesteerde euro. Het plaatsen van zonnepanelen kan een goede investering zijn, maar mogelijk moet jij je eerst concentreren op het beter isoleren van je huis. Wat de beste keuze is, hangt af van de terugverdientijd van de investering. Na hoeveel jaren heb je de investering terugverdiend met de bespaarde energielasten?

Terugverdientijd

Hieronder tref je een overzicht aan van gemiddelde terugverdientijden per manier van verduurzamen. Door de sterk gestegen energieprijzen, zijn de terugverdientijden nu korter. We zijn bij deze terugverdientijden uitgegaan van bevindingen van Milieucentraal.nl

  • Dak isoleren: Kosten €4.400 – (besparing p/jaar) €1.900 = terugverdientijd 2,5 jaar
  • Muurisolatie tussenwoning: €690 – (besparing p/jaar) €320 = terugverdientijd ruim 2 jaar
  • Vloerisolatie tussenwoning: €1.000 – (besparing p/jaar) €250 = terugverdientijd 4 jaar
  • Zonnepanelen: 10 zonnepanelen: €4.500 – (besparing p/jaar) €470 = terugverdientijd 9,5 jaar

Bij deze terugverdientijden is er geen rekening gehouden met subsidies waar je recht op kunt hebben.

Door de hoge energietarieven van dit moment, zal de terugverdientijd korter uitvallen. Uit bovenstaande kun je concluderen dat het goed isoleren van je huis gemiddeld slimmer is dan het plaatsen van zonnepanelen.

Een extra hypotheek/lening nemen voor het verduurzamen van je huis

Onder verschillende namen zijn er meerdere manieren van financieren om je huis te verduurzamen. Als je overwaarde op je woning hebt, kun je een extra hypotheek op je huis nemen. Er zijn zelfs mogelijkheden als je geen overwaarde in je huis hebt, omdat je het huis bijvoorbeeld pas onlangs hebt gekocht. Onder andere de volgende opties staan voor je open:

  • Tweede hypotheek – Er komt een extra hypotheek bovenop de schuld die je al hebt. Als je het bedrag volledig gebruikt voor het verbouwen of het verduurzamen, is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Er gelden wel voorwaarden voor de aftrekbaarheid.
  • Energiebespaarbudget – In plaats van 100% van de woningwaarde lenen, kun je dankzij het Energiebespaarbudget tot 106% lenen voor je huis mits je het inzet voor energiebesparende maatregelen.

Vaak heb je ook nog recht op subsidie. Van de Rijksoverheid kun je 30% subsidie krijgen. Dit zorgt dus voor veel kortere terugverdientijden. Je weet niet hoe lang de subsidie nog geldt, dus kun je er maar beter van profiteren. Zeker als je de hogere hypotheeklasten door de extra investering volledig terugverdient door een besparing op de energielasten.

Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn om je woning energiezuiniger te wonen? Meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.