| 22 april 2022

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt. Door de lage hypotheekrente en de hoge energietarieven krijg je een financieel steuntje in de rug. Door subsidies van de overheid wordt het nog interessanter.

Vooral met een zeer energie onzuinig huis ben je de klos met de huidige energieprijzen. Met een beetje geluk heb je nog een langlopend contract tegen een laag tarief bij je energieleverancier. Ook dan moet je er aandacht voor hebben. Zodra jouw contract afloopt, stijgen ook jouw energielasten. Wat is er mogelijk in een hypotheek voor het financieren van een ‘groener’ huis?

Hoe maak je jouw huis energiezuiniger?

Door het inschakelen van een energie-expert kun je uit laten zoeken waar je het beste in kunt investeren. Je wilt namelijk het hoogst mogelijke rendement op iedere geïnvesteerde euro. Het plaatsen van zonnepanelen kan een goede investering zijn, maar mogelijk moet jij je eerst concentreren op het beter isoleren van je huis. Wat de beste keuze is, hangt af van de terugverdientijd van de investering. Na hoeveel jaren heb je de investering terugverdiend met de bespaarde energielasten?

Terugverdientijd

Hieronder tref je een overzicht aan van gemiddelde terugverdientijden per manier van verduurzamen. Door de sterk gestegen energieprijzen, zijn de terugverdientijden nu korter. We zijn bij deze terugverdientijden uitgegaan van bevindingen van Milieucentraal.nl

  • Dak isoleren: Kosten €4.400 – (besparing p/jaar) €1.900 = terugverdientijd 2,5 jaar
  • Muurisolatie tussenwoning: €690 – (besparing p/jaar) €320 = terugverdientijd ruim 2 jaar
  • Vloerisolatie tussenwoning: €1.000 – (besparing p/jaar) €250 = terugverdientijd 4 jaar
  • Zonnepanelen: 10 zonnepanelen: €4.500 – (besparing p/jaar) €470 = terugverdientijd 9,5 jaar

Bij deze terugverdientijden is er geen rekening gehouden met subsidies waar je recht op kunt hebben.

Door de hoge energietarieven van dit moment, zal de terugverdientijd korter uitvallen. Uit bovenstaande kun je concluderen dat het goed isoleren van je huis gemiddeld slimmer is dan het plaatsen van zonnepanelen.

Een extra hypotheek/lening nemen voor het verduurzamen van je huis

Onder verschillende namen zijn er meerdere manieren van financieren om je huis te verduurzamen. Het voordeel van een extra hypotheek is dat je profiteert van een lage rente. Je kunt een extra hypotheek op je huis nemen. Er zijn zelfs mogelijkheden als je geen overwaarde in je huis hebt, omdat je het huis bijvoorbeeld pas onlangs hebt gekocht. Onder andere de volgende opties staan voor je open:

  • Tweede hypotheek – Er komt een extra hypotheek bovenop de schuld die je al hebt. Als je het bedrag volledig gebruikt voor het verbouwen of het verduurzamen, is de betaalde hypotheekrente aftrekbaar. Er gelden wel voorwaarden voor de aftrekbaarheid.
  • Energiebespaarlening – Via het Nationaal Warmtefonds krijg je een lening tot €25.000 of zelfs €65.000 voor het verduurzamen van je huis. Dit bedrag betaal je over een periode van maximaal 20 jaar weer terug.
  • Duurzaamheidslening – geld lenen bij de gemeente voor het energiezuiniger maken van je huis.

Vaak heb je ook nog recht op subsidie. Van de Rijksoverheid kun je 30% subsidie krijgen. Dit zorgt dus voor veel kortere terugverdientijden. Je weet niet hoe lang de subsidie nog geldt, dus kun je er maar beter van profiteren. Zeker als je de hogere hypotheeklasten door de extra investering volledig terugverdient door een besparing op de energielasten.

Wil je weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn om je woning energiezuiniger te wonen? Meld je aan voor een gratis oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. Dat komt doordat starters niet kunnen profiteren van een overwaarde in een te verkopen huis. Met een grote overwaarde in je woning is het mogelijk om je kind te helpen om een hypotheek af te sluiten voor het kopen of verbouwen van een woning. Je hoeft je huis niet te verkopen. Je kunt een extra hypotheek op je huis nemen. Geldverstrekkers werken hier aan mee voor een deel van de overwaarde. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.