Caravan en veiligheid: houd zelf de regie met deze tips

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Ga je binnenkort weer met de caravan op pad? Dan is het goed om voor vertrek je caravan te controleren. Zo weet je zeker dat je veilig op reis gaat. In deze blog lees je handige tips over het goed beladen van je caravan, of je een extra groene kaart nodig hebt en hoe je diefstal kunt voorkomen.

Is de caravan technisch in orde?

Caravans staan een groot deel van het jaar in een stalling. Vaak van de herfst tot het voorjaar. In die periode kan er weleens wat stuk gaan. Denk bijvoorbeeld aan een gesprongen leiding door strenge vorst of een doorgeknaagde kabel. Ook de banden verdienen wat extra aandacht na het maandenlange binnen staan.

Uitgedroogde banden

De banden van je caravan kunnen na verloop van tijd uitdrogen. Dit gebeurt geleidelijk en komt niet door het stallen. Check de banden daarom regelmatig (en zeker voordat je er de eerste keer mee op pad gaat) op droogtescheurtjes en bobbels. Vergeet hierbij de reserveband niet.

Het profiel op caravanbanden moet minimaal 2 mm zijn. Bovendien mogen de banden niet ouder zijn dan 6 jaar om goed verzekerd te zijn bij Univé.

Elke 2 jaar een onderhoudsbeurt

Je wilt veilig de weg op. Dan wil je dat de banden, de koppeling en de remmen tiptop in orde zijn. Voor een complete onderhoudsbeurt van je caravan kun je het best naar een erkend garagebedrijf gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel controleren. Om verzekerd te zijn, ben je bovendien verplicht om eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt bij een erkend bedrijf te laten uitvoeren.

Check je caravan voor vertrek

Een caravan goed beladen gaat nog vaak fout. Een goede tip is om bij het inpakken de lading zo te verdelen dat het zwaartepunt rond de as ligt. Probeer verder om zware spullen zoveel mogelijk in de auto op te bergen. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling van de totale combinatie. Op de kentekenbewijzen lees je hoe zwaar je jouw caravan mag beladen en hoeveel gewicht je auto mag trekken.

Klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check:

  • Bandenspanning. Zorg dat alle banden op spanning zijn, ook die van je auto en de reservewielen. De aanbevolen druk staat vaak aangegeven op een sticker in de deur of bij de tankdop. Als de banden van je caravan al eens vervangen zijn, bekijk dan de maximale druk op de band zelf. Deze kan afwijken van de informatie op de sticker.
  • Kogeldruk. Valt de druk op de kogel binnen de eisen? Deze staan vermeld op de trekhaak.
  • Stekkers en verlichting. Zitten de koppeling en de 12-voltstekker goed vast? Controleer ook de verlichting van de caravan.
  • Neuswiel en uitdraaisteunen. Is alles goed ingedraaid en eventueel geborgd? Je wilt niet dat onderweg het neuswiel of een uitdraaisteun losraakt.
  • Handrem. Controleer of de handrem van je caravan is ontgrendeld.
  • Alles gesloten. Heb je alle deurtjes, lades, ramen en dakluiken dichtgedaan en zit de deur van de caravan op slot?

Extra groene kaart voor je caravan nodig?

Ga je met de caravan naar het buitenland en is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Als je door Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt, heb je een tweede groene kaart nodig op het kenteken van de caravan. Zonder die kaart kun je een boete krijgen.

De groene kaart voor je caravan kun je aanvragen bij de maatschappij waar je auto verzekerd is. Heb je een autoverzekering van Univé? Dan kun je hier de groene kaart voor je caravan online aanvragen.

Inbraak en diefstal voorkomen

Niemand zit te wachten op diefstal van of een (poging tot) inbraak in je caravan. Maak de kans dan ook zo klein mogelijk:

  • Parkeer je je caravan onderweg? Doe dat dan op een plek die je goed in de gaten kunt houden.
  • Doe ramen en deuren op slot en schakel je eventuele autoalarm in.
  • Beveilig je caravan met een VbV/SCM-goedgekeurd disselslot of wielklem. Dit is noodzakelijk om bij (schade door) diefstal de schade vergoed te krijgen. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops.

Sluit een goede caravanverzekering af

Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die je spullen stelen of zelfs je hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kun je in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is daarmee ook schade aan je caravan verzekerd. Zorg voor een goede caravanverzekering en ga veilig en zorgeloos op vakantie.

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.