De aanval is de beste verdediging

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Twee heren, gedreven ondernemers en échte vakmannen. Nu nog samen eigenaar van: Traiteur-Poelier van Egmond met vestigingen in Mijdrecht en Uithoorn. Dirk van Egmond (61), nestor van het bedrijf, doet aankomend jaar afstand van zijn aandelen. Sebastiaan Strubbe mag de zaak alleen verder runnen. Maar gelukkig werkt Dirk nog wel een tijdje mee. Samen met een geolied team van ruim 25 medewerkers weten zij iedere inwoner van Mijdrecht en Uithoorn te verrassen met hun overheerlijke producten. Ambitieuze ondernemers met als ondernemersvisie: De aanval is de beste verdediging.

En toen kwam het coronavirus…

‘Ja natuurlijk lag ik ook wel een paar nachten wakker toen half maart het bericht kwam over de lockdown. Wij hebben een goedlopende zaak en de onzekerheid was nu wel erg groot. Want wat betekent het voor onze zaak en onze medewerkers? Wij zijn toch verantwoordelijk voor het inkomen van ruim 25 mensen’, vertelt Dirk. ‘Naast verkoop in onze winkel, hebben wij veel inkomsten door de catering op feesten en partijen. Dat laatste viel nu helemaal weg.’ vervolgt Dirk. Sebastiaan: ‘Wij kijken altijd vooruit, maar dat werd toen wel even een grote uitdaging. Toch denk ik dat het ons aardig is gelukt. En dat hebben wij voor een groot deel te danken aan onze flexibele medewerkers.’ Dirk vult aan: ‘Ja ons team is echt goud waard. Ook wij kregen natuurlijk te maken met uitval vanwege medewerkers met coronaklachten en medewerkers in quarantaine. Dan is het echt bijzonder mooi om te merken dat andere medewerkers opstaan en bereid zijn om bijvoorbeeld extra te werken.’ Sebastiaan: ‘Naast alle onzekerheden merkten wij gelukkig al redelijk snel dat de besteding per klant in de winkel omhoog ging. Mensen kunnen niet meer uit eten en halen dan toch vaker luxeproducten in de winkel.’

Aanpassingen

Door corona hebben de heren van Traiteur-Poelier van Egmond de nodige aanpassingen gedaan. Zowel in het aanbod van de producten als in de winkel zelf. Beide winkels zijn ingericht volgens de richtlijnen van het RIVM. Sebastiaan: ‘Omdat een groot deel van de omzet wegviel, gingen we meteen denken aan alternatieven. Zo zijn we bijvoorbeeld online actiever. Men kan bestellingen plaatsen en dit jaar hebben we ook kerstpakketten samengesteld. 14 stuks! Het aanbod is divers. Voor liefhebbers van wild, voor jongeren vleespakketten en nog meer.’ Sebastiaan vervolgt: ‘Het is natuurlijk nieuw. Wij hebben er wel veel vertrouwen in, maar het kan nog groeien! Van het digitale heb ik verder weinig kip gegeten dus daarin kunnen wij onszelf nog veel beter profileren. Ook hier zijn we mee bezig en zien wij veel kansen voor ons bedrijf.’

Feestdagen

De decembermaand is normaal gesproken de beste maand van het jaar. De heren zijn nu al aan het nadenken hoe zij deze maand en dan met name de kerstdagen goed kunnen organiseren. Sebastiaan: ‘De dagen voor kerst worden veel bestellingen opgehaald en is het erg druk in de winkel. Wij gaan waarschijnlijk werken volgens een reserveringssysteem. Men kan een tijd reserveren om veilig te winkelen en eventueel een bestelling te plaatsen of op te halen. Ook verruimen wij de openingstijden rond die dagen. Zo hopen wij de drukte te spreiden en toch voor onze klanten een fijne kerst mogelijk te maken.’ Dirk: ‘Sebastiaan en ik zijn goed op elkaar ingespeeld en gewend om onder druk te werken. Ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat ook deze ‘bijzondere’ editie soepel verloopt.’

Kijk naar kansen

Sebastiaan omschrijft zijn relatie met Dirk als een vader en zoon relatie. Dirk heeft Sebastiaan de kneepjes van het vak geleerd en andersom daagt Sebastiaan Dirk uit om nog meer in kansen te denken. Dirk: ‘ Sebastiaan zegt dan tegen me: doe het maar gewoon.’ Met zijn ervaring heeft Dirk een tip voor andere ondernemers: ‘Doe het voor 300 procent of begin er niet aan. Ik zeg altijd: De aanval is de beste verdediging. Dat is soms spannend, maar het heeft mij wel gebracht waar ik nu sta.’ Sebastiaan vult aan: ‘En zorg dat je kunt samenwerken. Alleen kun je veel, maar niet alles. Om je ideeën uit te voeren moet je samenwerken. En betrek hier ook andere ondernemers en je medewerkers bij, daar leer je van en zo groei je verder.’ Dirk: ‘Als ik nu kijk naar ons bedrijf ben ik echt ontzettend trots. Sebastiaan heeft veel passie voor het vak, de klant en zijn medewerkers. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst.’

In welke branche je ook werkzaam bent, voor veel ondernemers was 2020 een onzeker en roerig jaar. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar. 

We kijken uit naar 2021 en hopen op een nieuwe frisse start. Al weten we dat we nog lang niet ‘back to normal’ kunnen. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck denken we graag met je mee. Onze adviseur brengt samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?