Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden en renderen beter, waardoor ze steeds aantrekkelijker zijn. Overweeg je om binnenkort ook zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen uit wat de regels zijn en hoe het zit met de verzekering.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Daarvoor is een aantal eisen: de zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst en geïntegreerd zijn met de omvormer, of de omvormer moet in je huis komen. Bij een schuin dak geldt verder dat de zonnepanelen dezelfde hellingshoek moeten hebben als het dak zelf. Voor een plat dek geldt dat de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als de hoogte van de panelen.

Als je hier van af wilt wijken, of als je huis bijvoorbeeld een monument is, gelden er andere regels. Met de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kom je er binnen een paar minuten achter of je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen gelegd, en dan?

Liggen de zonnepanelen eenmaal op het dak, dan moeten ze aangemeld worden via energieleveren.nl en je eigen energieleverancier. Zo kan de zonnestroom goed verwerkt worden en ook terug geleverd worden aan het net, als je zelf niet alle stroom gebruikt. Dit heet de salderingsregeling: tot 2031 krijg je een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding al wel in stapjes afgebouwd. Wie op korte termijn zonnepanelen laat plaatsen, profiteert dus het meest van de regeling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd

Het kopen van zonnepanelen is best een investering, dus je wilt natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Met de woonverzekering van Univé zit je goed: zonnepanelen op je dak zijn standaard meeverzekerd. Je hoeft dit dus ook niet apart aan ons door te geven.

Ook een woonverzekering afsluiten bij Univé?

Laatste blogs

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.