Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden en renderen beter, waardoor ze steeds aantrekkelijker zijn. Overweeg je om binnenkort ook zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen uit wat de regels zijn en hoe het zit met de verzekering.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Daarvoor is een aantal eisen: de zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst en geïntegreerd zijn met de omvormer, of de omvormer moet in je huis komen. Bij een schuin dak geldt verder dat de zonnepanelen dezelfde hellingshoek moeten hebben als het dak zelf. Voor een plat dek geldt dat de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als de hoogte van de panelen.

Als je hier van af wilt wijken, of als je huis bijvoorbeeld een monument is, gelden er andere regels. Met de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kom je er binnen een paar minuten achter of je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen gelegd, en dan?

Liggen de zonnepanelen eenmaal op het dak, dan moeten ze aangemeld worden via energieleveren.nl en je eigen energieleverancier. Zo kan de zonnestroom goed verwerkt worden en ook terug geleverd worden aan het net, als je zelf niet alle stroom gebruikt. Dit heet de salderingsregeling: tot 2031 krijg je een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding al wel in stapjes afgebouwd. Wie op korte termijn zonnepanelen laat plaatsen, profiteert dus het meest van de regeling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd

Het kopen van zonnepanelen is best een investering, dus je wilt natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Met de woonverzekering van Univé zit je goed: zonnepanelen op je dak zijn standaard meeverzekerd. Je hoeft dit dus ook niet apart aan ons door te geven.

Ook een woonverzekering afsluiten bij Univé?

Laatste blogs

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?