Let op elkaar én op deze corona-initiatieven

Leestijd 3 minuten | Geschreven door Karin Groot

Iedereen kent de woorden waar Rutte zijn eerste toespraak mee eindigde. ‘Let een beetje op elkaar – ik reken op u.’ Het coronavirus vereist van ons creativiteit, inventiviteit en het vermogen snel aan te passen. En hoewel we als samenleving afstand moeten nemen, staan we dichter bij elkaar dan ooit. Dit zie je óók terug in de liefdevolle initiatieven die door het hele land georganiseerd worden, groot of klein. Voor elkaar, door elkaar. Wij zetten er zes voor je op een rij.

1. Doneer je tablet of iPad – Westfriese Uitdaging

Niemand kan zich voorstellen hoe het voelt om als patiënt ‘alleen’ het virus door te moeten maken. Geen knuffel van familie, geen bezoek van vrienden, enkel de verzorging van het zorgpersoneel in witte pakken. Dat maakt de strijd des te zwaarder – immers hebben we als mens steun van naasten nodig om moeilijke periodes door te komen. Westfriese Uitdaging roept daarom op je (oude) tablet te doneren om beeldbellen mogelijk te maken voor patiënten in het ziekenhuis. Liefde en steun van familie wordt vervolgens digitaal aan de patiënt doorgegeven.

2. Telefoneren met ouderen – de SamenOuderen Kletslijn in Zwolle

Bezoek blijft uit, familie blijft thuis en de gezamenlijke ruimtes blijven gesloten. Het eenzaamheidsvirus ligt voor de ouderen in onze samenleving op de loer. Dat kan anders, moeten SamenZwolle, zorgpartijen en WijZ Welzijn gedacht hebben. En dus is de SamenOuderen Kletslijn in het leven geroepen. Het laat ons zien dat een groots gebaar niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar wél het verschil kan maken op iemands dag. Ouderen kunnen bellen naar 088-2011250. Voor een gezellig praatje, een prangende vraag of een luisterend oor.

3. Stay Safe en Geef – de Voedselbank

’s Avonds een warme maaltijd op tafel – het voelt misschien als iets gewoons maar is zéker niet in ieder huishouden het geval. In 2019 werden ruim 151.000 mensen geholpen door de Voedselbank. Maar sinds de coronacrisis staat de organisatie voor enorme dilemma’s. Het hamstergedrag van consumenten leidt tot tekorten aan houdbare producten én ervaren vrijwilligers blijven thuis volgens RIVM richtlijnen. Gevolg? Een hoop gezinnen, al dan niet met kinderen, die daar de dupe van worden. Daarom is Stay Safe en Geef in het leven geroepen. Wanneer je doneert, help je automatisch weer mee aan het mooie proces om een warme maaltijd op iedere tafel in Nederland te krijgen.

4. Op berenjacht – Berenjacht in NL

Alle ouders met kinderen – ze verdienen een dikke pluim nu ze noodgedwongen ook voor crèche of leraar moeten spelen. En dus is een rondje wandelen om de energie kwijt geen overbodige luxe. Dat wandelen wordt nu nog leuker gemaakt met de berenjacht. Een idee dat geboren is door de Facebookgroep ‘Berenjacht in NL’ en is overgewaaid uit Australië, Frankrijk en België. Breid de zoekroute uit door de pluche beer van zolder te halen of ga zelf op zoek tijdens je dagelijkse wandeling. Het zal je nog verbazen hoe ontspannend het is.

5. Zeg het met bloemen – Hulp voor lokale kwekers

Briljante samenwerkingen tussen ondernemers moeten de kwekers in ons land de coronacrisis doorhelpen. Waar zij normaal voor een hoop geluk zorgen met een verse bos bloemen, staan zij nu door enorme bloemenoverschotten met hun rug tegen de muur. De vindingrijke ondernemers van ons land helpen een handje.
Online Marktplaats Whoppah en bezorgdienst Brenger bijvoorbeeld, zij brengen de lokale bossen tot je voordeur. Een win-win: jij een verse bos op je thuiswerkbureau, kwekers die hun bloemenoverschotten kwijtraken. Of kijk eens naar het initiatief Red Je Boeketje, welke opgericht is om de eenzaamheid van ouderen tegen te gaan. Toch liever op de dag zelf een bloemetje in huis halen? Houd de lokale stalletjes aan de weg óf op Facebook in de gaten en neem ook ‘ns een verse bos mee voor de buurvrouw.

6. Een helpende hand – Facebook coronagroepen en buurtapps

Sinds bekend is gemaakt dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, schieten de mooie initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Dat is mooi, maar soms ook onoverzichtelijk. De Facebookpagina ‘Corona durf te vragen’ helpt je het overzicht weer te krijgen. Door jouw regio te selecteren, zie je direct wie jou kunt helpen of aan wie je hulp kunt bieden. Dat kan een simpele boodschap zijn, een luisterend oor of hulp bij het uitlaten van de hond.

Samen. Dichtbij. Doen.

als verzekeraar zorgen we graag goed voor de mensen. Voor leden en niet-leden. Helemaal in tijden wanneer alles even niet gaat zoals het ‘hoort’, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. We bellen onze leden wanneer ze jarig zijn, puur om eens te vragen hoe het gaat. We hebben een speeddate met jurist opgezet om juridische vragen rondom de crisis te beantwoorden. En vanuit het Ledenfonds stellen we een bedrag beschikbaar voor corona-initiatieven in onze regio.

Op deze manier blijven verbonden met leden, niet-leden, gezinnen, ouderen en alles daar tussenin. In deze periode is dat alles wat telt. Samen zorgen.