Social engineering: ook zakelijk is de mens de zwakste schakel

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als cybercriminelen de weg naar binnen willen vinden bij een bedrijf, kunnen zij vaak al vrij snel zien hoe goed het netwerk beveiligd is. Als die beveiliging goed is, gaan ze over op social engineering. Dat betekent: proberen om medewerkers te misleiden en zo een zwakke plek te creëren in het systeem.

De enige manier om hiertegen bestand te zijn, is bewustwording. Daarom leggen we in dit blog uit wat social engineering is en hoe je jezelf hiertegen kunt wapenen.

De basis van social engineering

De naam zegt het al: het sociale karakter van de mens wordt misbruikt bij social engineering. Door je onbevangenheid, goede vertrouwen, nieuwsgierigheid of angst uit te buiten, kunnen computercriminelen informatie boven tafel halen die ze nodig hebben om binnen te komen in het bedrijfsnetwerk.

De enige manier om dit tegen te gaan, is niet zomaar iedereen vertrouwen. Vraag jezelf bij elke e-mail en elk praatje af of je hiermee het systeem kunt schaden. Bij twijfel stop je.

Methodes van social engineering

Er zijn allerlei manieren waarop cybercriminelen misbruik kunnen maken van het vertrouwen van medewerkers om het systeem binnen te dringen. Dit zijn de belangrijkste methodes:

  1. E-mail
    Deze methode kennen we allemaal. Of het nu om een CEO-mail gaat, om phishing of een e-mail met een ‘foute’ bijlage. Onoplettendheid, nieuwsgierigheid of angst zorgt ervoor dat je klikt en zo bied je hackers een weg naar binnen. Kortom: let goed op als je mails checkt.
     
  2. Persoonlijk contact
    Zelf zou je er niet aan denken om zomaar iemand te bellen met kwade intenties, maar er zijn hackers genoeg die op deze manier mensen recht in hun gezicht proberen te misleiden. Als je wordt gebeld door iemand die je vraagt om een gebruikersnaam of wachtwoord, dan moeten er allerlei alarmbellen gaan rinkelen. Er zijn namelijk genoeg andere manieren om jezelf te identificeren.

    Bij persoonlijk contact wordt ook vaak gebruikgemaakt van openbare informatie over jou die de hacker online heeft kunnen vinden. Hoe meer een onbekende beller over je weet, en zo probeert je op je gemak te stellen, des te wantrouwiger moet je worden.
     

  3. Omgeving uitkammen
    Dit is misschien wel de methode die het meest onderbelicht blijft als het om social engineering gaat. Waarschijnlijk omdat het niets te maken heeft met rechtstreeks contact. Bij het uitkammen van de omgeving gaan kwaadwillende hackers namelijk op zoek naar gevoelige informatie die rondslingert binnen of buiten het bedrijf om hier misbruik van te maken.

    Denk bijvoorbeeld aan het vissen in de prullenbak bij het kopieerapparaat. Hier kan immers best wat interessants liggen. Maar ook vuilnisbakken en containers buiten zijn niet veilig voor snuffelaars. De enige manier om dit tegen te gaan is door je er bewust van te zijn dat je niets moet laten slingeren aan gevoelige informatie. Zelfs niet in het afval.

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Heb je het vermoeden dat een ongewenste indringer jullie bedrijfsnetwerk probeert binnen te komen via social engineering? Als klant van Univé kun je dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je netwerk kun je hier terecht. Wij hebben onze schadeverzekeringen namelijk standaard uitgebreid met Univé Cyberhulp.

Gratis Cyberwebinar

Op woensdag 10 november organiseren wij een gratis online Cyberwebinar voor ondernemers. Duik samen met ons in de wereld van cybercrime anno 2021. Tijdens het event geven cyber-experts Dave Maasland, Ezra Windhorst en Univé je nieuwe inzichten, waardevolle tips én ontdek je hoe gemakkelijk hackers kunnen inbreken in bedrijfssystemen. Hier wil je bij zijn!

Laatste blogs

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.

Zo bespaar je energie als ondernemer

Dat de energiekosten door het plafond gaan, treft ook jou als ondernemer. Je krijgt de teller op je energiemeter omlaag door te letten op het verbruik. Wil je voortvarend besparen dan bereik je het meest met het isoleren van je bedrijfspand of door zelf energie op te wekken. Kies wat bij jou en jouw bedrijf past.

Starten als zzp'er

Je hebt een goed idee en je wilt gaan starten als zzp’er. De komende tijd heb je veel te regelen en uit te zoeken. In deze voorbereidingsperiode sta je waarschijnlijk nog helemaal niet stil bij verzekeren of welke rol een Univé-adviseur kan spelen in de oriëntatie- en opstartfase. Wij kunnen je zeker al helpen in deze oriëntatiefase. Lees snel door.

Klantverhaal stolpboerderij

Eén van onze agrarische klanten is de familie Smit uit Stompetoren. In onze blog nemen zij ons mee in een stukje van hun boerenleven. Zo vertellen Vincent en Roos over hun mooie familiebedrijf, waar inmiddels generatie drie en vier gezamenlijk aan het roer staan. Ook de leuke ideeën en veranderingen die zij hebben doorgevoerd om naast het boerenbedrijf nog wat extra’s te verdienen komen aan bod. En natuurlijk de ruim 300 jaar oude stolpboerderij waar zij in wonen: “Ons pand behoort tot één van de eerste stolpboerderijen in de Schermer.”