Hypotheken | 4 november 2021

Klantinterview: het laten bouwen van een huis is financieel toch haalbaar!

Onze hypotheekadviseur Menno Ligthart heeft voor Daan en Sara en hun gezin een droom laten uitkomen, ze laten een huis bouwen. In eerste instantie dachten ze dat het financieel niet mogelijk was. Toch is het gelukt. De kavel is al gekocht, de komende maanden wordt het huis gebouwd. Wij hebben dit gelukkige gezin geïnterviewd om te achterhalen hoe ze het adviestraject hebben ervaren. Een kijkje achter een voordeur die nog gebouwd moet worden.

Is het laten bouwen van een huis haalbaar?

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Er waren geen plannen om te verhuizen, want ze waren tevreden met het huis. Ze hadden wensen, maar die leken onbereikbaar. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”.

Hoe ging het adviesgesprek?

Daan en Sara wisten onvoldoende over de mogelijkheden, dus gingen ze advies inwinnen. Daan zegt hierover: “Na het eerste gesprek werd duidelijk dat nieuwbouw voor ons een optie was. Menno heeft met ons verschillende financieringsopties besproken en daarna toegestuurd. Later hebben we nog meerdere gesprekken gehad met Menno over de financiële keuzes en de uiteindelijke maandlasten. Hij heeft op het oog ingewikkelde zaken simpel gemaakt.”

Doordat het een nieuw te bouwen huis is, zijn er verschillende facetten die van belang zijn. Tijdens de bouw moeten er steeds weer betalingen verricht worden vanuit de hypotheek (depot). Na iedere betaling veranderen de maandlasten ook direct weer. De financiële veranderingen tijdens de bouw zijn in gesprekken duidelijk geworden. Daan: “Vooraf weet je niet hoe het zal gaan. In de gesprekken met Menno werd ons duidelijk wat er moest gebeuren en welke stappen we moesten zetten.” Menno bracht de financiële oplossing waardoor het kopen mogelijk werd, maar dat is maar een onderdeel van het geheel. Uit het gesprek kwam ook de geruststelling dat het goed zal komen. Dat is belangrijk, vooral bij het kopen van een stuk grond waar nog een huis op gebouwd moet worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw huis?

Het kopen van nieuwbouw vraagt om andere aandachtspunten dan het kopen van bestaande bouw. Waar moet je op letten? Waar kun jij je alvast in verdiepen?

  • Hoe ziet de wijk eruit zodra alles volgebouwd is – Wat wordt er nog naast jouw huis gebouwd?
  • Wat is de geschatte bouwtijd en wanneer start de bouw?
  • Gaat de bouw definitief door of zijn er nog afhankelijkheden?
  • Is de garantie- en waarborgregeling van toepassing? Dit beschermt jou bijvoorbeeld tegen een faillissement van de aannemer.

Er zijn natuurlijk ook nog belangrijke financiële vragen, maar deze kun je beter neerleggen bij de hypotheekadviseur.

De betaalbaarheid op langere termijn heeft ook aandacht nodig

Daan is vanuit zijn werk goed thuis in geldzaken, maar een hypotheek afsluiten waarbij er veel afhankelijkheden zijn, is vakwerk. Zeker ook omdat het gaat om maandlasten voor een periode van 30 jaar. Daan zegt hierover: “Met Menno hebben we ook gesproken over de betaalbaarheid van de hypotheeklasten op lange termijn. Ook bij tegenspoed moeten de lasten nog steeds betaalbaar blijven”. Door een goed onderbouwd advies zijn ze te weten gekomen dat ze het benodigde bedrag kunnen lenen en de hypotheeklasten zijn goed betaalbaar. Mede door de lage hypotheekrente van dit moment. Doordat er ook gekeken is naar risico’s als het arbeidsongeschikt raken en het overlijden van een van de huiseigenaren, is er aandacht voor de betaalbaarheid als het anders loopt dan vooraf ingeschat.

In een gesprek met een hypotheekadviseur kom je erachter waar de mogelijkheden liggen en wat het kopen of verbouwen voor invloed heeft op de maandlasten. Het kopen van een huis kan een onbereikbare wens zijn, maar vaak is er meer mogelijk dan vooraf verwacht. In het hypotheekgesprek met Menno werden financiële obstakels uit de weg geruimd en er werd gesproken over het traject tot de overdracht bij de notaris.

Wil je weten wat jouw hypoheekmogelijkheden zijn? Maak gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.

*Wat is een CPO?

Een groep mensen organiseert zich in een vereniging of stichting met als doel om samen huizen te bouwen op een stuk grond. Gezamenlijk bepalen ze wat er wordt gebouwd en hoe de huizen eruit gaan zien. Het is een sociale projectontwikkeling.

Om de privacy te waarborgen gebruiken we fictieve namen.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.