Glastuinbouwbedrijven, ook te verzekeren via Univé!

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Stormschade aan een kas, diefstal van kratten of het verliezen van complete voorraden aan bloembollen of gewassen door brand. Het is de nachtmerrie van elk glastuinbouwbedrijf. Kees-Jan Jongkind – specialist agrarische verzekeringen bij Univé – maakt dit regelmatig  mee. Hij praat je bij over mogelijke nieuwe risico’s en het belang van jaarlijkse onderhoudsgesprekken.

Ook actief op agrarische markt

‘’Vorige week nog werd bij een glastuinbouwbedrijf in Noord-Holland een enorme hoeveelheid kratten gestolen. Dan heb je het over een schadepost van 30.000 euro tot 40.000 euro”, legt Kees-Jan uit. Hij vindt dan ook dat extra aandacht voor de verzekeringen van glastuinbouwbedrijven hard nodig is.

“Veel mensen weten niet dat Univé ook op de agrarische zakelijke markt actief is”, aldus Kees-Jan. Zo hoorde hij van de eigenaar van een bloembollenbedrijf op Texel dat hij Univé  eigenlijk alleen kende via de ziektekostenverzekering. “Dat vond ik wel opmerkelijk. Wij zijn juist een van de weinige tussenpersonen in de agrarische markt die een agentschap hebben van alle verzekeraars in deze niche markt: Interpolis, Nationale Nederlanden en Agriver). Daarnaast hebben wij als extra inkoopkanaal ook nog onze eigen verzekeraar, namelijk Univé.”

Kennismaking en risicoscan

Bij nieuwe klanten komt Kees-Jan eerst langs voor een risicoscan. Hij kijkt dan samen met de ondernemer naar de risico’s. Ook kijkt hij wat de financiële afwegingen voor het bedrijf kunnen zijn in de keuzes wat betreft preventie, verzekeren of zelf het risico dragen.

Wanneer de klant kiest voor verzekeren, zet de specialist minimaal twee bezoeken in zijn agenda. “Ik kijk bijvoorbeeld of de gehele voorraad is verzekerd. Daarnaast beoordeel ik of de bedrijfsschadeverzekering op een, twee of drie jaar staat. Ook vraag ik of de elektrakeuringen op orde zijn, er relevante preventie afspraken zijn en of clausules op de bestaande polissen bekend zijn. Ook nevenactiviteiten zijn belangrijk. Die kan de klant dan eventueel meeverzekeren.”

Jaarlijkse onderhoudsgesprek belangrijk

De jaarlijkse onderhoudsgesprekken zijn van essentieel belang. Wanneer de verzekerde niet vroegtijdig een afspraak maakt met de adviseur, zorgt dit af en toe voor gevaarlijke situaties. Van de zomer belde een klant met een probleem. “Naast zijn eigen bloembollenbedrijf verhuurde hij ook nog eens vijf hectare land aan een andere teler, wat bij ons niet bekend was. Vervolgens groeide er knolcyperus op het land en was de schade niet te overzien. Het betreffende perceel was drie jaar niet meer te gebruiken. Zo’n vijf hectare aan de teelt van lelies ging rechtstreeks de prullenbak in.” .

Bij uitruil van land valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering. Maar wanneer er sprake is van een huurcontract, valt de schade onder een nevenactiviteit. Het eerste bleek het geval te zijn en de kweker kwam met de schrik vrij. “Als hij niet verzekerd was geweest? Dan was dit het einde van zijn bedrijf geworden.”

Wel of niet meeverzekeren?

Kees-Jan noemt een ander akkefietje. Recent werd de aanschaf van een rooimachine te laat doorgegeven. “Die is een jaar niet verzekerd geweest. Een regulier onderhoudsgesprek had dit kunnen voorkomen. Als later bij schade blijkt dat er iets niet is meeverzekerd, kunnen we op dat moment niks betekenen.”

Eerlijk advies

Alles maar laten verzekeren dan? Nee, dat is volgens Kees-Jan niet noodzakelijk. “Tijdens een gesprek kijk ik wat de klant wel en niet kan dragen qua financiële risico’s. Ik benadruk het als ik het ergens niet mee eens ben. Denk aan wat wel mee te verzekeren en wat niet.” Kees-Jan vindt twee zaken echt prioriteit hebben om te verzekeren, namelijk de bloembollenvoorraad en  zonnepanelen. Die worden nog wel eens over het hoofd gezien. Hij ziet bij de meeste bedrijven waar hij komt dat ze de zaken goed op orde hebben. “Haha, bedrijven zijn wel  meer getriggerd als er schade is bij een bedrijf in de omgeving. Dan bellen ze net even wat vaker met mij.”

Zijn jouw verzekeringen nog up-to-date?

Het is belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke en zakelijke situatie. Want als ondernemer weet je als geen ander: je wensen, doelen en situatie zijn altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. 

Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor je verzekeringen. Daarom bieden wij een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringscheck aan.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Hidden
  • Hidden

Laatste blogs

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.

Zo bespaar je energie als ondernemer

Dat de energiekosten door het plafond gaan, treft ook jou als ondernemer. Je krijgt de teller op je energiemeter omlaag door te letten op het verbruik. Wil je voortvarend besparen dan bereik je het meest met het isoleren van je bedrijfspand of door zelf energie op te wekken. Kies wat bij jou en jouw bedrijf past.

Starten als zzp'er

Je hebt een goed idee en je wilt gaan starten als zzp’er. De komende tijd heb je veel te regelen en uit te zoeken. In deze voorbereidingsperiode sta je waarschijnlijk nog helemaal niet stil bij verzekeren of welke rol een Univé-adviseur kan spelen in de oriëntatie- en opstartfase. Wij kunnen je zeker al helpen in deze oriëntatiefase. Lees snel door.