Hypotheken op maat: ook voor ondernemers

Met bijna twee miljoen bedrijven in Nederland kunnen we stellen dat er veel ondernemers in ons land wonen. En dat aantal neemt alleen maar toe. Vooral eenmanszaken schieten als paddenstoelen uit de grond. In het derde kwartaal van 2020 was twee derde (1,3 miljoen) van alle bedrijven een eenmanszaak. Ter vergelijking: In hetzelfde kwartaal van 2007 was dat iets meer dan de helft. Ondernemers hebben een wisselend inkomen. Veelal wordt gezegd dat hierdoor de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperkt zijn. Hypotheekadviseur Berry Achthoven licht toe dat dit een misverstand is en vertelt dat er juist wél mogelijkheden zijn voor ondernemers.

‘Eigenlijk is de aanvraag van een hypotheek bij een zzp’er of ondernemer met personeel niet anders dan iemand die in loondienst werkzaam is’, vertelt Berry Achthoven. ‘Alleen het proces is anders. Bij iemand in loondienst wordt het inkomen bepaald door een werkgeversverklaring en bij een ondernemer gebeurt dit op basis van cijfers van de afgelopen drie jaar. Is een ondernemer recent gestart en zijn er cijfers beschikbaar van de afgelopen twee jaar, dan zijn er vaak ook mogelijkheden. Minder dan een jaar is geen optie.’

Benodigde documenten

Voor het beoordelen van een hypotheekaanvraag heeft tussenpersoon Univé de volgende gegevens nodig: van de afgelopen drie jaar een kopie van de aangifte inkomstenbelasting, de jaarcijfers van het afgelopen jaar, de verlies/winstrekening, een overzicht van de omzet en in sommige gevallen een coronaformulier. Berry: ‘Het coronaformulier is recent ingevoerd. Dat geldt voor branches die direct geraakt zijn of worden door het coronavirus. Je kunt het zien als een extra document om risico’s voor beide partijen in kaart te brengen.’

Beoordeling

Als alle benodigde informatie aanwezig is, bepaalt een onafhankelijke partij het zakelijk inkomen. Op basis hiervan wordt exact berekend wat de hoogte is van de hypotheek die iemand kan afsluiten. Berry: ‘Daarna bespreken we met de klant wat zijn of haar wensen zijn. Denk hierbij aan: de hoogte van de rente, of er mogelijkheid is om boetevrij in te lossen, looptijd en de vorm.’ Berry heeft al 27 jaar ervaring als hypotheekadviseur: ‘Door mijn ervaring heb ik een groot netwerk opgebouwd en ken ik veel contactpersonen. Soms is het nodig om de cijfers toe te lichten. Als iemand pas drie jaar actief is als ondernemer, kan er een minder jaar bij zitten. Bijvoorbeeld door ziekte, door schade of door corona. Als de mindere cijfers goed onderbouwd zijn en de toekomst perspectief biedt, is dat gunstig voor de aanvrager.’

Realistisch

Berry vervolgt: ‘Voor de meeste ondernemers zijn er zeker wel mogelijkheden voor het afsluiten van een passende hypotheek. Ik maak wel mee dat een ondernemer denkt dat hij of zij meer kan lenen dan mogelijk is. Dat zorgt voor teleurstellingen. Als tussenpersoon hebben we natuurlijk veel opties, maar soms zijn zelfs die niet toereikend. Daarom is het belangrijk om een ondernemer intensief te betrekken bij het proces en de mogelijkheden uitgebreid te onderzoeken.’

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Als ondernemer ben je gebaat bij maatwerk dat toegesneden is op jouw persoonlijke situatie. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.