Hypotheken | 1 juli 2021

Hypotheken op maat: ook voor ondernemers

Met bijna twee miljoen bedrijven in Nederland kunnen we stellen dat er veel ondernemers in ons land wonen. En dat aantal neemt alleen maar toe. Vooral eenmanszaken schieten als paddenstoelen uit de grond. In het derde kwartaal van 2020 was twee derde (1,3 miljoen) van alle bedrijven een eenmanszaak. Ter vergelijking: In hetzelfde kwartaal van 2007 was dat iets meer dan de helft. Ondernemers hebben een wisselend inkomen. Veelal wordt gezegd dat hierdoor de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperkt zijn. Hypotheekadviseur Berry Achthoven licht toe dat dit een misverstand is en vertelt dat er juist wél mogelijkheden zijn voor ondernemers.

‘Eigenlijk is de aanvraag van een hypotheek bij een zzp’er of ondernemer met personeel niet anders dan iemand die in loondienst werkzaam is’, vertelt Berry Achthoven. ‘Alleen het proces is anders. Bij iemand in loondienst wordt het inkomen bepaald door een werkgeversverklaring en bij een ondernemer gebeurt dit op basis van cijfers van de afgelopen drie jaar. Is een ondernemer recent gestart en zijn er cijfers beschikbaar van de afgelopen twee jaar, dan zijn er vaak ook mogelijkheden. Minder dan een jaar is geen optie.’

Benodigde documenten

Voor het beoordelen van een hypotheekaanvraag heeft tussenpersoon Univé de volgende gegevens nodig: van de afgelopen drie jaar een kopie van de aangifte inkomstenbelasting, de jaarcijfers van het afgelopen jaar, de verlies/winstrekening, een overzicht van de omzet en in sommige gevallen een coronaformulier. Berry: ‘Het coronaformulier is recent ingevoerd. Dat geldt voor branches die direct geraakt zijn of worden door het coronavirus. Je kunt het zien als een extra document om risico’s voor beide partijen in kaart te brengen.’

Beoordeling

Als alle benodigde informatie aanwezig is, bepaalt een onafhankelijke partij het zakelijk inkomen. Op basis hiervan wordt exact berekend wat de hoogte is van de hypotheek die iemand kan afsluiten. Berry: ‘Daarna bespreken we met de klant wat zijn of haar wensen zijn. Denk hierbij aan: de hoogte van de rente, of er mogelijkheid is om boetevrij in te lossen, looptijd en de vorm.’ Berry heeft al 27 jaar ervaring als hypotheekadviseur: ‘Door mijn ervaring heb ik een groot netwerk opgebouwd en ken ik veel contactpersonen. Soms is het nodig om de cijfers toe te lichten. Als iemand pas drie jaar actief is als ondernemer, kan er een minder jaar bij zitten. Bijvoorbeeld door ziekte, door schade of door corona. Als de mindere cijfers goed onderbouwd zijn en de toekomst perspectief biedt, is dat gunstig voor de aanvrager.’

Realistisch

Berry vervolgt: ‘Voor de meeste ondernemers zijn er zeker wel mogelijkheden voor het afsluiten van een passende hypotheek. Ik maak wel mee dat een ondernemer denkt dat hij of zij meer kan lenen dan mogelijk is. Dat zorgt voor teleurstellingen. Als tussenpersoon hebben we natuurlijk veel opties, maar soms zijn zelfs die niet toereikend. Daarom is het belangrijk om een ondernemer intensief te betrekken bij het proces en de mogelijkheden uitgebreid te onderzoeken.’

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Als ondernemer ben je gebaat bij maatwerk dat toegesneden is op jouw persoonlijke situatie. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. Dat komt doordat starters niet kunnen profiteren van een overwaarde in een te verkopen huis. Met een grote overwaarde in je woning is het mogelijk om je kind te helpen om een hypotheek af te sluiten voor het kopen of verbouwen van een woning. Je hoeft je huis niet te verkopen. Je kunt een extra hypotheek op je huis nemen. Geldverstrekkers werken hier aan mee voor een deel van de overwaarde. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.