Hypotheken op maat: ook voor ondernemers

Met bijna twee miljoen bedrijven in Nederland kunnen we stellen dat er veel ondernemers in ons land wonen. En dat aantal neemt alleen maar toe. Vooral eenmanszaken schieten als paddenstoelen uit de grond. In het derde kwartaal van 2020 was twee derde (1,3 miljoen) van alle bedrijven een eenmanszaak. Ter vergelijking: In hetzelfde kwartaal van 2007 was dat iets meer dan de helft. Ondernemers hebben een wisselend inkomen. Veelal wordt gezegd dat hierdoor de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperkt zijn. Hypotheekadviseur Berry Achthoven licht toe dat dit een misverstand is en vertelt dat er juist wél mogelijkheden zijn voor ondernemers.

‘Eigenlijk is de aanvraag van een hypotheek bij een zzp’er of ondernemer met personeel niet anders dan iemand die in loondienst werkzaam is’, vertelt Berry Achthoven. ‘Alleen het proces is anders. Bij iemand in loondienst wordt het inkomen bepaald door een werkgeversverklaring en bij een ondernemer gebeurt dit op basis van cijfers van de afgelopen drie jaar. Is een ondernemer recent gestart en zijn er cijfers beschikbaar van de afgelopen twee jaar, dan zijn er vaak ook mogelijkheden. Minder dan een jaar is geen optie.’

Benodigde documenten

Voor het beoordelen van een hypotheekaanvraag heeft tussenpersoon Univé de volgende gegevens nodig: van de afgelopen drie jaar een kopie van de aangifte inkomstenbelasting, de jaarcijfers van het afgelopen jaar, de verlies/winstrekening, een overzicht van de omzet en in sommige gevallen een coronaformulier. Berry: ‘Het coronaformulier is recent ingevoerd. Dat geldt voor branches die direct geraakt zijn of worden door het coronavirus. Je kunt het zien als een extra document om risico’s voor beide partijen in kaart te brengen.’

Beoordeling

Als alle benodigde informatie aanwezig is, bepaalt een onafhankelijke partij het zakelijk inkomen. Op basis hiervan wordt exact berekend wat de hoogte is van de hypotheek die iemand kan afsluiten. Berry: ‘Daarna bespreken we met de klant wat zijn of haar wensen zijn. Denk hierbij aan: de hoogte van de rente, of er mogelijkheid is om boetevrij in te lossen, looptijd en de vorm.’ Berry heeft al 27 jaar ervaring als hypotheekadviseur: ‘Door mijn ervaring heb ik een groot netwerk opgebouwd en ken ik veel contactpersonen. Soms is het nodig om de cijfers toe te lichten. Als iemand pas drie jaar actief is als ondernemer, kan er een minder jaar bij zitten. Bijvoorbeeld door ziekte, door schade of door corona. Als de mindere cijfers goed onderbouwd zijn en de toekomst perspectief biedt, is dat gunstig voor de aanvrager.’

Realistisch

Berry vervolgt: ‘Voor de meeste ondernemers zijn er zeker wel mogelijkheden voor het afsluiten van een passende hypotheek. Ik maak wel mee dat een ondernemer denkt dat hij of zij meer kan lenen dan mogelijk is. Dat zorgt voor teleurstellingen. Als tussenpersoon hebben we natuurlijk veel opties, maar soms zijn zelfs die niet toereikend. Daarom is het belangrijk om een ondernemer intensief te betrekken bij het proces en de mogelijkheden uitgebreid te onderzoeken.’

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Als ondernemer ben je gebaat bij maatwerk dat toegesneden is op jouw persoonlijke situatie. Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.