Katalysator van de auto gestolen: waarom gebeurt dat zo vaak en hoe voorkom je het?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Autodiefstallen nemen de laatste jaren gelukkig steeds verder af. Maar bepaalde onderdelen worden de laatste jaren juist steeds populairder bij dieven. Bijvoorbeeld de katalysator: een onderdeel dat voor de uitlaat zit en uitlaatgassen zuivert. Maar waarom is de katalysator zo’n populair object bij dieven? En wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Waarom wordt de katalysator zo vaak gestolen?

De katalysator levert criminelen best wat geld op: ze kunnen het onderdeel verkopen voor tussen de vijftig en honderd euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit, deze edelmetalen zijn veel geld waard. En dan is een katalysator ook nog eens erg makkelijk om buit te maken. Vaak wordt de auto op een krik gezet, de uitlaat wordt doorgezaagd en zo is de klus in een paar minuten geklaard.

Vooral hybride auto’s zijn populair bij katalysatordieven. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op. Vooral de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz zijn populaire doelwitten.

Hoe kun je diefstal van de katalysator voorkomen?

Helemaal voorkomen van katalysatordiefstal blijkt nog best lastig. Toyota bracht in Engeland de zogenaamde ‘catlock’ op de markt, die de katalysator tegen diefstal moest beschermen. Maar ook dat bleek niet altijd voldoende. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om je auto minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Parkeer op een bewaakte of goed verlichte plek

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, of in een bewaakte garage, is dat de beste optie. Kan dat niet? Parkeer je auto dan op een goed verlichte plek. Zo lopen dieven sneller in het zicht en is jouw auto minder aantrekkelijk.

  1. Laat de katalysator extra goed vastzetten of lassen

Door de katalysator vast te laten lassen aan het frame van je auto, of vast te zetten met extra pinnen, is het loshalen lastiger. Dieven hebben dan een slijptol nodig om de katalysator los te krijgen. Dat kost meer tijd en maakt meer geluid, waardoor de kans groot is dat ze jouw auto liever met rust laten.

  1. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren

Met een gegraveerd kenteken of VIN-nummer is de katalysator bij een eventuele diefstal makkelijker te herkennen. Het maakt de pakkans voor dieven ook hoger, waardoor je auto dus minder interessant wordt.

Een goede autoverzekering verzacht het leed

Ben je toch slachtoffer geworden van katalysatordiefstal? Een goede autoverzekering verzacht het leed. Met een WA+ of All Risk-autoverzekering ben je namelijk verzekerd voor deze schade. En dat scheelt een hoop geld: het laten repareren van de katalysator en uitlaat kost je zonder verzekering namelijk al snel tussen de € 1.500 en € 2.000.

Ook je auto goed verzekeren?

Met onze verzekeringen ga je altijd met een goed gevoel de weg op. Én laat je je auto veilig ergens achter. Omdat je nooit weet wat er mee kan gebeuren. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Snel je auto overzetten – het kan bij onze Univé-winkels in Noord-Holland!

Heb je net een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Vergeet dan niet je auto over te schrijven op jouw naam. Dat kan bij één Kentekenloket, en sinds kort ook bij de Univé-winkels in Noord-Holland! 

Laatste blogs

In galop van Heiloo naar Starnmeer

Uit liefde voor paarden begon stal Sprenkeling 1991. 30 jaar later is de stal uitgegroeid tot fokkerij, sport- en een pensionstal. Hoe zetten zij deze grote stap? Lees hier het volledige verhaal.

Cyber: social engineering, ook zakelijk is de mens de zwakste schakel

Afgelopen periode zijn veel mkb’ers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, door een grote aanval met gijzelsoftware. De verwachting van cyberexperts is dat dit de komende jaren fors gaat toenemen. Een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is social engineering. Simpel gezegd: proberen om medewerkers te misleiden en zo een zwakke plek te creëren in het systeem.

Klantinterview over de financiering bij het bouwen van een huis

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”. Toen zagen ze mogelijkheden waarvan ze vooraf niets wisten.

Dit moet je weten over elektrisch rijden

Elektrisch rijden maakt een opmars in ons land. Wij zetten de 9 meest gestelde vragen - zoals de voor- en nadelen - op een rij. Inclusief de antwoorden!
Cybercrime agrarisch

Cybercrime, een serieus gevaar voor de agrarische sector

Ook bij agrariërs is digitaal werken niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeheersing, automatische koeling, maar ook toepassingen om op afstand de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. Het biedt gemakt, maar de toegang moet niet in verkeerde handen komen.