Tablets voor Het Max Plazier Huis in Schagerbrug

Leestijd: drie minuten | geschreven door Caroline Vlietstra

De 22-jarige Jeffrey Zwaneveld heeft altijd een sterke band gehad met zijn oma, Gre van Duin. Zijn leven lang staan zijn grootouders voor hem klaar en wanneer opa overlijdt, wordt de band alleen nog maar sterker. Inmiddels woont oma Gre in Het Max Plazier Huis. Net zoals in veel verzorging- en verpleegtehuizen wordt ook hier bezoek door de coronacrisis nog maar minimaal toegestaan. De twee kunnen elkaar niet meer zien, maar daar laat Jeffrey het niet bij zitten…

Van kleins af aan is Jeffrey, samen met zijn broer Mike, veel bij zijn grootouders te vinden. Op het stuk land bij het huis in Schagerbrug hebben zijn opa en oma een moestuin en er scharrelen wat kippen en schapen rond. De twee jongens vinden het hier heerlijk.

Verhuizing naar Het Max Plazier Huis

In 2018 overlijdt opa van Duin. “Hij was mijn oma’s steun en toeverlaat”, zo vertelt Jeffrey. “Oma is licht dement en kan door lichamelijke beperkingen niet meer alleen thuis wonen. Daarom hebben we oma afgelopen september verhuisd naar het gloednieuwe Max Plazier Huis; een kleinschalige woonvorm in het voormalig gemeentehuis van de gemeente Zijpe in Schagerbrug. Het Max Plazier Huis is een fijne plek voor mensen met dementie en bestaat uit drie woongroepen met ieder acht bewoners, maar zal later worden uitgebreid met nog eens drie woongroepen. Het was voor oma even wennen, maar al snel vond ze haar draai en maakte zelfs vrienden.”

Beperkt bezoek mogelijk

Jeffrey gaat een paar keer per week bij zijn oma op bezoek, maar daar brengt corona verandering in. Jeffrey: “Omdat hier in de Kop van Noord-Holland veel besmettingen zijn geconstateerd, doet Het Max Plazier Huis er alles aan om COVID-19 buiten de deur te houden. Verdrietig genoeg betekent dit dat er nog maar beperkt bezoek mogelijk is. Een logisch besluit, maar zeker voor mensen met dementie is dit een verschrikkelijke situatie. De bewoners mogen nog maar twee keer per week – slechts een uurtje – een familielid op bezoek hebben.”

Tablets

Jeffrey wil graag helpen en krijgt een idee. “Telefonisch contact is natuurlijk mogelijk, maar elkaar even kunnen zien is van onschatbare waarde. Dat had ik al gemerkt; op de dag van mijn verjaardag, 19 november, maakte Het Max Plazier Huis het mogelijk dat mijn oma en ik konden facetimen. Daar hebben we beiden zo van genoten! Videobellen is dus dé oplossing. De drie woongroepen van Het Max Plazier Huis hadden de beschikking over slechts één tablet. Daar moesten er dus snel meer van komen”, zo vertelt Jeffrey.  

Op zoek naar hulp

Jeffrey gaat googelen en komt terecht op de site van Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds. Zij bieden een helpende hand op financieel niveau voor hartverwarmende initiatieven tijdens de coronacrisis. “Dat sloeg helemaal op de situatie van Het Max Plazier Huis vond ik. Snel heb ik een mail gestuurd en de situatie uitgelegd. Ik vroeg ze om een financiële bijdrage zodat ik drie tablets kon aanschaffen. Met de gedachte; nee heb je, ja kun je krijgen.”

Geweldige oplossing

Kort na het versturen van de mail krijgt Jeffrey antwoord. Hij mag de tablets aanschaffen en de rekening opsturen. “Binnen ongeveer twee weken lagen de tablets bij de drie woongroepen. Natuurlijk kijk ik uit naar de dag dat ik mijn oma weer kan opzoeken, maar voor nu is dit een geweldige oplossing. Alle bewoners hebben profijt van de tablets. Wat mijn oma ervan denkt? Zij vindt het heerlijk dat ze ons allemaal op het beeldscherm kan zien, maar oma kan het maar niet geloven dat de tablets me niets gekost hebben”, lacht Jeffrey.   

Over het Ledenfonds

Het coronavirus vereist van ons creativiteit, inventiviteit en het vermogen snel aan te passen. En hoewel we als samenleving afstand moeten nemen, staan we dichter bij elkaar dan ooit. Dit zie je óók terug in de liefdevolle initiatieven die door het hele land georganiseerd worden, groot of klein. Voor elkaar, door elkaar.

Kent u een maatschappelijke organisatie of initiatief bij u in de buurt die wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken, óf gebruik wilt maken van de Univé Toolkit? Het Ledenfonds biedt een helpende hand door bedragen beschikbaar te stellen vanuit het fonds*, speciaal voor de hartverwarmende initiatieven die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis.

Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.

Laatste blogs

Keer Diabetes2 Om; in een half jaar tijd je leven terug

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. Wekelijks komen er zo’n 1000 patiënten bij. Een zorgelijke ontwikkeling zo vindt ook Voeding Leeft. Met het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om wil de sociale onderneming hier verandering in brengen.

Alternatieven om huis te verwarmen winter 2022: let hierop

Denk je eraan om een infroodroodkachel of heater te gebruiken om de gasprijzen te drukken. Lees dan eerst even dit!

‘Huis verwarmen met een houtkachel? Doe dat dan wel veilig’

Met de stijgende energieprijzen gebruiken veel mensen de houtkachel als alternatief. Maar gebruik deze dan wél goed en veilig - volgens deze tips.

Met de Zorg Extra’s van Univé zetten we een stapje extra

Univé biedt u meer dan alleen een goede zorgverzekering. U kunt bij ons ook gebruikmaken van verschillende diensten en services rondom gezondheid. De meeste hiervan zijn gratis!

Premie teruggave en pakketkorting; mooie meevallers

In deze dure tijden kijken we maar wat graag hoe we kunnen besparen. Wist je dat je verzekeringen onder één dak onderbrengen je een besparing kan opleveren?