Malware op je computer. Hoe herken je dat?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Digitale inbrekers zijn tegenwoordig actiever dan ‘gewone’ inbrekers. Logisch, want met cybercriminaliteit kunnen zij een nog grotere buit binnenhalen. Hoe? Door op een slimme manier malware te installeren op allerlei computers. Op jouw computers bijvoorbeeld. Door ‘cyberfit’ te worden kun je dat voorkomen.

Wat is malware?

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software zoals virussen, ransomware, spyware en adware. Criminelen kunnen daarmee bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Of ze schakelen antivirussoftware op afstand uit, waardoor schadelijke programma’s op computers kunnen worden geïnstalleerd. Die computers worden vervolgens gebruikt voor het verspreiden van phishingberichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen.

Malware kan op verschillende manieren computers binnendringen. Bijvoorbeeld door een schadelijke bijlage in een e-mail te openen. Of een website te bezoeken die gehackt is. Ook kan malware geïnstalleerd worden door het downloaden van illegale software. 

Hoe herken je malware?

Wat zijn de signalen dat je computers besmet zijn met malware? Let op als de computer zomaar uitgaat en opstarten niet meer lukt. Als je computer of de internetsnelheid trager is dan normaal. Ook kan het zijn dat er programma’s op de computer niet meer werken of dat er programma’s automatisch op geïnstalleerd zijn. Jouw computer kan door malware uiteindelijk helemaal vastlopen.

Malware op computers is vaak lastig te verwijderen. Je moet daarvoor een dure expert inschakelen. Soms moeten websites, programma’s of data gerepareerd, hersteld of vervangen worden. De volledige klantenhistorie kan verdwenen zijn. Verder kunnen er claims binnenkomen van mensen die door de malware op jouw computer schade opgelopen hebben.

Cyber Fit worden

Misschien sta je niet stil bij de online veiligheid van je bedrijf. Je bent bezig met je vak en wilt gewoon je werk doen. En is jouw bedrijf nu echt zo interessant voor cybercriminelen? Helaas wel. Zij zoeken niet uit wie ze het best kunnen hacken. Ze schieten als het ware een schot hagel af op willekeurige bedrijven in de hoop een kwetsbare computer te treffen. En die kwetsbaarheid is er als je niet weet hoe je malware op jouw computer kunt voorkomen.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé-klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema’s behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Je krijgt toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. De Outlook Security Coach, die phishing mails herkent, kun je installeren op je computers. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen.

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 juli 2022

Univé Cyberhulp

In welke branche je ook werkzaam bent, cybercrime ligt altijd op de loer. Daarom hebben wij Univé Cyberhulp.

Heb je echt te maken met cybercrime of heb je een vermoeden ervan? Bel dan direct de Univé Cyberhelpdesk op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Eerste personeelslid aannemen

Als je besloten hebt om personeel aan te nemen is het tijd voor de volgende stappen. Want voordat er echt iemand bij jou aan het werk gaat moet er nog aardig wat gebeuren. Waar moet je aan denken? In het blog een handig 5 stappenplan om jou te helpen. Heb je vragen? Onze adviseurs helpen jou hier graag bij.

Welke verzekeringen heb ik nodig als mkber

Het gaat goed met je zaak. Je hebt een aantal medewerkers in dienst en een eigen bedrijfspand. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Lees in het blog aan welke verzekeringen je moet denken.
Brandpreventie

Nut en noodzaak onderhoud brandblussers

Alleen met goed functionerende blusapparatuur kan je adequaat reageren op een brand. MKB-adviseur, Carlo Veerman, praat je graag bij over het nut van het onderhouden van blusmiddelen en vertelt je meer over de gratis controle van brandblussers.
Asbestdak verzekeren

Asbestdaken

Ben je ondernemer en van plan een bedrijfspand met een asbestdak te kopen? Of ben je eigenaar van een bedrijfspand met een asbestdak? In dit artikel vertellen risicodeskundigen/schade-experts Alexander Khoenkhoen en Mark Bakker over de risico’s van asbestdaken en hoe je jouw bedrijfspand met asbestdak het best kunt verzekeren.

Univé geeft geld terug - zakelijk

Agrariër Wim Reus ontving vorig jaar december leuk bericht van Univé Noord-Holland dat hij een deel van zijn bedrijfsgebouw- en roerende zakenverzekeringspremie terugkreeg vanwege goede bedrijfsresultaten. Hij gebruikte zijn teruggave voor iets preventiefs, maatschappelijks én duurzaams. Benieuwd naar zijn verhaal?