Wonen | 15 maart 2021

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook u wilt zo min mogelijk betalen voor uw hypotheek. Dan is het oversluiten van uw hypotheek wellicht een interessante optie. Met de nadruk op wellicht, want de boeterente én resterende looptijd van uw rentecontract zijn zwaarwegende factoren. Expert Roy Klouth legt met concrete, gedetailleerde voorbeelden uit wanneer uw hypotheek oversluiten wel of juist niet interessant is voor uw situatie. 

Gunstige situaties

Wie het nieuws volgt, ziet regelmatig langskomen dat de rente historisch laag, rond de 1%, is. Voor veel mensen het moment om hun hypotheek over te sluiten. Misschien hoort u ook wel van buren of vrienden dat ze de hypotheek hebben overgesloten of dit van plan zijn. Dit wekt nieuwsgierigheid bij u op. Toch hoeft het niet zo te zijn dat als het voor de buurman gunstig is, dit in uw situatie ook het geval is.

Roy Klouth, zestien jaar actief als Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner bij Univé, spreekt regelmatig mensen met vragen over het oversluiten van hun hypotheek. Hij geeft dan een concreet voorbeeld waarbij oversluiten interessant is. “Stelt u zich voor dat u zeven jaar geleden een hypotheek afsloot. De rente heeft u voor tien jaar vastgezet. Dat houdt drie resterende jaren in. Als de rente dusdanig gekelderd is, kan het interessant zijn om uw rentecontract af te kopen voor de komende drie jaar. Vervolgens neemt u een nieuw rentecontract voor twintig jaar of iets dergelijks”, legt Roy uit. Daarnaast is er de belangrijke boeterente. “Doordat de restante periode kort is, is de boete vaak acceptabel.” Bij een aflossingsvrije hypotheek is oversluiten ook interessant. Dan betaalt u rente over de lening. “Krijgt u de rente naar beneden? Dan heeft u direct maandelijks voordeel.” Maar reken u niet direct rijk, want u dient ook nog rekening te houden met bijkomende kosten. Dit zijn onder andere notariskosten, taxatiekosten en advieskosten vanuit Univé.

Forse boetebedragen

De bovenstaande situatie is het droomscenario. Maar wanneer is het dan niet gunstig om uw hypotheek over te sluiten? Roy heeft hier ook een concrete case bij. “Zette u zeven jaar geleden de rente vast voor dertig jaar? Dan moet u niet drie jaar afkopen, maar drieëntwintig jaar. Ja, dan praten we over hele andere boetebedragen. Uw hypotheek is misschien €300.000. De boeterente valt in dit geval heel hoog uit.” Toch gooit hij de deur niet gelijk helemaal dicht. “Het is altijd het onderzoeken waard.”

Bij een spaarhypotheek, waarbij u maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van uw hypotheek, is het ook vaak oninteressant om uw hypotheek over te sluiten. Uw rente gaat misschien naar beneden, maar daar staat een premie tegenover gelijk aan uw spaarrente. De rente omlaag, maar de maandelijkse inleg gaat dus omhoog. “Dit is een effect waar u niks mee opschiet”, duidt Roy.

Haalbaarheid toetsen

Denkt u na over het oversluiten van uw hypotheek? Univé kan dan op meerdere manieren iets voor u betekenen. “Wij vragen uw gegevens op en bepalen of het zinvol/haalbaar is om uw hypotheek over te sluiten.” Als dit zinvol en haalbaar blijkt te zijn, gaat Univé met u in gesprek over de wensen en voorwaarden om tot een nieuwe hypotheek te komen. Roy benadrukt dat Univé zelf geen geldverstrekker is, maar werkt als onafhankelijke intermediair op het gebied van hypotheken. Univé doet hierbij zaken met bekende partijen als Aegon, ASR, ING, maar ook met minder bekende geldverstrekkers zoals Hypotrust, IQWOON en bijvoorbeeld Obvion. Uiteindelijk komt Univé met u tot een voorstel. Bevalt dit? “Dan komt het werk aan de achterzijde naar voren. Dit regelen wij voor u”, aldus Roy.

Weten of het oversluiten van uw hypotheek in uw situatie zinvol en haalbaar is? Vraag direct een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.