| 15 maart 2021

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook u wilt zo min mogelijk betalen voor uw hypotheek. Dan is het oversluiten van uw hypotheek wellicht een interessante optie. Met de nadruk op wellicht, want de boeterente én resterende looptijd van uw rentecontract zijn zwaarwegende factoren. Expert Roy Klouth legt met concrete, gedetailleerde voorbeelden uit wanneer uw hypotheek oversluiten wel of juist niet interessant is voor uw situatie. 

Gunstige situaties

Wie het nieuws volgt, ziet regelmatig langskomen dat de rente historisch laag, rond de 1%, is. Voor veel mensen het moment om hun hypotheek over te sluiten. Misschien hoort u ook wel van buren of vrienden dat ze de hypotheek hebben overgesloten of dit van plan zijn. Dit wekt nieuwsgierigheid bij u op. Toch hoeft het niet zo te zijn dat als het voor de buurman gunstig is, dit in uw situatie ook het geval is.

Roy Klouth, zestien jaar actief als Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner bij Univé, spreekt regelmatig mensen met vragen over het oversluiten van hun hypotheek. Hij geeft dan een concreet voorbeeld waarbij oversluiten interessant is. “Stelt u zich voor dat u zeven jaar geleden een hypotheek afsloot. De rente heeft u voor tien jaar vastgezet. Dat houdt drie resterende jaren in. Als de rente dusdanig gekelderd is, kan het interessant zijn om uw rentecontract af te kopen voor de komende drie jaar. Vervolgens neemt u een nieuw rentecontract voor twintig jaar of iets dergelijks”, legt Roy uit. Daarnaast is er de belangrijke boeterente. “Doordat de restante periode kort is, is de boete vaak acceptabel.” Bij een aflossingsvrije hypotheek is oversluiten ook interessant. Dan betaalt u rente over de lening. “Krijgt u de rente naar beneden? Dan heeft u direct maandelijks voordeel.” Maar reken u niet direct rijk, want u dient ook nog rekening te houden met bijkomende kosten. Dit zijn onder andere notariskosten, taxatiekosten en advieskosten vanuit Univé.

Forse boetebedragen

De bovenstaande situatie is het droomscenario. Maar wanneer is het dan niet gunstig om uw hypotheek over te sluiten? Roy heeft hier ook een concrete case bij. “Zette u zeven jaar geleden de rente vast voor dertig jaar? Dan moet u niet drie jaar afkopen, maar drieëntwintig jaar. Ja, dan praten we over hele andere boetebedragen. Uw hypotheek is misschien €300.000. De boeterente valt in dit geval heel hoog uit.” Toch gooit hij de deur niet gelijk helemaal dicht. “Het is altijd het onderzoeken waard.”

Bij een spaarhypotheek, waarbij u maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van uw hypotheek, is het ook vaak oninteressant om uw hypotheek over te sluiten. Uw rente gaat misschien naar beneden, maar daar staat een premie tegenover gelijk aan uw spaarrente. De rente omlaag, maar de maandelijkse inleg gaat dus omhoog. “Dit is een effect waar u niks mee opschiet”, duidt Roy.

Haalbaarheid toetsen

Denkt u na over het oversluiten van uw hypotheek? Univé kan dan op meerdere manieren iets voor u betekenen. “Wij vragen uw gegevens op en bepalen of het zinvol/haalbaar is om uw hypotheek over te sluiten.” Als dit zinvol en haalbaar blijkt te zijn, gaat Univé met u in gesprek over de wensen en voorwaarden om tot een nieuwe hypotheek te komen. Roy benadrukt dat Univé zelf geen geldverstrekker is, maar werkt als onafhankelijke intermediair op het gebied van hypotheken. Univé doet hierbij zaken met bekende partijen als Aegon, ASR, ING, maar ook met minder bekende geldverstrekkers zoals Hypotrust, IQWOON en bijvoorbeeld Obvion. Uiteindelijk komt Univé met u tot een voorstel. Bevalt dit? “Dan komt het werk aan de achterzijde naar voren. Dit regelen wij voor u”, aldus Roy.

Weten of het oversluiten van uw hypotheek in uw situatie zinvol en haalbaar is? Vraag direct een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.