Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook u wilt zo min mogelijk betalen voor uw hypotheek. Dan is het oversluiten van uw hypotheek wellicht een interessante optie. Met de nadruk op wellicht, want de boeterente én resterende looptijd van uw rentecontract zijn zwaarwegende factoren. Expert Roy Klouth legt met concrete, gedetailleerde voorbeelden uit wanneer uw hypotheek oversluiten wel of juist niet interessant is voor uw situatie. 

Gunstige situaties

Wie het nieuws volgt, ziet regelmatig langskomen dat de rente historisch laag, rond de 1%, is. Voor veel mensen het moment om hun hypotheek over te sluiten. Misschien hoort u ook wel van buren of vrienden dat ze de hypotheek hebben overgesloten of dit van plan zijn. Dit wekt nieuwsgierigheid bij u op. Toch hoeft het niet zo te zijn dat als het voor de buurman gunstig is, dit in uw situatie ook het geval is.

Roy Klouth, zestien jaar actief als Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner bij Univé, spreekt regelmatig mensen met vragen over het oversluiten van hun hypotheek. Hij geeft dan een concreet voorbeeld waarbij oversluiten interessant is. “Stelt u zich voor dat u zeven jaar geleden een hypotheek afsloot. De rente heeft u voor tien jaar vastgezet. Dat houdt drie resterende jaren in. Als de rente dusdanig gekelderd is, kan het interessant zijn om uw rentecontract af te kopen voor de komende drie jaar. Vervolgens neemt u een nieuw rentecontract voor twintig jaar of iets dergelijks”, legt Roy uit. Daarnaast is er de belangrijke boeterente. “Doordat de restante periode kort is, is de boete vaak acceptabel.” Bij een aflossingsvrije hypotheek is oversluiten ook interessant. Dan betaalt u rente over de lening. “Krijgt u de rente naar beneden? Dan heeft u direct maandelijks voordeel.” Maar reken u niet direct rijk, want u dient ook nog rekening te houden met bijkomende kosten. Dit zijn onder andere notariskosten, taxatiekosten en advieskosten vanuit Univé.

Forse boetebedragen

De bovenstaande situatie is het droomscenario. Maar wanneer is het dan niet gunstig om uw hypotheek over te sluiten? Roy heeft hier ook een concrete case bij. “Zette u zeven jaar geleden de rente vast voor dertig jaar? Dan moet u niet drie jaar afkopen, maar drieëntwintig jaar. Ja, dan praten we over hele andere boetebedragen. Uw hypotheek is misschien €300.000. De boeterente valt in dit geval heel hoog uit.” Toch gooit hij de deur niet gelijk helemaal dicht. “Het is altijd het onderzoeken waard.”

Bij een spaarhypotheek, waarbij u maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van uw hypotheek, is het ook vaak oninteressant om uw hypotheek over te sluiten. Uw rente gaat misschien naar beneden, maar daar staat een premie tegenover gelijk aan uw spaarrente. De rente omlaag, maar de maandelijkse inleg gaat dus omhoog. “Dit is een effect waar u niks mee opschiet”, duidt Roy.

Haalbaarheid toetsen

Denkt u na over het oversluiten van uw hypotheek? Univé kan dan op meerdere manieren iets voor u betekenen. “Wij vragen uw gegevens op en bepalen of het zinvol/haalbaar is om uw hypotheek over te sluiten.” Als dit zinvol en haalbaar blijkt te zijn, gaat Univé met u in gesprek over de wensen en voorwaarden om tot een nieuwe hypotheek te komen. Roy benadrukt dat Univé zelf geen geldverstrekker is, maar werkt als onafhankelijke intermediair op het gebied van hypotheken. Univé doet hierbij zaken met bekende partijen als Aegon, ASR, ING, maar ook met minder bekende geldverstrekkers zoals Hypotrust, IQWOON en bijvoorbeeld Obvion. Uiteindelijk komt Univé met u tot een voorstel. Bevalt dit? “Dan komt het werk aan de achterzijde naar voren. Dit regelen wij voor u”, aldus Roy.

Weten of het oversluiten van uw hypotheek in uw situatie zinvol en haalbaar is? Vraag direct een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.