Inboedelverzekering: meer dan een verzekering voor je spullen

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Inboedel, ook wel huisraad genoemd, zijn alle losse spullen in jouw huis. Je kunt het oppakken zonder iets kapot te maken. Vaak spullen die je dagelijks gebruikt, zoals kleding, meubilair of servies. De inboedel kun je verzekeren bij schade door brand, storm, diefstal, neerslag, lekkage, rook en/of schroeien. Dit doe je met een inboedelverzekering. Maar naast dat je spullen zijn verzekerd, wordt bij schade ook het regelwerk uit handen genomen. ‘En dát is vaak niet bekend’, vertelt Liselotte Vlaming, Coördinator Univé Amsterdam.

Veel te regelen

‘9 van de 10 huiseigenaren heeft een inboedelverzekering. Deze verzekering wordt veelal afgesloten bij de aankoop van een woning. Maar ook voor bewoners van huurhuizen of bij tijdelijk verblijf in een vakantiewoning is het raadzaam om de inboedelverzekering af te sluiten. Juist voor het regelwerk als je schade hebt. Veel mensen realiseren zich niet wat er allemaal bij komt kijken als er schade ontstaat door bijvoorbeeld brand,’ licht Liselotte toe.

Veel regelwerk uit handen

Als er grote schade is aan de inboedel komt altijd een verzekeringsexpert ter plaatse. Liselotte vertelt wat er gebeurt als er veel schade is: ‘Recent had een klant brand op de bovenverdieping van zijn woning. De klant nam contact op met de alarmcentrale van Univé. Zij zorgden er direct voor dat een salvageteam in actie kwam. Zij helpen gedupeerden verder met alles wat er geregeld moet worden. Bij deze brand sijpelde tijdens het blussen ook water naar de begane grond. Het salvagebedrijf heeft de schade opgenomen, de inboedel en het huis schoongemaakt en zorgden ervoor dat deze klant weer snel zijn woning kon betrekken. Dit lijkt een eenvoudig proces maar bij een brand komt echt heel veel kijken. Dan is het fijn dat er experts zijn die veel regelwerk uit handen nemen voor de gedupeerden.’

Bekijk regelmatig je verzekeringen

Vanwege verschillende redenen heeft niet iedereen een inboedelverzekering. Liselotte: ‘Zoals bij iedere niet verplichte verzekering, komt het altijd voor dat er mensen zijn die ervoor kiezen om niet af te sluiten. Laatst had ik hierover een gesprek met een klant. Diegene dacht dat hij toch geen waardevolle spullen had, en vond het daarom niet nodig om een inboedelverzekering af te sluiten. Toen ik vertelde dat bij bijvoorbeeld waterschade en brand ook het regelwerk uit handen wordt genomen, was hij eigenlijk verrast en zag al snel in dat de kostenpost bij schade niet te overzien is zonder verzekering. Dit kan namelijk al snel oplopen tot duizenden euro’s. Daarom is het heel goed om verzekeringen regelmatig te evalueren. Voldoet het nog aan de wensen op dat moment? Realiseer je voor welk bedrag en dekking je verzekerd bent en vooral waarvoor je niet verzekerd bent.’

Verzekering afsluiten

Een inboedelverzekering kun je online afsluiten. Liselotte: ‘Of het verstandig is om de verzekering online af te sluiten, hangt af van de zelfstandigheid van een klant en de complexiteit van de verzekering. Meestal is het handig om even contact te hebben met een adviseur. Dit kan telefonisch of door langs te komen op een van onze vestigingen. Mijn advies is altijd: laat je goed informeren en maak een overwogen besluit dat bij jou en jouw mogelijkheden past!’

Unive heeft verschillende mogelijkheden om de inboedel te verzekeren. Basis, All Risk en All Risk met buitenshuis dekking. Kijk voor alle mogelijkheden en meer informatie op: www.unive.nl

Laatste blogs

In galop van Heiloo naar Starnmeer

Uit liefde voor paarden begon stal Sprenkeling 1991. 30 jaar later is de stal uitgegroeid tot fokkerij, sport- en een pensionstal. Hoe zetten zij deze grote stap? Lees hier het volledige verhaal.

Cyber: social engineering, ook zakelijk is de mens de zwakste schakel

Afgelopen periode zijn veel mkb’ers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, door een grote aanval met gijzelsoftware. De verwachting van cyberexperts is dat dit de komende jaren fors gaat toenemen. Een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is social engineering. Simpel gezegd: proberen om medewerkers te misleiden en zo een zwakke plek te creëren in het systeem.

Klantinterview over de financiering bij het bouwen van een huis

Daan en Sara wonen sinds een aantal jaren naar volle tevredenheid in een eigen woning. Dicht bij hun huidige woning werd een nieuwbouwplan (*CPO) opgestart. In eerste instantie hebben ze vrijblijvend informatie ingewonnen, en toen bleek dat ze een optie konden krijgen op een kavel. Een dergelijk besluit neem je niet zomaar, want financieel moet het wel mogelijk zijn. Daan: “Mijn moeder en mijn zus waren zeer tevreden over Menno, dus de stap naar hem was snel gezet”. Toen zagen ze mogelijkheden waarvan ze vooraf niets wisten.

Dit moet je weten over elektrisch rijden

Elektrisch rijden maakt een opmars in ons land. Wij zetten de 9 meest gestelde vragen - zoals de voor- en nadelen - op een rij. Inclusief de antwoorden!
Cybercrime agrarisch

Cybercrime, een serieus gevaar voor de agrarische sector

Ook bij agrariërs is digitaal werken niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeheersing, automatische koeling, maar ook toepassingen om op afstand de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. Het biedt gemakt, maar de toegang moet niet in verkeerde handen komen.