Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden en renderen beter, waardoor ze steeds aantrekkelijker zijn. Overweeg je om binnenkort ook zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen uit wat de regels zijn en hoe het zit met de verzekering.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Daarvoor is een aantal eisen: de zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst en geïntegreerd zijn met de omvormer, of de omvormer moet in je huis komen. Bij een schuin dak geldt verder dat de zonnepanelen dezelfde hellingshoek moeten hebben als het dak zelf. Voor een plat dek geldt dat de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als de hoogte van de panelen.

Als je hier van af wilt wijken, of als je huis bijvoorbeeld een monument is, gelden er andere regels. Met de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kom je er binnen een paar minuten achter of je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen gelegd, en dan?

Liggen de zonnepanelen eenmaal op het dak, dan moeten ze aangemeld worden via energieleveren.nl en je eigen energieleverancier. Zo kan de zonnestroom goed verwerkt worden en ook terug geleverd worden aan het net, als je zelf niet alle stroom gebruikt. Dit heet de salderingsregeling: tot 2031 krijg je een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding al wel in stapjes afgebouwd. Wie op korte termijn zonnepanelen laat plaatsen, profiteert dus het meest van de regeling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd

Het kopen van zonnepanelen is best een investering, dus je wilt natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Met de woonverzekering van Univé zit je goed: zonnepanelen op je dak zijn standaard meeverzekerd. Je hoeft dit dus ook niet apart aan ons door te geven.

Ook een woonverzekering afsluiten bij Univé?

Laatste blogs

mkb adviseur

Adviseur aan het woord - Cor Bart

Cor Bart, adviseur binnendienst mkb, helpt graag ondernemers met vragen over zakelijke verzekeringen maar ook met vragen over hun privé pakket kunnen ze bij hem terecht.
Het belang van een AOV

AOV: ben jij je bewust van de risico's?

Arbeidsongeschiktheid, je hoopt dat het je nooit overkomt. Toch krijgen veel mensen ermee te maken. En wat als het jou toch overkomt? Ben jij je dan bewust van de risico's? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers is nog niet verplicht maar wel verstandig om te regelen.
Zorgboerderij BeemsterBeleving

Zorgboerderij: maatschappelijk ondernemen

Het komt niet vaak voor dat een boerderij de rol vervult als veehouderij, kaasproductiebedrijf én recreatielocatie. Maar niets is minder waar: zorgboerderij Beemsterbeleving in Middenbeemster heeft het allemaal.

Sociale onderneming BuddyBold koppelt jong aan oud

Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar (2017) richtte vorig jaar BuddyBold op. Een sociale onderneming die jonge(re) buddies koppelt aan ouderen die nog thuis of in een zorginstelling wonen.

Bloembollenbedrijf - We doen het echt samen

Opgegroeid met de dagelijkse hectiek van een bloembollenbedrijf weten zij als geen ander hoe de markt in elkaar steekt en hoe zij hierop in kunnen spelen. André en Forra geven een inkijkje in hun bedrijf en de (financiële) keuzes die zij maken.