Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes 

De maand december is voor veel mensen hét moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook op financieel vlak. Zijn jouw inkosten en uitgaven nog in balans? Misschien is het wel nodig om bij te sturen of een begroting te maken. Heb je spaargeld ‘over’? Of een andere financiële meevaller? Dan is het wellicht slim om een deel af te lossen op je hypotheek.

Wat is aflossen op je hypotheek?

Het extra aflossen van een hypotheek is het deels terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. Veel mensen lossen elke maand een klein deel af, bij het betalen van je maandelijkse lasten. Na het verstrijken van de looptijd van je hypotheek heb je deze afgelost en heb je geen maandelijkse hypotheeklasten meer.

Waarom extra aflossen?

Naast het verlagen van het maandbedrag of het verkorten van de looptijd kan extra aflossen ook aantrekkelijk zijn als je veel vermogen hebt op je spaarrekening. In 2023 mag je tot € 57.000,- belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je zelfs tot € 114.000,- belastingvrij sparen. Kom je boven dit bedrag? Dan betaal je belasting over het deel dat boven de belastingvrije grens uit komt. In dat geval kan het financieel voordeel bieden om extra af te lossen. Je betaalt hier dan geen belasting over. Let op: onder je vermogen vallen ook je betaalrekeningen, beleggingen en een tweede huis. Houd bij het aflossen ook rekening met de regels van jouw hypotheek. Per jaar mag je gemiddeld tussen de 10 tot 20 procent van de hoofdsom boetevrij aflossen. Kijk in je hypotheekvoorwaarden of vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden.  

Maak een begroting

Extra aflossen heeft voor- en nadelen. Iedere situatie is weer anders. Laat je daarom adviseren of verzamel zelf informatie. Alleen dan kun je goed beoordelen of extra aflossen verantwoord en financieel aantrekkelijk is in jouw situatie. Maak hierin een overwogen beslissing. Het geld wat je aflost, is namelijk daarna niet meer beschikbaar voor jou. Maak een begroting met alle maandelijkse inkomsten, uitgaven en ook een post onvoorzien. Op de site van het Nibud kun je precies uitrekenen hoeveel geld je in jouw situatie nodig hebt. Maak ook een plan voor de geplande investeringen voor de komende vijf jaar. Misschien wil je de badkamer vernieuwen of zonnepanelen plaatsen? Kun je deze investeringen doen zonder geld te lenen? Dan kun je overwegen om extra af te lossen.

Voordelen van extra aflossen

Met het aflossen van een deel van je hypotheek, dalen vaak je maandlasten. Bij een spaarhypotheek kun je ook storten op je spaardeel. Daarmee kun je ook je looptijd verkorten.

Nadelen van extra aflossen

Het geld zit in je huis. Hoewel je het in je huis investeert, ben je het geld ‘kwijt’ omdat je het niet nog eens kan uitgeven aan andere dingen. Je verkleint je financiële buffer. Los nooit geld af dat je nodig hebt.

Is het slim?

Als je financiën het toelaten is het in veel gevallen slim om extra af te lossen op een hypotheek. Omdat iedere financiële situatie verschillend is en er verschillende wensen zijn is het raadzaam om jezelf goed te verdiepen voordat je een keuze maakt. Overleg met een financieel adviseur over jouw mogelijkheden en maak een overwogen beslissing! Maak hier direct een vrijblijvende afspraak

Advies bij Univé

De hypotheekadviseurs van Univé informeren graag over jouw mogelijkheden en of extra aflossen slim is voor jouw situatie. Dat kan al met een gratis hypotheekadvies van ongeveer 30 minuten. Maak hier online een afspraak, stuur een e-mail naar fa@unive.nl of bel ons via (072) 502 45 40! 

Laatste blogs

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.