We doen het echt samen

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

De tulp is de bekendste bloembol ter wereld. Een product van voornamelijk Hollandse bodem die menig keukentafel opfleurt. Maar er komt heel wat bij kijken om deze bloemen en bollen te telen. André (37) en zijn vrouw Forra (35) zijn eigenaren van bloembollenbedrijf TJ. Arendse VOF, gevestigd in Slootdorp. Zij weten als geen ander hoe de markt in elkaar steekt en hoe zij hierop in kunnen spelen. Samen met hun kinderen Sem (13), Judith (11) en Naomi (8) en de ouders van Forra, Tjeerd en Nel zijn zij dagelijks actief in het bedrijf. ‘We doen het echt samen’, vertelt Forra. André en Forra geven een inkijkje in hun bedrijf en de (financiële) keuzes die zij maken.

Met ruim 8,5 hectare tulpenbollen op het land, twee miljoen gebroeide stelen in kas en export naar Canada hoeft de familie zich nooit te vervelen. Sinds 2011 runnen André en Forra het bedrijf samen met de ouders van Forra. De vader van Forra is grondlegger van het bedrijf, opgericht in 1970. Nu nemen André en Forra het voortouw. Veel gaat nog wel in overleg en de samenwerking is goed. André: ‘Mijn schoonvader heeft onwijs veel kennis en ervaring. Daar tegenover pakken wij de fysieke kant wat meer op. Zo vullen wij elkaar goed aan.’

Volgens de koers van vader

Forra: ‘In de markt zijn wij een kleine speler. Wij moeten het niet hebben van de massa. Wij proberen altijd iets op de markt te zetten om ons mee te onderscheiden. Ons assortiment tulpensoorten is daarom veelzijdig. Eigenlijk volgen wij de koers van mijn vader. Hij durfde het nooit aan groter te worden en dus personeel aan te nemen. En voor ons voelt het eigenlijk ook goed zo. Wij moeten creatief zijn en dat is juist waar wij energie van krijgen.’ André: ‘Het bollenpellen wordt gedaan door scholieren en het bossen van de tulpen door een groep vrouwen uit de buurt. Zij zijn al meer dan vijftien jaar betrokken bij ons bedrijf en komen jaarlijks graag terug. Dat is voor ons heel fijn werken.’ Forra: ‘En ook onze kinderen dragen hun steentje al bij. Onze zoon helpt tijdens het rooien (uit de grond halen) bijvoorbeeld met de stokjes uit de soorten halen, het vlakken van de kisten, het opengooien van de zeilen van de wagens en het bollenrapen achter de rooimachine. Het is heel leuk om te zien dat zijn interesse er ook echt ligt. Hij doet het met veel plezier en heeft het er nu al over dat hij het bedrijf wil overnemen. Onze dochters doen kleine klusjes zoals helpen met de zorg van onze dieren (geiten, vogels, vissen, katten) en zij zijn vaak bij ons als we bezig zijn. Ze groeien er dus echt mee op!’

Aanpassen aan de markt

Forra: ‘Werken met een natuurproduct is altijd spannend. Het is een onzekere factor. Als de bollen in het najaar geplant zijn, ben je overgeleverd aan de natuur. Het kan bijvoorbeeld heel droog zijn, maar ook extreem nat. Dan is het zaak om bij te sturen waar mogelijk.’ Door het specialiseren in aparte soorten heeft de familie een veelzijdig aanbod. Forra: ‘Als een soort in de zomer niet loopt dan broeien we het zelf af (dus we telen de bloemen) en verkopen we bollen die wel verkopen. Omdat we flexibel zijn, kunnen we hiermee schuiven. Dat is een groot voordeel. Wij passen de planning aan aan de markt. Zo zoeken wij ieder jaar de balans om financieel goed uit te komen. En alle rekeningen op tijd te kunnen betalen.’ Daar komt bij dat André en Forra kwaliteit hoog in het vaandel hebben, André: ‘We willen dat mensen blij worden van ons product. Zowel de bollen als de bloemen worden met zorg klaargemaakt. Hiermee vergroten we een herhalingsaankoop.’

Duurzaamheid en milieu

André en Forra zijn heel bewust van het milieu en ondernemen duurzaam waar mogelijk, voor hun heel vanzelfsprekend. André: ‘Wij doen het stap voor stap. De bouw van onze nieuwe schuur was een flinke investering. Als de kop er af is, dan nemen we de volgende stap en zijn we van plan zonnepanelen aan te schaffen. Ons bedrijf is ook MPS-A gecertificeerd. Verschillende bedrijfsaspecten worden beoordeeld aan de hand van een puntensysteem en daar krijg je dan een certificering voor. Denk aan het gebruik van allerlei grondstoffen zoals water en gas. Het is eigenlijk een milieucertificaat voor ons product. MPS-A is het hoogst haalbare. Dat willen we natuurlijk graag behouden.’

Blijven rekenen

Forra: ‘Voor ons is het heel belangrijk dat we het overzicht houden. Dat geeft ons rust en helpt ons om het bedrijf gezond te houden. Ieder jaar kijken we naar onze wensen. We bepalen onze prioriteiten en maken een begroting. Investeringen doen we vaak aan het einde van het jaar. Dan kunnen we beter inschatten wat we uit kunnen geven. Recent was dat de bouw van onze nieuwe schuur. Maar dit kan ook de aanschaf van een nieuwe machine zijn.

Met een natuurproduct weet je van te voren nooit wat de opbrengsten zijn en wat de bollenprijzen doen. En ook met de bloemen heb je te maken met vraag en aanbod. Genoeg is voor ons genoeg. Wij zijn ons er heel bewust van dat we onszelf niet voorbij moeten lopen. Dan heb je alleen maar verliezers. Wij ondernemen met plezier en dat willen we graag vasthouden.’

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.