De juridische kant van de Wkb

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Wellicht heb je al gehoord over Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De wet wordt vanaf 1 januari 2024 van kracht. Vanaf die datum geldt het publiekrechtelijke deel van de wet, zoals het inschakelen van een kwaliteitsborger, voor nieuwbouwprojecten en met ingang van 1 juli 2024 voor verbouw- en renovatiewerkzaamheden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb waarin de aansprakelijkheid en het opleverdossier is geregeld gaat wel voor alle bouwwerken gelden per 1 januari 2024.

Wat voor juridische gevolgen kan dit hebben voor jou als bouwondernemer? Daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Wat wijzigt er precies door de Wkb?

Het gaat om onder meer een aanpassing van waaronder het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast neemt een zogeheten ‘kwaliteitsborger’ het gemeentelijk bouwtoezicht over. Het gaat om onder meer de aanscherping van de aansprakelijkheid van de aannemer voor gebreken na oplevering: daarvoor is de aannemer straks in beginsel ook aansprakelijk. Tevens is er sprake van een aanpassing in verband met de ‘5%-regeling’ en van de wettelijke waarschuwingsplicht van de aannemer.

De normen van het Burgerlijk Wetboek bestaan nog altijd uit alle contractuele eisen met betrekking tot het bouwwerk en de eisen van ‘goed en deugdelijk werk’. De kwaliteitsnorm in het kader van het toezicht door de kwaliteitsborger (het publiekrechtelijke deel van de Wkb) bestaat uit het voldoen aan de technische eisen van het Bouwbesluit. Dit betreft dus een minimumniveau.

Investering in bedrijfsvoering en -processen is noodzaak

Er komt een hoop op jou als ondernemer af. Door veranderde aansprakelijkheid bij oplevering, moet je als aannemer bijvoorbeeld de staat van de woning bij oplevering goed vastleggen.  Het is belangrijk de nieuwe regels goed door te voeren in je bedrijfsvoering. 

Nu al is actie geboden!

Voor projecten die op of na 1 juli 2022 worden opgeleverd geldt namelijk dan al de verplichting tot het aanleveren van een consumentendossier (net als de verandering in de wettelijke waarschuwingsplicht).  Dit betekent dat voor de werken waarvan de oplevering -mogelijk- plaatsvindt op of na 1 juli 2022, nu al het consumenten dossier moet worden gevuld met alle voor de oplevering relevante informatie. 

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Wanneer de kosten die de Wkb met zich meebrengt niet worden gezien als last, maar als investering én implementatie van de Wkb goed gebeurt, kunnen de meerkosten ook herkenbaar aan de opdrachtgever worden doorberekend. Zo kunnen de consequenties van de Wkb mogelijk zeer beperkt blijven. Mogelijk treft de wet dan doel, kan de inbreng van de persoon van de kwaliteitsborger beperkt blijven en draagt de Wkb zelfs bij aan een beter rendement.

Wat nu als je aansprakelijk wordt gesteld?

Het hoofddoel van de Wkb is de kwaliteit van bouwwerken waarborgen en de consument een betere positie geven. Als bouwondernemer kun je makkelijker aansprakelijk gesteld worden voor fouten. In dat geval zorgt mogelijk je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met CAR-dekking voor dekking. 

Valt de schade niet onder een aansprakelijkheidsverzekering?

Dan kan Univé Rechtshulp je nog helpen wanneer je voor rechtsbijstand verzekerd bent. Heb je geen rechtsbijstandsverzekering dan biedt misschien onze dienst rechtshulp on demand nog uitkomst.

Je bedrijfsverzekeringen checken? Maak een afspraak met een adviseur

Meer informatie over de Wkb vind je op de site van de Rijksoverheid. Wil je eens met een specialist om tafel om te bepalen of je bedrijfsverzekeringen nog toereikend zijn? Maak dan een afspraak met een adviseur. Als je zzp’er bent, kun je ook direct online afsluiten. Samen werken we aan jouw bedrijfszekerheid.

Laatste blogs

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s. 

Cybercriminelen zijn ook tijdens vakantie online

Als ondernemer ben je vaak 24/7 bezig met je zaak. Tijdens vakanties zal dit minder zijn, maar check je vast nog weleens je e-mail en ben je beschikbaar bij eventuele problemen. Cybercriminelen hebben geen vakantie. Zij zijn steeds op zoek naar een digitale poort die vaak ongemerkt openstaat, om zo in te breken. Wees daarom extra alert en bescherm je apparatuur en gegevens.

Laat je bedrijfsauto veilig achter

Ga je met je bedrijfsauto op vakantie? Of laat je deze thuis of bij je bedrijf? In onze blog geven we je een aantal tips om jouw auto veilig achter te laten óf juist mee op reis te nemen. En je leest waar je aan moet denken als je na je vakantie je spullen en onderdelen weer 24/7 in je bestelauto bewaart.

Brandrisico zonnepanelen

'Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van branden met zonnepanelen.' Om ondernemers meer zekerheid te geven verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars haar dekkingen voor inkomende milieuschade als gevolg van brand aan een zonnedak.

Adviseur aan het woord: Marjorie Zonneveld

“Ze hebben vertrouwen in me en vinden het fijn dat ik met ze meedenk”. Marjorie Zonneveld werkt al meer dan 28 jaar als agrarisch buitendienstadviseur bij Univé. Door haar jarenlange ervaring, haar kennis van de polder, maar ook door haar jeugd op de boerderij, kan ze haar klanten goed adviseren. Lees verder voor haar verhaal.