‘Er warmpjes bijzitten wil iedereen, maar gebruik wel je gezonde verstand’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Langzaam maar zeker daalt de temperatuur. Om de centrale verwarming maar niet aan te hoeven zetten, gaan mensen op zoek naar alternatieve verwarmingsbronnen. “We willen er allermaal warmpjes bijzitten, maar wees je bewust van de brandrisico’s”, luidt het advies van verzekeraar Univé Noord-Holland.

Een extra laagje kleding, een warme deken, kruik of behaaglijke pantoffels. Het zijn prima manieren om jezelf warm te houden zonder de thermostaat op standje tropisch te zetten. Univé snapt dat mensen na gaan denken over alternatieven nu de energieprijzen zo hoog zijn. Toch wil de coöperatie daar een kanttekening bij plaatsen.

“Uiteraard is het aantrekken van een extra dikke trui of een lekkere deken een veilige manier om er warmpjes bij te zitten, maar je hoort ook andere verhalen. Mensen die bijvoorbeeld de terrasverwarmer naar binnen halen. De naam zegt het al; dit apparaat is uitsluitend bestemd voor het verwarmen van terras, veranda of balkon. Gebruik je hem binnenshuis, dan verhoog je de kans op schade.”

Gevaren rondom verkeerd gebruik terrasverwarming

De infraroodstralen van een elektrische terrasverwarmer, ook wel heater genoemd, zorgen voor aangename warmte waardoor we net iets langer van onze tuin of terras kunnen genieten. “De heater is voor dit gebruik uitvoerig getest”, legt een inspecteur van de schadeafdeling uit. “Immers, veel productgroepen mogen pas binnen Europa worden verhandeld als deze aan relevante veiligheids- en prestatie-eisen voldoen, afgestemd op het doelmatig gebruik. Bij elk goedgekeurd product behoort vervolgens een specifiek gebruiksvoorschrift.

Zo staat in de omschrijving van heaters duidelijk te lezen dat de buitenzijde van dit product zeer warm wordt en bijvoorbeeld niet afgedekt mag worden. Een terrasverwarming is dus zeer zeker niet bestemd om bijvoorbeeld een woonkamer te verwarmen. De hoge temperatuurafgifte van een dergelijk apparaat is feitelijk een ontstekingsbron die brandbare spullen in de nabijheid kan doen ontbranden met alle gevolgen van dien. En dan heb ik het nog niet eens over het gevaar van zo’n hittebron voor jonge kinderen…”

Overbelaste elektriciteitsgroep

Een infrarood heater straalt dus niet alleen aangename warmte uit, ook de buitenzijde wordt heet. “En dat is ook niet zo verwonderlijk, de heaters kunnen een vermogen hebben van wel 2000 watt of hoger. Dat brengt me bij het volgende probleem; de stekker van dit product kan je niet zomaar in elk stopcontact steken. De elektriciteitsgroep in huis, waar bijvoorbeeld ook al de tv, muziekinstallatie en verlichting op aangesloten zit, kan overbelast raken. Dit kan vervolgens weer zorgen voor opwarming in de meterkast. Met uiteindelijk brandgevaar tot gevolg.”

Zet hem op een veilige plek

Straal- of infraroodkacheltjes zijn bestemd voor binnen en zullen naar verwachting met de huidige energiekosten deze winter ook ingezet worden. “Ook hier geldt; lees de gebruiksaanwijzing en gebruik je gezonde verstand. Zet zo’n kachel bijvoorbeeld niet op een kunststof vloerbedekking of op een stel kartonnen dozen. Besluit je om op deze manier je woning te verwarmen, bedenk dan dat zo’n apparaat ontworpen is om warmte af te geven. Plaats de kachel dus niet op een plek waar brandgevaarlijke materialen aanwezig zijn. Komen die materialen tot ontsteking, dan heb je een ander probleem.”

Open haard en houtkachel

In de wintermaanden bij de open haard of houtkachel zitten, is het toppunt van gezelligheid. De open haard zal de woning niet zozeer opwarmen, maar ga je erbij in de buurt zitten, dan zal je zeker warmte ervaren. De houtkachel daarentegen zorgt wel voor warmteafgifte in de ruimte en kan een alternatief zijn voor de cv.

“Zowel voor de open haard als de houtkachel geldt dat ze gebruik maken van een rookkanaal met schoorsteen. Het rookkanaal dient uiteraard open te zijn en ten minste een keer per jaar door een specialist van buitenaf geveegd te worden. En weet dat een rookkanaal geschikt voor de open haard, ongeschikt kan zijn voor een houtkachel. Een specialist van een erkend bedrijf kan je daar alles over vertellen. Is het rookkanaal gecheckt en wil je stoken op vaste brandstof, dus hout, dan moet je vervolgens weten wát je in de open haard of kachel stopt. Weet dus wat je stookt. Nat/verontreinigd hout en bijvoorbeeld kunststof zijn uit den boze en de ingrediënten voor een schoorsteenbrand. Met soms flinke schade aan de woning tot gevolg.”

Laatste blogs

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.

Aansprakelijkheid is niet 100% te verzekeren

Als ondernemer koop je goederen en diensten in en lever je die ook zelf. Daarvoor heb je overeenkomsten afgesloten met leveranciers en afnemers. In de algemene voorwaarden die deel uit kunnen maken van zo’n overeenkomst, is vaak een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Waarom is dat? En waarom zou je zelf de aansprakelijkheid beperken?

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?