Hoge huizenprijzen: wat nu?

De woningmarkt is oververhit. Huizenprijzen lagen in februari 2021 10,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Afgelopen februari was een gemiddelde koopwoning 59% meer waard dan in juni 2013*.

Een huis kopen: wel of niet doen?

Is een hoge huizenprijs nadelig bij het kopen van een huis? Dit is een lastige vraag en kun je niet met een simpel ja of nee beantwoorden. Voor een starter kan dit zeker een probleem zijn. Betaalbare starterswoningen zijn schaars en je moet goed voorbereid zijn voordat je gaat bieden op een huis. Je hebt spaargeld nodig om een huis te kopen of misschien kun je een schenking krijgen van je ouders.
Voor een doorstromer is een hoge huizenprijs niet altijd een probleem, want in je huidige woning zit ook veel overwaarde die je kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Hoe fijn is het als je groter kunt wonen. Voordeel is dat je als doorstromer vaak een betaalbare starterswoning achterlaat voor een starter en dat is natuurlijk fijn op de krappe huizenmarkt.

Wat de beste manier is voor je financiering, daar helpen we je natuurlijk graag mee. Behoefte aan een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Laat hier je gegevens achter.

*bron: Nationale Hypotheekbond

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.