Hoge huizenprijzen: wat nu?

De woningmarkt is oververhit. Huizenprijzen lagen in februari 2021 10,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Afgelopen februari was een gemiddelde koopwoning 59% meer waard dan in juni 2013*.

Een huis kopen: wel of niet doen?

Is een hoge huizenprijs nadelig bij het kopen van een huis? Dit is een lastige vraag en kun je niet met een simpel ja of nee beantwoorden. Voor een starter kan dit zeker een probleem zijn. Betaalbare starterswoningen zijn schaars en je moet goed voorbereid zijn voordat je gaat bieden op een huis. Je hebt spaargeld nodig om een huis te kopen of misschien kun je een schenking krijgen van je ouders.
Voor een doorstromer is een hoge huizenprijs niet altijd een probleem, want in je huidige woning zit ook veel overwaarde die je kunt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Hoe fijn is het als je groter kunt wonen. Voordeel is dat je als doorstromer vaak een betaalbare starterswoning achterlaat voor een starter en dat is natuurlijk fijn op de krappe huizenmarkt.

Wat de beste manier is voor je financiering, daar helpen we je natuurlijk graag mee. Behoefte aan een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Laat hier je gegevens achter.

*bron: Nationale Hypotheekbond

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.