Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes 

De maand december is voor veel mensen hét moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Ook op financieel vlak. Zijn jouw inkosten en uitgaven nog in balans? Misschien is het wel nodig om bij te sturen of een begroting te maken. Heb je spaargeld ‘over’? Of een andere financiële meevaller? Dan is het wellicht slim om een deel af te lossen op je hypotheek.

Wat is aflossen op je hypotheek?

Het extra aflossen van een hypotheek is het deels terugbetalen van het geleende bedrag binnen je hypotheek. Veel mensen lossen elke maand een klein deel af, bij het betalen van je maandelijkse lasten. Na het verstrijken van de looptijd van je hypotheek heb je deze afgelost en heb je geen maandelijkse hypotheeklasten meer.

Waarom extra aflossen?

Naast het verlagen van het maandbedrag of het verkorten van de looptijd kan extra aflossen ook aantrekkelijk zijn als je veel vermogen hebt op je spaarrekening. In 2023 mag je tot € 57.000,- belastingvrij sparen. Heb je een fiscaal partner? Dan mag je zelfs tot € 114.000,- belastingvrij sparen. Kom je boven dit bedrag? Dan betaal je belasting over het deel dat boven de belastingvrije grens uit komt. In dat geval kan het financieel voordeel bieden om extra af te lossen. Je betaalt hier dan geen belasting over. Let op: onder je vermogen vallen ook je betaalrekeningen, beleggingen en een tweede huis. Houd bij het aflossen ook rekening met de regels van jouw hypotheek. Per jaar mag je gemiddeld tussen de 10 tot 20 procent van de hoofdsom boetevrij aflossen. Kijk in je hypotheekvoorwaarden of vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden.  

Maak een begroting

Extra aflossen heeft voor- en nadelen. Iedere situatie is weer anders. Laat je daarom adviseren of verzamel zelf informatie. Alleen dan kun je goed beoordelen of extra aflossen verantwoord en financieel aantrekkelijk is in jouw situatie. Maak hierin een overwogen beslissing. Het geld wat je aflost, is namelijk daarna niet meer beschikbaar voor jou. Maak een begroting met alle maandelijkse inkomsten, uitgaven en ook een post onvoorzien. Op de site van het Nibud kun je precies uitrekenen hoeveel geld je in jouw situatie nodig hebt. Maak ook een plan voor de geplande investeringen voor de komende vijf jaar. Misschien wil je de badkamer vernieuwen of zonnepanelen plaatsen? Kun je deze investeringen doen zonder geld te lenen? Dan kun je overwegen om extra af te lossen.

Voordelen van extra aflossen

Met het aflossen van een deel van je hypotheek, dalen vaak je maandlasten. Bij een spaarhypotheek kun je ook storten op je spaardeel. Daarmee kun je ook je looptijd verkorten.

Nadelen van extra aflossen

Het geld zit in je huis. Hoewel je het in je huis investeert, ben je het geld ‘kwijt’ omdat je het niet nog eens kan uitgeven aan andere dingen. Je verkleint je financiële buffer. Los nooit geld af dat je nodig hebt.

Is het slim?

Als je financiën het toelaten is het in veel gevallen slim om extra af te lossen op een hypotheek. Omdat iedere financiële situatie verschillend is en er verschillende wensen zijn is het raadzaam om jezelf goed te verdiepen voordat je een keuze maakt. Overleg met een financieel adviseur over jouw mogelijkheden en maak een overwogen beslissing! Maak hier direct een vrijblijvende afspraak

Advies bij Univé

De hypotheekadviseurs van Univé informeren graag over jouw mogelijkheden en of extra aflossen slim is voor jouw situatie. Dat kan al met een gratis hypotheekadvies van ongeveer 30 minuten. Maak hier online een afspraak, stuur een e-mail naar fa@unive.nl of bel ons via (072) 502 45 40! 

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.