Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een geldbedrag uit na het overlijden van de verzekeringsnemer. Als nabestaande kun je dit geld gebruiken als inkomen of om de hypotheekschuld mee af te lossen.

Zadel je partner niet op met meer ellende!

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden. Als je met z’n tweeën bent of een gezin hebt, wil je hen niet met financiële problemen opzadelen.

Ga na wat er gebeurt als één van beiden komt te overlijden. Hoe hoog is jullie nabestaandenpensioen? Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner voldoende om de woonlasten te betalen? Als er jonge kinderen zijn, dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken of de kosten voor kinderopvang gaan omhoog. Dan komt de financiële klap nog harder aan. Een ORV verlicht in ieder geval de financiële pijn.

Wij helpen je daar uiteraard graag mee en zullen deze situatie altijd in kaart brengen en een advies hierover geven. Wil je hier meer over weten? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.