Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert een geldbedrag uit na het overlijden van de verzekeringsnemer. Als nabestaande kun je dit geld gebruiken als inkomen of om de hypotheekschuld mee af te lossen.

Zadel je partner niet op met meer ellende!

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden. Als je met z’n tweeën bent of een gezin hebt, wil je hen niet met financiële problemen opzadelen.

Ga na wat er gebeurt als één van beiden komt te overlijden. Hoe hoog is jullie nabestaandenpensioen? Is het inkomen of spaargeld van de achterblijvende partner voldoende om de woonlasten te betalen? Als er jonge kinderen zijn, dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken of de kosten voor kinderopvang gaan omhoog. Dan komt de financiële klap nog harder aan. Een ORV verlicht in ieder geval de financiële pijn.

Wij helpen je daar uiteraard graag mee en zullen deze situatie altijd in kaart brengen en een advies hierover geven. Wil je hier meer over weten? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.