‘Ideeën worden beter door ze met collega’s te bespreken’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Jan werkt – nadat er een einde kwam aan zijn eigen onderneming – sinds een klein jaartje als adviseur Particulier in de Univé-winkel in Hoorn. ‘Op carrièregebied heb ik van alles gedaan en uitgeprobeerd, maar bij Univé Noord-Holland komt het samen en valt alles op z’n plek.’

De 55-jarige Jan – echtgenoot en vader van twee zonen en een dochter – is een bezig bijtje met een brede interesse. De Alkmaarder speelt basgitaar, loopt halve marathons en houdt van het schrijven van korte verhalen. Op dit moment volgt hij daar zelfs een cursus in. Het woord stilzitten komt dus niet voor in zijn woordenboek. Dat Jan een enerverende carrière achter de rug heeft, past dan ook goed bij zijn karakter. Jan: “Tijdens mijn loopbaan heb ik van alles gedaan en uitgeprobeerd. Wel had al het werk één ding gemeen; alles wat ik deed had te maken met klantenservice en dienstverlening. Deze onderwerpen lopen als een rode draad door mijn carrière. Mensen helpen, daar word ik blij van.” Hij lacht. “Misschien een tik, maar ik kijk ook altijd hoe andere bedrijven dat aanpakken. Zit de website goed in elkaar? Is de service op orde en wat kan beter? Ontzettend interessant.”

Eigen onderneming

In 2006 besluit Jan voor zichzelf te beginnen en start zijn eigen adviesbureau: Firma Verzekerd. “Mijn plan was om klanten te helpen bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen”, legt Jan uit. “Ik begon met niets. Mijn eerste klanten waren familieleden en vrienden, vrienden van familie en vrienden van vrienden. Door mond-tot-mondreclame groeide mijn netwerk en op een gegeven moment had ik ongeveer honderd klanten. Dat klinkt misschien mooi, maar om je financiële broek op te kunnen houden, heb je het viervoudige aantal klanten nodig.”

Uit de hand gelopen hobby

Om zijn hoofd boven water te houden, heeft Jan verschillende banen naast zijn eigen bedrijf. Jan: “Door bijbanen als postbezorger, advertentieverkoper en het werken op de klantenservice van Ziggo, kon ik het financieel redelijk volhouden. Maar toen in 2018 een nieuwe crisis uitbrak, heb ik een streep onder Firma Verzekerd gezet. Ik werkte zo’n 60 uur per week, maar ondanks dat was mijn bedrijf niet rendabel. Firma Verzekerd bleek een uit de hand gelopen hobby. Het werd tijd om het roer om te gooien.”

Geen Einzelgänger

Spijt van het opstarten van zijn eigen bedrijf heeft Jan niet. “Misschien was ik naïef, maar ik ben toch blij dat ik het geprobeerd heb”, blikt Jan terug. “Als zelfstandige heb ik veel contacten gelegd en kennis opgedaan. Het was een interessante tijd. Wat ik ervan geleerd heb? Allereerst weet ik nu dat ik geen Einzelgänger ben. En je snapt; het runnen van een eenmanszaak is eenzaam. Ik ben dan ook blij dat ik nu weer in loondienst ben en collega’s om me heen heb. Sinds ik bij Univé-Noord Holland werk, ben ik een stuk gelukkiger. Dat komt grotendeels doordat ik hier kan doen waar mijn hart ligt, namelijk mensen helpen, maar daar zijn ook mijn 60 collega’s op het hoofdkantoor in Heerhugowaard debet aan. En vergeet mijn vijf Hoornse toppers niet; rotten in het vak met een hoop kennis. Collega’s waar ik de dag mee opstart, die me helpen als ik vragen heb en waar ik mijn ideeën bij kan spuien. Want ja, die ideeën, die blijven maar komen. Mijn hoofd staat nooit stil…”

Vacatures

Momenteel hebben wij verschillende openstaande vacatures. Benieuwd?

Drie trainees van FinFuture aan het woord

Djerone, Yordi en Jim zijn Univé’s eerste trainees van de nieuwe opleiding FinFuture. Een opleiding die is opgericht door Vonk en zes Noord-Hollandse bedrijven uit de financiële sector om jong talent enthousiast te maken voor het bank- en verzekeringswezen. De drie trainees gaan 1,5 dag per week naar school en werken 3 dagen bij Univé Noord-Holland. Hier krijgen ze de unieke kans om op iedere afdeling mee te kijken, te werken en te leren.

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.

‘Ideeën worden beter door ze met collega’s te bespreken’

Jan werkt – nadat er een einde kwam aan zijn eigen onderneming – sinds een klein jaartje als adviseur Particulier in de Univé-winkel in Hoorn. ‘Op carrièregebied heb ik van alles gedaan en uitgeprobeerd, maar bij Univé Noord-Holland komt het samen en valt alles op z’n plek.’

‘Dat onderlinge vertrouwen, dat is gewoon ontzettend fijn’

Alweer vier jaar werkt Marleen Ellen bij Univé Noord-Holland. Plannen om weg te gaan heeft ze niet. ‘Ik ben blij met mijn functie en privé en werk zijn in balans. Bovendien fiets ik in een kwartiertje naar kantoor. Alles loopt, letterlijk en figuurlijk, op rolletjes.’

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.